Σήμερα επικυρώνει το Ecofin το πάγωμα του Συμφώνου

Εγκρίνεται η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη «γενική ρήτρα διαφυγής» που αποδεσμεύει τα κράτη-μέλη από κάθε δημοσιονομική δέσμευση.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η χιονοστιβάδα του κορονοϊού παρέσυρε και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Καιρός ήταν. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. θα συζητήσουν σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενεργοποίηση της γενικευμένης ρήτρας διαφυγής. Μέτρο που λύνει τα χέρια των κρατών-μελών από δημοσιονομικής πλευράς, δεδομένου ότι παρέχει τη δυνατότητα να τοποθετηθούν στο ράφι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και οι στόχοι που έχουν καθοριστεί τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, μετά την πάροδο της κρίσης του κορονοϊού, δεσμεύσεις και στόχοι ξεκινούν από το μηδέν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ήταν απόλυτα σαφής στις δηλώσεις που έκανε μετά την τηλεδιάσκεψη των 27 ηγετών. Ανέφερε πως «ήταν καλό να διαπιστώσουμε ότι χθες η ευρωζώνη εξέφρασε την ικανοποίησή της για την ετοιμότητά μας να ενεργοποιήσουμε τη γενικευμένη ρήτρα διαφυγής. Εργαζόμαστε σε αυτήν και θα υποβάλουμε πρόταση στο Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες».

Και την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανίδα ανήγγειλε ότι η πρόταση θα βρεθεί σήμερα στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών. Η κατάσταση που διαμορφώνεται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις οικονομίες των χωρών της Ε.Ε., δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση της ρήτρας διαφυγής από το Βερολίνο και τη Χάγη, που συνήθως υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια το Σύμφωνο. Αλλωστε η Φον ντερ Λάιεν έχει πάρει, ως επιστήθια φίλη της Μέρκελ, το πράσινο φως.

Τι είναι αυτή η περίφημη γενικευμένη ρήτρα διαφυγής; Προβλέπει ότι σε περίπτωση μεγάλης ύφεσης αναστέλλεται σε όλα τα κράτη-μέλη η δημοσιονομική προσαρμογή στους στόχους που τα προηγούμενα χρόνια έχουν αναλάβει να πετύχουν. Με άλλα λόγια οι κυβερνήσεις των 19 της ευρωζώνης μπορούν να πάρουν τα μέτρα που θεωρούν απαραίτητα για να στηρίξουν την οικονομία των χωρών τους που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Η ίδια ρήτρα προβλέπει ότι όταν παρέλθει η κρίση που επέφερε μεγάλη οικονομική επιβράδυνση και αρχίσει η ανάκαμψη, οι δημοσιονομικοί στόχοι των κρατών-μελών θα επαναπροσδιοριστούν από μηδενική βάση. Η ενεργοποίηση, λοιπόν, της γενικευμένης ρήτρας διαφυγής θα δώσει άλλο αέρα στους εθνικούς προϋπολογισμούς.
ΠΗΓΗ : / ΕΦ.ΣΥΝ / Κώστας Μοσχονάς /
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54