Χειραψία Τσίπρα-Σαμαρά

Ορκίστηκε η νέα Βουλή

Με την τελετή της ορκωμοσίας των βουλευτών που εκλέχθηκαν στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, τις εργασίες της η νέα Βουλή.

Η ορκωμοσία των βουλευτών άρχισε με με αγιασμό, ακολούθησε ο ορθόδοξος όρκος, μετά ο όρκος στο Κοράνι και τέλος ο πολιτικός όρκος. Το σχετικό αίτημα για πολιτικό όρκο είχαν διατυπώσει με επιστολή τους ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Από τους τρεις μουσουλμάνους βουλευτές, που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ορκίσθηκε στο Κοράνι μόνο ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, ενώ πολιτικό όρκο έδωσαν οι Μουσταφά Μουσταφά και Αϊχάν Καρά Γιουσούφ. Πολιτικό όρκο έδωσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του Ποταμιού και του ΚΚΕ.

Ο κ. Ιερώνυμος κατά τον αγιασμό και τον ορθόδοξο όρκο, χρησιμοποίησε το «νίκας τοις ευσεβέσι», ενώ δεν μετακινήθηκε προς καμία από τις πτέρυγες των κομμάτων, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Τοποθέτηση των κομμάτων: Το ΠΑΣΟΚ για πρώτη φορά στην ιστορία του βρέθηκε στα «ορεινά» της αίθουσας. Από τα δεξιά προς τα αριστερά τις δύο μπροστινές πτέρυγες κατέλαβε η Ν.Δ., τις δύο επόμενες (στο κέντρο και τα αριστερά) ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ την τελευταία αριστερή πτέρυγα. Στις «ορεινές» πτέρυγες άκρα δεξιά κατέλαβε η Χρυσή Αυγή. Ακολουθούν δύο πτέρυγες με βουλευτές της ΝΔ. Στο κέντρο είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, αριστερά δίπλα τους το ΠΑΣΟΚ και αριστερά δίπλα από το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται το Ποτάμι. Οι πίσω πτέρυγες «κλείνουν» με θέσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στίς 14:30 θα συνεδριάσει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου σχολιάζοντας χτες Τετάρτη δημοσιεύματα για την προεδρική εκλογή επισημαίνουν ότι η σχετική συζήτηση θα ανοίξει μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. 

Αύριο Παρασκευή θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του Προεδρείου της Βουλής, που όπως προβλέπεται από τον κανονισμό θα γίνει σε δύο συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα, στην πρωινή συνεδρίαση θα εκλεγεί ο πρόεδρος και στην απογευματινή θα εκλεγούν τα μέλη του προεδρείου.

Το Σάββατο 7/2, την Κυριακή 8/2 και τη Δευτέρα 9/2 θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Δευτέρας με ονομαστική ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Στις 13 Φλεβάρη θα ακολουθήσει η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Την υποψηφιότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου για τη θέση της προέδρου της Βουλής θα στηρίξει η Νέα Δημοκρατία, ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραγκούνης. Την πρόταση της κυβέρνησης θα στηρίξει και το Ποτάμι, ενώ και το ΠΑΣΟΚ έχει δηλώσει ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 05/02/2015 - 13:40