Αλέξης Τσίπρας: «Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους»

Έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική και το κυριότερο δεν έχουμε καμία άλλη δέσμευση πέραν του να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον, αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανεβαίνοντας στο βήμα της Ολομέλειας της Βουλής και ανοίγοντας την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι αμετάκλητη απόφαση της κυβέρνησης είναι να τιμήσει και εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές δεσμεύσεις. «Η δέσμευση αυτή» είπε «είναι αδιαπραγμάτευτος πυρήνας της πολιτικής μας. Είναι θέμα τιμής, αξιοπιστίας και σεβασμού της δημοκρατίας». Αναπτύσσοντας τους άξονες της πολιτικής που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Η ανάκτηση της λαϊκής κυριαρχίας της χώρας, η αποκατάσταση του ισότιμου ρόλου της μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας του λαού, η κοινωνική δικαιοσύνη και η πολιτισμική αναγέννηση της Ελλάδας, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας που συγκροτήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές».

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας ανήγγειλε άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που δημιούργησαν τα μνημόνια, η εφαρμογή των οποίων θα ξεκινήσουν από την Τετάρτη το πρωί, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η πρόσληψη των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών, η αποκατάσταση των απολυμένων των ΑΕΙ και ΤΕΙ καθώς και η δωρεάν, σίτιση, παροχή ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλες τις οικογένειες που έπεσαν θύματα της μνημονιακής βαρβαρότητας, όπως είπε, είναι ανάμεσα στα πρώτα μέτρα που θα προωθηθούν άμεσα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα προς τους εταίρους ότι η κυβέρνησή του θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες όχι όμως τη λιτότητα και έκανε λόγο για έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο με ρεαλιστικές προτάσεις που θα οδηγήσει στην ανάταξη της χώρας.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε, εξάλλου, την συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια, προκειμένου, όπως είπε, να διερευνηθεί πώς έφθασε η χώρα ως εδώ.

Ακόμα, ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε τη θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 ευρώ και την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ εντός του 2015, και την αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

«Απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας καθώς και η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων μέχρι να κατατεθούν οι νέες ρυθμίσεις» δήλωσε. Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα ελεγχθεί σε βάθος το psi προκειμένου, όπως είπε, να γίνει καταλογισμός ευθυνών για την κατάσταση που δημιουργήθηκε στα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Πιο αναλυτικά, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

- Νέος κώδικας για τους δημοσίους υπαλλήλους. Αξιολόγηση με αντικειμενικά κριτήρια, νέο θεσμικό πλαίσιο με ριζική αναθεώρηση του Καλλικράτη.

- Η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να καταπολεμήσει την υψηλή διαφθορά ενάντια στο σύστημα διαπλοκής. Έλεγχος των λιστών Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν.

- Πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου.

- Έλεγχος στις τριγωνικές συναλλαγές Άμεση κινητοποίηση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών.

- Τέλος στα θαλασσοδάνεια.

- Σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, όχι για εκδίκηση αλλά για να διευρυνθούν όλες οι πτυχές αν υπάρχουν ευθύνες και να αποδοθούν.

- Επανασύσταση της ΕΡΤ από μηδενική βάση, χωρίς κάστες προνομίων και προκλητικές αμοιβές.

- Νέο θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο ραδιοτηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ.

- Η αστυνομία δεν θα έχει το ρόλο της καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων, αλλά θα εγγυάται την προστασία των πολιτών. Επαναφορά του θεσμού του αστυνομικού της γειτονιάς.

- Σε Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Κυριαρχίας μετονομάζεται η ΕΥΠ.

- Σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ενιαία φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, περιουσιολόγιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ από το 2015 και αντικατάστασή του από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

- 100 δόσεις εξόφλησης των οφειλομένων χρεών στο δημόσιο.

- Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τριετιών, επεκτασιμότητας συμβάσεων, διαιτησίας.

- Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ σταδιακά μέσα στο 2016.

- Ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας

- Δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό κεφάλαιο, τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο

- Απαγόρευση πλειστηριασμών α' κατοικίως και την εναπόθεση δανείων σε Έλληνες ή ξένους κερδοσκόπους.

- Στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

- Διεύρυνση κοινωνικού κράτους, διάσωση συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

- Προωθούμε μορφές κοινωνικής οικονομίας και συνεργατισμού που θα οικοδομούν ένα νέο πρότυπο οικονομικής δραστηριότητας.

- Καμία αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων.

- 13ης σύνταξη και δώρο Χριστουγέννων για όσους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως.

- Ίδρυση ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας για την στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων.

- Δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας.

- Διάλογος για την αλλαγή των τριών βαθμίδων στο χώρο της Παιδείας. Κατάργηση την επιλογή κατά 50% από την τράπεζα θεμάτων. Καταργούνται οι διατάξεις για τα συμβούλια ιδρυμάτων γιατί απέτυχε ο θεσμός αυτός και παραβίασε το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Ιδιαίτερο βάρος δίνει η κυβέρνηση στην έρευνα με τον ορισμό αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού.

- Η εξωτερική πολιτική θα αναδεικνύει τη χώρα ως πόλο ειρήνης και σταθερότητας σε ένα περιβάλλον αστάθειας που περικλείεται από την κρίση στη Συρία, την Ουκρανία και την Β. Αφρική. Αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου του τζιχαντισμού που εξαπλώνεται.

Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ως ιστορική υποχρέωση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, τη διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημειώσεων, ενώ ειδική μνεία έκανε στην μεγάλη προσφορά του Μανώλη Γλέζου.  Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για την συνεισφορά του στη νέα κυβέρνηση.

"Είμαστε σάρκα από τη σάρκα αυτού του λαού, είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας και αυτό θα υπηρετήσουμε μέχρι τέλους", δήλωσε συγκινημένος ο πρωθυπουργός, καλώντας τους βουλευτές να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας.

Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του πρωθυπουργού

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 08/02/2015 - 22:50