Α. Τσίπρας: Η πολιτική της λιτότητας είναι απολύτως καταστροφική - Εκλογές θα γίνουν στις αρχές του 2015

Τη βεβαιότητά του ότι «στην Ελλάδα θα γίνουν εκλογές στις αρχές του 2015» και ότι το κόμμα του θα τις κερδίσει, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι «αυτή η πολιτική αλλαγή δεν είναι απειλή για την Ευρώπη, αλλά πρόκληση για κοινές ευρωπαϊκές λύσεις στα κοινά προβλήματα».

video.cnbc.com: Τσίπρας σε CNBC Εκλογές στις αρχές του 2015


Αλέξης Τσίπρας στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέττι στο Κόμο της Ιταλίας


Το κλίμα που δημιουργήθηκε από τις τοποθετήσεις του Αλέξη Τσίπρα στο φόρουμ του ιδρύματος Αμπροσέττι, στο Κόμο της Ιταλίας είναι χαρακτηριστικό των τάσεων που διαμορφώνονται σήμερα στην Ευρώπη, σχετικά με την πολιτική διεξόδου από την κρίση. Είναι σαφές ότι η κυρίαρχη πολιτική των σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλεται σήμερα, στα όρια της μονομανίας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συναντά ολοένα και μεγαλύτερες αντιδράσεις, που εκφράζονται πλέον ανοιχτά, δικαιώνοντας τις βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο πρόβλημα του χρέους και της οικονομικής κρίσης. Απέναντι στον Μερκελισμό, διαφαίνεται σήμερα μια τάση επανακαθορισμού της ευρωπαϊκής πολιτικής, έξω από την λογική των μνημονίων και της τρόικας. Στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, ιδιαίτερος ρόλος αποδίδεται εκ των πραγμάτων στην Ελλάδα, και στον ΣΥΡΙΖΑ ως μελλοντική κυβέρνηση της χώρας.    


Ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να επισημάνει τα σοβαρά αδιέξοδα στα οποία οδηγεί η πολιτική της λιτότητας και της ύφεσης. Συγκεκριμένα, αναφερόμενος τόσο στο ελληνικό πρόβλημα, όσο και στην κατάσταση συνολικά στην Ευρώπη, σημείωσε ότι:

·         Η πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων δεν μπορεί να αποδώσει, στον βαθμό που προκαλεί καταστροφή της πραγματικής οικονομίας. Αποτελεσματική πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης μπορεί να είναι μόνο μια πολιτική που ενισχύει την ενεργό ζήτηση, προωθεί την παραγωγική ανασυγκρότηση και ευνοεί την ανάπτυξη.

·         Η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων, με κοινό νόμισμα και αυστηρό –στα όρια του αντιδημοκρατικού- έλεγχο των προϋπολογισμών, είναι μια Ευρώπη μη βιώσιμη. Η εμμονή σε αυτή την πολιτική προκαλεί τάσεις εθνικής αναδίπλωσης, που σε πολλές περιπτώσεις εκδηλώνονται με ακραία μορφή.  

·         Η ανάπτυξη προϋποθέτει ενίσχυση των δημόσιων επενδύσεων, καθώς και μια πολιτική ρευστότητας από την ΕΚΤ και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με στόχο την αναπτυξιακή και παραγωγική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας.

·         Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές αν έχουν ως στόχο την μείωση του κόστους εργασίας. Οφείλουν να είναι προσανατολισμένες στην αποτελεσματικότητα του κράτους, καθώς και στην δίκαιη κατανομή των βαρών.

·         Βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της ευρωπαϊκής κρίσης, η οποία σήμερα επανακάμπτει απειλητικά, είναι η επίλυση του χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του.

Απέναντι στις θέσεις αυτές, το ακροατήριο του φόρουμ είχε ιδιαίτερα θετική στάση. Στον Επίτροπο Μανουέλ Μπαρόζο ο οποίος υπερασπίστηκε τα προγράμματα της λιτότητας, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε ότι η πολιτική της λιτότητας είναι απολύτως καταστροφική, και φέρνει πάνω από την Ευρώπη «το φάντασμα του αντιευρωπαϊσμού».

Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο οι ασφυκτικοί δημοσιονομικοί περιορισμοί εντείνουν την κρίση αντί να την αντιμετωπίζουν, ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποίησε το παράδειγμα της ιταλικής οικονομίας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 5%, στα οποία έχει υποχρεωθεί η Ιταλία οδηγούν την οικονομία της στην ύφεση, και ο περισσότερος χρόνος που της παρέχεται για να επιτύχει τους στόχους της είναι επί της ουσίας «περισσότερο σκοινί για να κρεμαστεί». Συνυπολογίζοντας τον αποπληθωρισμό της ιταλικής οικονομίας, ο οποίος βρίσκεται στο 0.1% - έναντι στόχου για πληθωρισμό 1.1%, η Ιταλία πρέπει να επιτύχει επί της ουσίας 7% πλεόνασμα το 2014, δηλαδή να αφαιρέσει περίπου 80 δις από την οικονομία της το 2014, προκειμένου να συμμορφωθεί με αδιέξοδους και αναποτελεσματικούς δημοσιονομικούς κανόνες.

Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης σε άλλη μια πλευρά του ελληνικού προβλήματος, που είναι η διαπλοκή του οικονομικού με το πολιτικό σύστημα. Διατύπωσε την θέση ότι ηδιαπλοκή είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση, αλλά και την απόκρυψη των ελληνικών ελλειμμάτων την προ της κρίσης περίοδο. Παράλληλα όμως επέρριψε όμως ευθύνες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που γνώριζε την απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων, και από την άλλη πλευρά εξακολουθεί να εμπιστεύεται το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο, διαιωνίζοντας την κατάσταση αυτή. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την θετική αντίδραση του Μάριο Μόντι, ο οποίος σημείωσε ότι ο Τσίπρας είναι ο μόνος έλληνας πολιτικός από τον οποίο άκουσε ευθέως ότι κάποιοι στην Ελλάδα δεν πληρώνουν φόρους – παρατήρηση που εμπεριέχει σαφέστατες αιχμές απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση.

Στο περιθώριο του φόρουμ, ο Αλ. Τσίπρας είχε συνομιλίες με κορυφαίους παράγοντες της Ευρωπαϊκής πολιτική όπως ο Μάριο Μόντι, ο Ρομάνο Πρόντι, ο Ενρίκο Λέττα και ο Γρέγκ Άσμουνσεν, καθώς και με τον δημοσιογράφο των FinancialTimes Μάρτιν Γούλφ. Το κοινό συμπέρασμα που προκύπτει από τις επαφές αυτές είναι ότι στους ευρωπαϊκούς κύκλους έχει γίνει πλέον αποδεκτό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχηματίσει την επόμενη Ελληνική Κυβέρνηση. Το γεγονός αυτό προκαλεί αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή κλίματος και συσχετισμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ανατραπεί η σημερινή αδιέξοδη και αναποτελεσματική πολιτική της λιτότητας που επιβάλλεται στην Ε.Ε.