Τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στη σκιά των προειδοποιήσεων για βαθιά ύφεση-Εκλογή νέου προέδρου

H χθεσινή προειδοποίηση της Γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι δεν πρέπει να σπαταληθεί χρόνος αναφορικά με το Σχέδιο Ανάκαμψης και οι δυσοίωνες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για βαθιά ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020, ειδικά για τις οικονομίες της Γαλλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, δίνουν τον τόνο στο σημερινό Eurogroup. Οι 19 υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν, μέσω της τηλεδιάσκεψης να επιλέξουν και τον νέο πρόεδρο της ομάδας.

Σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, στη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς το ζήτημα βρίσκεται «στα χέρια» των ηγετών των κρατών-μελών της Ε.Ε. που συνεδριάζουν στις 17-18 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στους Financial Times, δεν φάνηκε αισιόδοξη για το αποτέλεσμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα μπορούσα να ποντάρω τα πάντα για τις 18 Ιουλίου. Θα έδινα περιθώριο έως το τέλος του μήνα για να βεβαιωθώ ότι θα έχουμε ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα».

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», εκτίμησε ότι το επόμενο έτος θα υπάρχει ελαστικότητα στους δημοσιονομικούς στόχους. «Με αρκετή ασφάλεια μπορώ να σας πω ότι και για το 2021 προφανώς δεν μιλάμε για τους ψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που είχε θέσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Αυτό δεν σημαίνει πως η χώρα δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να γυρίσει σε πρωτογενή πλεονάσματα» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ταχεία επίτευξη συμφωνίας για ένα φιλόδοξο ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης είναι η ύψιστη προτεραιότητα της ΕΕ για τις επόμενες εβδομάδες, διαμήνυσαν στο μεταξύ, η Γερμανίδα Καγκελάριος, η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Νταβίντ Σασόλι. Κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ανέλυσαν τις οικονομικές προβλέψεις και σημείωσαν ότι η κρίση θα έχει βαθιές κοινωνικές επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι 19 υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να επιλέξουν τον νέο πρόεδρο του Eurogroup ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Ισπανίας Nadia Calvino, της Ιρλανδίας Paschal Donohoe και του Λουξεμβούργου Pierre Gramegna.

Ο πρώτος που θα συγκεντρώσει 10 ή περισσότερες ψήφους θα αναλάβει τη θέση του προέδρου από τις 13 Ιουλίου.

Η Ισπανίδα Νάντια Καλβίνιο στη μάχη της για την προεδρία του Eurogroup έχει λάβει την στήριξη, της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Σε περίπτωση που επικρατήσει, θα είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής ενός κλαμπ στο οποίο κυριαρχούν άνδρες.

Ο Ιρλανδός Πασκάλ Ντόναχιου, χαρακτηρίζεται συνετός μάνατζερ που επανάφερε τη χώρα στη σωστή δημοσιονομική τροχιά ύστερα από σοβαρή ύφεση.
Είναι υπό την διαχείριση αυτού του 45χρονου που η ιρλανδική κυβέρνηση κατέγραψε το 2018 το πρώτο της δημοσιονομικό πλεόνασμα από την χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία είχε γονατίσει τον ‘κέλτικο τίγρη’ μια δεκαετία νωρίτερα.

Ο Λουξεμβουργιανός Πιερ Γκραμένια, δηλώνει υπέρμαχος ήπιας λιτότητας. Μετά την ανεπιτυχή υποψηφιότητά του το 2017 απέναντι στον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο, ο οποίος τώρα αποχωρεί από τη θέση του επικεφαλής του Eurogroup, ο φιλελεύθερος Πιερ Γκραμένια (62 ετών) αποφάσισε να ξαναδοκιμάσει την τύχη του.

Η ψηφοφορία θα είναι μυστική και θα πραγματοποιηθεί μέσω εφαρμογής υπολογιστή. Μόνο δύο ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα έχουν πρόσβαση στα αποτελέσματα.

«Οι προθέσεις ψήφου, ακόμη κι αν έχουν διατυπωθεί ανοικτά, δεν είναι απαραίτητο ότι θα υλοποιηθούν», προειδοποιεί μια διπλωματική πηγή.

Οι υποψήφιοι δεν θα ξέρουν παρά μονο το δικό τους αποτέλεσμα, όχι αυτά των αντιπάλων τους. Και εκείνοι είναι που θα πρέπει στη συνέχεια να αποφασίσουν αν θα εγκαταλείψουν ή όχι.

Το πρόσωπο που θα εκλεγεί θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 13 Ιουλίου
ΠΗΓΗ ΕΡΤ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54