Γενς Μπάστιαν: «Η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση»

Την πεποίθησή του πως «η τρόικα είναι παρελθόν υπό τη σημερινή της σύνθεση, εξέφρασε σε σημερινή συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, ο οποίος είχε διατελέσει μέλος της Ομάδας Δράσης της Ε.Ε. στην Ελλάδα το διάστημα 2011-2013 και έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της διαγραφής ελληνικού χρέους. 

Ο κ. Μπάστιαν θεωρεί πως ήδη υπάρχουν ενδείξεις από τις Βρυξέλλες που συναινούν στην άποψη ότι η μορφή και η αποστολή της τρόικας θα αλλάξουν στο μέλλον, ενώ τονίζει ως αναγκαίο να επανεξεταστεί ο ρόλος του ΔΝΤ από ευρωπαϊκή σκοπιά, χαρακτηρίζοντας «παράδοξη» την κατάσταση να είναι το ΔΝΤ μέλος της τρόικας που αφορά χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες θα έπρεπε να ρυθμίζουν μεταξύ τους τα θέματα.

Επισημαίνει πως υποστηρίζει μια ευρωπαϊκή λύση και εκφράζει την πεποίθηση πως θα πρέπει πιθανόν άλλοι ευρωπαϊκοί θεσμοί να μπορούν να ενταχθούν σε ένα άλλο σχήμα που δεν θα ονομάζεται πλέον τρόικα, όπως για παράδειγμα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης στο Λονδίνο, που έχει ως αποστολή της τέτοιες διαδικασίες μετασχηματισμού σε επί μέρους χώρες, με την εποπτεία και την παροχή συμβουλών.

Κατά την άποψή του, τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπάρξει επικέντρωση σε διαπραγμάτευση για το πώς θα είναι οι ευρωπαϊκές λύσεις και πώς μπορεί να αποδυναμωθεί η αποστολή του ΔΝΤ, καθώς δεν θα είναι δυνατός ένας πλήρης αποκλεισμός του.

Χαρακτηρίζει ενδιαφέρον το γεγονός πως από την ελληνική πλευρά έχει ζητηθεί η συμβολή της επενδυτικής τράπεζας «Λαζάρντ» που στο παρελθόν έχει συμβουλέψει επιτυχώς άλλες χώρες ως προς τη δρομολόγηση μιας διαγραφής χρέους, μιας αναδιάρθρωσης χρέους, και που, έχοντας διεθνές κύρος, μπορεί να ενισχύσει την οικονομική διπλωματία της Ελλάδας.

Ως προς τη διαγραφή χρέους δηλώνει πως είναι θέμα διαπραγμάτευσης και πως έως τώρα η Ελλάδα και η Ευρωζώνη είχαν μαξιμαλιστικές θέσεις.

Είναι σημαντικό σύμφωνα με τον ίδιο να πέσουν οι τόνοι, ενώ συμπληρώνει πως από την αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει να μην υπάρχει προνόμιο για την Ελλάδα, με την οποία ως αφετηρία, είναι ανάγκη το ζήτημα του χρέους να ρυθμιστεί διεθνώς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και για τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, όπως Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Κύπρο και Ιταλία.