Φωτογραφία αρχείου

Βουλή: Βολές εκατέρωθεν για τις ευρωεκλογές

Πολιτική αντιπαράθεση για το αποτέλεσμα των εκλογών υπήρξε ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση κατά την συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την παιδική πορνογραφία και την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων.
 
 
«Δεν άκουσα καμία κυβέρνηση που ήρθε δεύτερη στις ευρωεκλογές να υποβάλλει παραίτηση», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου εκτιμώντας ότι «οι ευρωεκλογές δεν προσφέρονται προς διεξαγωγή συμπερασμάτων ως προς τη βιωσιμότητα μίας κυβέρνηση, ούτε το Σύνταγμα το επιτάσσει».

«Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγε να πανηγυρίσει χωρίς αντίκρισμα, διότι είχε μεν καλύτερα ποσοστά – δεν το αμφισβητεί κανείς αυτό – αλλά όχι σε ψήφους», ανέφερε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «δεν έχετε πάρει ούτε τα ποσοστά του 2012. Είστε στάσιμοι και μάλιστα μειωμένοι κατά 120.000 ψήφους».

Π. Λαφαζάνης: Είστε ήδη παρελθόν


Τα «χλιαρά, ανόρεχτα χειροκροτήματα απέναντι σε ένα υπουργό μίας κυβέρνησης που είναι ήδη παρελθόν», σχολίασε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και πρόσθεσε: «είσαστε ήδη παρελθόν. Σας αποδοκίμασε ο λαός. Εσείς βάλατε πρώτοι τα διλήμματα ακραίου πολιτικού χαρακτήρα. Δεν είπε ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στις ευρωεκλογές κρίνεται η σταθερότητα ή η αστάθεια. Εσείς το βάλτε άκρως πολωτικά».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού λέγοντας: «ούτε με ανασχηματισμούς μπορεί να διασωθεί το βυθιζόμενο κυβερνητικό σκάφος. Ο λαός δεν ζήτησε αλλαγή προσώπων, αλλά αλλαγή ριζική πορείας και πολιτικής. Ο λαός με την ψήφο του ζήτησε αλλαγή που τα συνεταιράκια ΝΔ καιΠΑΣΟΚ αδυνατούν να κάνουν». «Δεν θέλετε να καταλάβατε τίποτα. Και το μήνυμα που λέτε ότι λάβατε δεν το μετουσιώνετε σε συγκεκριμένη πράξη. Συνεχίζετε την τροϊκανή λεηλασία και λέτε ότι λάβατε το μήνυμα», εκτίμησε.

«Κάποιοι από εσάς λέγατε ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατρακυλήσει στο 4%», υπενθύμισε ο Π. Λαφαζάνης και σημείωσε: «όμως ήρθαν οι εκλογές και αποδείχθηκε ότι τίποτα από αυτά που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν περιστασιακό».

Όπως υποστήριξε υπάρχει «πολιτική απονομιμοποίηση» της κυβέρνηση, καθώς η ΝΔ ήταν πρώτο κόμμα, και ήρθε δεύτερο με απώλεια μονάδων, ενώ το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο κόμμα και ήρθε τέταρτο.

«Μιλήστε με τους πολίτες να αντιληφθείτε το μέγεθος της συντριβής σας. Για τον απλό πολίτη ήδη έχει ξημερώσει μία νέα μέρα, ήδη έχει δρομολογηθεί η πολιτική ανατροπή», είπε ο Π. Λαφαζάνης επισημαίνοντας ότι «το ανατρεπτικό στοιχείο του νέου πολιτικού σκηνικού είναι ότι το παρελθόν είχαμε εναλλαγές κομμάτων, μία το ένα μία το άλλο, αλλά πάντα την ίδια πολιτική, ενώ τώρα κερδίζει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς».

Μ. Βορίδης: Παίζεται ένα παιχνίδι χρόνου και δολιοφθοράς

«Δεν υπάρχει κανείς που αμφισβητεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές; Αμφισβητείτε όμως εσείς ότι ηττηθήκατε στις αυτοδιοικητικές;», ρώτησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος αναρωτήθηκε: «δεν ήταν σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ «3 κάλπες, 1 ψήφος, φεύγουν»; Δεν έχω πρόβλημα να παραδεχτώ ότι στη μία κερδίσατε, αλλά όχι στις άλλες δύο».

