Γ. Πανούσης: Στόχος η συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον λαό

Τη συμφιλίωση της Αστυνομίας με τον λαό έθεσε ως στόχο της κυβέρνησης ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, ο οποίος εξήγγειλε τη δημιουργία Εθνικού Σχεδίου Αστυνόμευσης.
 
«Οι αστυνομικοί θέλουν να συμφιλιωθούν με τον λαό» και «η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε ότι η Αστυνομία «θα αντιμετωπίσει δραστικά περιπτώσεις αναταραχής», γνωρίζοντας όμως ότι «δεν είναι εχθρός της Αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής». «Οι επιτυχίες της Αστυνομίας ανήκουν στην Αστυνομία». «Για τις αποτυχίες την ευθύνη έχω εγώ» πρόσθεσε ο κ. Πανούσης.

Ο υπουργός είπε ακόμη ότι θα δημιουργηθεί Ινστιτούτο Αντιεγκληματικής Πολιτικής και ανακοίνωσε την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, την επαναφορά του «αστυνομικού της γειτονιάς» με 238 αστυνομικούς, την αλλαγή του πειθαρχικού δικαίου για πάταξη της διαφθοράς και την αποδέσμευση αστυνομικών από πάρεργα.

Όπως ανέφερε, επέστρεψαν ήδη 500 αστυνομικοί από τη φύλαξη πολιτικών προσώπων και θα βρεθούν συνολικά πάνω από 1.500, ενώ σημείωσε ότι η Αστυνομία πληρώνει 20 εκατ. για νοίκια στον στρατό και το Δημόσιο.

Για την Πυροσβεστική ανακοίνωσε την ανανέωση των μέσων πυρόσβεσης και για την πολιτική προστασία την ενδυνάμωση του μηχανισμού και την προώθηση της εθελοντικής προστασίας.

Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει μελέτη του θεσμού του Συνήγορου του Αστυνομικού, θα καταργηθεί ο νόμος για το ΤΕΑΠΑΣΑ και θα γίνει κωδικοποίηση της αστυνομικής νομοθεσίας.

Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι «η Βουλή οφείλει να συζητήσει την πολιτικο-οικονομική πλευρά της» και υπογράμμισε την ανάγκη της συζήτησης «ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να μην είναι μόνο ποινικά».

Πηγή: naftemporiki.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 09/02/2015 - 14:00