Αλέξης Τσίπρας: «Δεν υπάρχει Ε.Ε. χωρίς Ελλάδα και Κύπρο»

«Τα τρομολαγνικά σενάρια ανήκουν στο παρελθόν», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του στη Λευκωσία με τον Νίκο Αναστασιάδη. 

«Ε.Ε. και ευρωζώνη χωρίς Ελλάδα και Κύπρο είναι ακρωτηριασμένες στο νοτιοανατολικό άκρο τους. Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν πυλώνες ασφάλειας και σταθερότητας», ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας, σε απόλυτη συμφωνία με τον Κύπριο πρόεδρο.

Χαρακτήρισε, δε, ώριμη και αναγκαία εξέλιξη την αντικατάσταση της τρόικας, μετά από μια τετραετία αναποτελεσματικών επιλογών σε όλα τα επίπεδα. «Αυτή η ώριμη και αναγκαία εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί θα είναι πολύ καλή αρχή όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά και για όλη την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός, με τον Νίκο Αναστασιάδη να δηλώνει «δεν έχω πού να διαφωνήσω».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε νέα φάση διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, με όρους ισοτιμίας, ξεκαθαρίζοντας πως η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αξιοποιήσει στο έπακρο τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει.

«Διεκδίκηση με ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι η εντολή. Δεν πίστευα κι εγώ ότι θα υπήρχαν τόσο ισχυρές δυνάμεις που θα συνδράμουν στο έργο της ελληνικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια διαφορετική ρότα πλεύσης όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του σηματοδοτεί την ανάγκη για στροφή σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Αλέξης Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο δανεισμού της Ελλάδας από τη Ρωσία, ξεκαθαρίζοντας ότι «πρώτος και αποκλειστικός στόχος της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι η επωφελής και αμοιβαία λύση με τους εταίρους». Ωστόσο και οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι Ελλάδα και Κύπρος μπορούν να γίνουν η γέφυρα ειρήνης ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία.

«Μαζί με άλλα κράτη που έχουν τις ίδιες απόψεις θα συνεργαστούμε για να υπερισχύσει η διπλωματία της πολιτικής των κυρώσεων, κυρώσεις που έχουν συνέπειες και σε όσους τις επιβάλλουν» επεσήμανε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν την κοινή θέση για τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία στην Κύπρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να υπογραμμίζει ότι το Κυπριακό αποτελεί τη λυδία λίθο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε τις κινήσεις του τουρκικού "Μπαρμπαρός" ως κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, που υπονομεύει τις αναγκαίες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο πλευρές.

«Οι συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν, αλλά για να συνεχιστούν χρειάζεται ο σεβασμός της καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. Όχι απειλές» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι η επανένωση της Κύπρου στο πλαίσιο δίκαιης και βιώσιμης λύσης και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλους της Ε.Ε. θα απελευθερώσει θετικές δυνάμεις και θα δημιουργήσει νέα εποχή για Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο.

Ο Νίκος Αναστασιάδης, απευθυνόμενος προς τους τουρκοκυπρίους υπενθύμισε πως οι υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου ανήκουν στο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας όμως, πως τα έσοδα από την εκμετάλλευση θα είναι προς όφελος του συνόλου των νομίμων κατοίκων του νησιού.

«Η ενέργεια αποτελεί το ισχυρότερο κίνητρο για συνολική επίλυση του Κυπριακού χωρίς νικητές και ηττημένους, στις προσδοκίες για δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού κράτους» δήλωσε ο Κύπριος Πρόεδρος.

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι τα βήματα της κυβέρνησης θα είναι προσεχτικά, με διάθεση ριζοσπαστικών αλλαγών αλλά όχι με βήματα στον αέρα.

«Πιστεύω ότι ριζοσπαστικό είναι αυτό που μπορεί να δώσει ασφάλεια, προοπτική και συνέπεια" ξεκαθάρισε ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η νέα κυβέρνηση είναι «τομή και συνέχεια, διεκδίκηση και ασφάλεια στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η πρωτοβουλία κινήσεων για την επίλυση του Κυπριακού ανήκει στην Κυπριακή κυβέρνηση.

Πηγή: www.avgi.gr