Νέα προκλητική προειδοποίηση του τουρκικού ΥΠΕΞ για τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Στην γνωστή τακτική των απειλών καταφεύγει η Τουρκία καθώς βλέπει ότι το γεωτρύπανο της ΕΧΧΟΝ Mobil κατεβαίνει στον στόχο του και η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλήρη στήριξη και των ΗΠΑ στην συνέχιση του ενεργειακού σχεδιασμού της. «Οι έρευνες για φυσικό αέριο τις οποίες ξεκίνησε η Exxon Mobil στα ανοιχτά της Κύπρου, στο οικόπεδο 10 που έδωσε η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν προσφέρουν τίποτε στην σταθερότητα της περιοχής» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, ισχυριζόμενος παράλληλα: «Θα ξεκινήσουμε εργασίες και πέρα από την υφαλοκρηπίδα μας στα οικόπεδα για τα οποία παραχώρησε άδεια η «ΤΔΒΚ» στα Τουρκικά Πετρέλαια».

«Ανανεώνουμε τις προειδοποιήσεις μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν στις μονομερείς έρευνες και εξορύξεις των Ελληνοκυπρίων. Τούς υπενθυμίζουμε ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της νήσου της Κύπρου άπτεται του πυρήνα του κυπριακού ζητήματος», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Η Τουρκία έχει θορυβηθεί και από το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον επέλεξε δημοσίως να στηρίξει την Λευκωσία στέλνοντας στην Κύπρο τον βοηθό υφυπουργό για θέματα ενέργειας Φράνσις Φάννον που είχε συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογο του Γιώργο Λαϊκότροπη την Παρασκευή όταν το γεωτρύπανο Icemax τρύπαγε τον βυθό στο Οικόπεδο 10, ενώ την ίδια ώρα δείχνουν ενδιαφέρον μεγάλες εταιρίες για τα δικαιώματα του Οικοπέδου 7.


ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54