Φωτογραφία EPA/DAVID EBENER

Κούρεμα χρέους με έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ προτείνει το AfD

Το κούρεμα χρέους που ζητά η νέα Κυβέρνηση στην Αθήνα είναι αναπόφευκτο, δήλωσε ο επικεφαλής της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) Μπερντ Λούκε, μιλώντας σε συνέδριο του κόμματός του στην Βρέμη. Πρόσθεσε μάλιστα πως αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με την έξοδο της Ελλάδας από την Νομισματική Ένωση. Ο Λούκε τόνισε πως εάν ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί σε περαιτέρω ευρωπαϊκή βοήθεια, τότε θα πρέπει η Γερμανία να του καταστήσει σαφές ότι «έτσι (ενν. όπως το θέλει η ελληνική κυβέρνηση) δεν γίνεται».
Βέβαια αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μπερντ Λούκε, επικεφαλής του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και καθηγητής οικονομικών, εκφράζει τέτοιες απόψεις και σίγουρα δεν είναι και η τελευταία. Παλιότερα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Kolner Stadt Anzeiger, τόνιζε μεταξύ άλλων ότι, "η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλήψει το ευρώ για να διασώσει την οικονομία της".

Ποιο είναι όμως το εξωκοινοβουλετικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD); Αρχικά να πούμε ότι υποστηρίζει γενικά και πάνω απ' όλα τη διάλυση της Ευρωζώνης η οποία ευθύνεται, όπως υποστηρίζει στις θέσεις του που έχουν επεξεργαστεί διαπρεπείς Γερμανοί καθηγητές οικονομικών, για την καταστροφική πορεία της Ελλάδας και των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, αλλά και όλης της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας.

Το AfD που ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2013, διεκδικεί την είσοδό του στη Budestag, τη γερμανική Βουλή, όπου το όριο εισόδου είναι 5%. Η τελευταία φορά που εισήλθε εκεί ένα νέο κόμμα, αυτό των πρασίνων, ήταν πριν από 30 χρόνια. Οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν στο AfD ποσοστό 4%. 
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02/02/2015 - 01:34