Οι προτάσεις των κόμματων για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ»

ΣΥΡΙΖΑ: Με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε απόψε την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με τα άρθρα 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας» που ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, με το ερώτημα αν οι Έλληνες πολίτες εγκρίνουν το εν λόγω ψηφισμένο νομοσχέδιο.
Την πρόταση συνυπογράφει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απαρτιζόμενη από 71 βουλευτές.

ΑΝΕΛ: Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ο Νίκος Νικολόπουλος (σύνολο υπογραφών 14) υπογράφουν την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος που κατατέθηκε στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής απόψε, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ». Στο κείμενο της πρότασης γίνεται επίκληση του Συντάγματος και του Κανονισμού της Βουλής.

ΧΑ: Την υπογραφή και των 16 βουλευτών, και αυτών που βρίσκονται προφυλακισμένοι, φέρει η πρόταση της Χρυσής Αυγής που κατατέθηκε στη Βουλή για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ψηφισμένο νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ που «ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ζήτημα».
Η ΧΑ, ζητάει να εισαχθεί η πρότασή της για συζήτηση στη Βουλή πριν από την έκδοση και τη δημοσίευση του νομοσχεδίου.

Την Πέμπτη η πρόταση της ΔΗΜΑΡ: Σύμφωνα με πληροφορίες- η πρόταση της ΔΗΜΑΡ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». Το κείμενο που θα υπογράφεται από την πλειονότητα των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος θα έχει το δικό της σκεπτικό, αλλά θα καταλήγει στην ίδια πρόταση.


ΚΚΕ
: Δική του πρόταση για δημοψήφισμα στο θέμα της ΔΕΗ πρόκειται να καταθέσει το ΚΚΕ.
«Δημοψήφισμα με ένα νόθο ερώτημα είναι αυτό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ» σύμφωνα με όσα είπε, μιλώντας απόψε στη Βουλή, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
Οι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο της «μικρής ΔΕΗ» ανέφερε ότι η πρόταση του ΚΚΕ για δημοψήφισμα μπορεί να προσμετρηθεί με τις υπόλοιπες που θα καταθέσουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα ζητήσει δημοψήφισμα για την ακύρωση του νομοσχεδίου για την ΔΕΗ, αλλά και για το συνολικό θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την ενέργεια.
Υποστήριξε, τέλος, πως «κάθε κόμμα έχει δικαίωμα να κάνει τη δική του πρόταση και το ΚΚΕ το κάνει για ακύρωση του συνολικού πλαισίου και του νόμου για τη "μικρή" ΔΕΗ».

Ανεξάρτητοι Βουλευτές: Τη δική τους πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ» έδωσαν στη δημοσιότητα 14 βουλευτές που ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών. Την πρόταση αυτή έχει συνυπογράψει η ανεξάρτητη βουλευτής Τσαμπίκα Ιατρίδη, αν και δεν έχει ενταχθεί στη συγκεκριμένη ΚΟ, ενώ δεν υπογράφουν οι Ανδρέας Λοβέρδος (σ.σ. παραμένει στην ΚΟ των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών), Χρήστος Αηδόνης και Γιάννης Κουράκος. Ο Νίκος Νικολόπουλος έχει συνυπογράψει την πρόταση των ΑΝΕΛ.

Μέχρι στιγμής οι τέσσερις ξεχωριστές προτάσεις (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, Ανεξάρτητοι Βουλευτές) υπογράφονται από 115 βουλευτές συνολικά.

 

Πηγή: ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09/07/2014 - 23:43