Ερώτηση Ν.Χουντή σε Μάριο Ντράγκι: πόσα δισ. κέρδισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα

  • Τελικά πόσα δισ κέρδισε η ΕΚΤ παίζοντας στημένο τζόγο με τα ελληνικά ομόλογα που δεν κουρεύτηκαν με το PSI;
  • Ερώτηση Νίκου Χουντή (ΛΑΕ) σε Μάριο Ντράγκι
Γραπτή ερώτηση προς τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής, σχετικά με τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που αποκομίζει η ΕΚΤ, μέσω του προγράμματος SMP.

Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής θέτει το θέμα των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και τα οποία απαλλάχθηκαν με νομικά έωλο τρόπο από τη διαδικασία του PSI, το 2012, ζητώντας από τον Μάριο Ντράγκι να τον ενημερώσει για το ύψος των κερδών που αποκόμισε η ευρωτράπεζα για τα έτη 2010, 2011 και 2017, καθώς επίσης, για την εκτίμησή του όσον αφορά τα μελλοντικά κέρδη των εν λόγω ομολόγων την περίοδο 2018-2057.

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ ρωτά τον Πρόεδρο της ΕΚΤ: «Από τα συνολικά έσοδα που αποκόμισε και αποκομίζει η ΕΚΤ μέσω του SMP για τα ελληνικά ομόλογα, μπορεί να υπολογίσει το ποσοστό που τελικά θα επιστραφεί στην Ελλάδα ως μέρος των μέτρων διευθέτησης του χρέους, με βάση τις αντίστοιχες αποφάσεις του Eurogroup;».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

Σε απάντησή σας στις 10/02/2017, στην ερώτησή μου QZ-064, είχατε παραθέσει πίνακα με τα έσοδα που είχε αποκομίσει η ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών ομολόγων μέσω του προγράμματος SMP. Στον συγκεκριμένο πίνακα εμφανίζονταν οι τόκοι και η διαφορά υπό το άρτιο για τα έτη από το 2012 μέχρι το 2016.
Με δεδομένο ότι το πρόγραμμα SMP ξεκίνησε το 2010, ερωτάται ο Πρόεδρος της ΕΚΤ:
1) Ποια ήταν τα έσοδα από τόκους και διαφορά υπό το άρτιο για την ΕΚΤ, από την κατοχή ελληνικών ομολόγων, για τα έτη 2010, 2011 και 2017;
2) Μπορεί να εκτιμήσει τα αναμενόμενα έσοδα του προγράμματος SMP για τα ελληνικά ομόλογα για τα έτη 2018 έως 2057;
3) Από τα συνολικά έσοδα που αποκόμισε και αποκομίζει η ΕΚΤ μέσω του SMP για τα ελληνικά ομόλογα, μπορεί να υπολογίσει το ποσοστό που τελικά θα επιστραφεί στην Ελλάδα ως μέρος των μέτρων διευθέτησης του χρέους, με βάση τις αντίστοιχες αποφάσεις του Eurogroup;
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54