«Εγώ στη θέση σας θα ήμουν σκεπτικός». «Από τις 17 μονάδες που μετακινήθηκαν, πόσες πήρατε; Ζερό (μηδέν)», είπε χαρακτηριστικά ο Μ. Βορίδης ανααφερόμενος στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας την αντίδραση του Π. Λαφαζάνη που φώναξε ότι «αυτό είναι πολιτική αλχημεία».

Ο Μ. Βορίδης υπογράμμισε την ανάγκη για «διορθώσεις» στην κυβερνητική πολιτική, λέγοντας ότι αυτές θα αφορούν «προφανώς» την φορολογική πολιτική, τις φορολογικές ελαφρύνσεις και την ανάπτυξη κοινωνικού δικτύου.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ εκτίμησε ότι «έχουμε αναδιάταξη των παραγωγικών δυνάμεων που στην πραγματικότητα χτίζουν εκλογικές συμμαχίες» και ρώτησε τον ΣΥΡΙΖΑ αν θα εκφράζει τις δυνάμεις που ανήκουν στο δυναμικό στρώμα που διαμορφώνει τους όρους της παραγωγική ανασυγκρότησης ή εκείνες που διαπιστώνουν ότι δυσκολεύονται να παρακολουθήσουν την εξέλιξη.
«Παίζετε ένα παιχνίδι χρόνου και δολιοφθοράς. Προσπαθείτε να καθυστερήσετε την κοινωνική ανασυγκρότηση του τόπου», είπε απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Π. Κουκουλόπουλος: Πρόβλημα πολιτικών συμμαχιών για το ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόβλημα πολιτικών συμμαχιών. Ο δηλωμένος εταίρος του, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, κατέρρευσαν», εκτίμησε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, σημειώνοντας ότι «είμαστε στον αστερισμό των συμμαχικών κυβερνήσεων, απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις».
Απάντησε ακόμη στην κριτική ότι ο Ε. Βενιζέλος μετά τις ευρωεκλογές που κέρδισε το ΠΑΣΟΚ με 4,3% ζήτησε εθνικές εκλογές λέγοντας: «το 2014 είναι 2009; Το 2009 το πρώτο κόμμα είχε 36,6% και σχημάτιζε από μόνο του κυβέρνηση, ο διπολισμός άθροιζε 70%».

Ν. Τσούκαλης: Θετικό γεγονός η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ

«Προφανώς είναι θετικό γεγονός η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ», αλλά η αποφυγή σωστών αξιολογήσεων εκ μέρους του δεν ακουμπά στις ανάγκες των πολιτών, τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, εκτιμώντας ότι «αυτό που μένει για να καταστεί βιώσιμη η κυβέρνηση της Αριστεράς είναι η πλήρης αποσαφήνιση των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μεγάλα και τα βασικά θέματα».

«Ο ελληνικός λαός λέει στα βασικά και κρίσιμα βρείτε τα», είπε ο Ν. Τσούκαλης και επεσήμανε ότι «το μήνυμα των εκλογών είναι συντριπτική απόρριψη της κυβερνητικής πολιτικής, ότι δεν εμπιστεύεται ον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο εκλογικός χάρτης αποδεικνύει πλήρη αδιέξοδο συγκλίσεων, συνευρέσεων και κυβερνήσεων συνεργασίας».

Ρ. Μακρή: Επίθεση σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

«Κύριε Κοινοβουλευτικέ Εκπρόσωπε της ΠΑΣΟΚοΕλιάς, στο νομό Κοζάνης τον οποίο εσείς εκπροσωπείτε ήρθατε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι, χάσατε την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους δύο Δήμους. Συγχαρητήρια», απάντησε δεικτικά η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή κατά την ομιλία της στη Βουλή.

Στο ίδιο ύφος απευθύνθηκε στον Μ. Βορίδη. «Κύριε Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Πολιτικής Άνοιξης, συγχαρητήρια που βγήκατε δεύτερο κόμμα, που χάσατε 20 μονάδες από τη δύναμή σας και μετατρέψατε το κόμμα σας σε Πολιτική Άνοιξη», είπε και πρόσθεσε: «όταν λύσετε τα πολιτικά σας προβλήματα, όταν δώσετε το 80% των υπουργείων – γιατί μάθαμε ότι σας εκβιάζει η ΠΑΣΟΚοΕλιά – τότε να έρθετε να μα μιλήσετε για τις μονάδες που έχασαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες».

Πηγή: naftemporiki

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 28/05/2014 - 17:16