«Ατυχής η συζήτηση περί Grexit»

Την ανάγκη η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις για να αποφύγει την αστάθεια, εξέφρασε από το Νταβός της Ελβετίας ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για το ευρώ και τον Κοινωνικό Διάλογο, Βάλντις Ντομπρόφσκις (Valdis Dombrovskis) σύμφωνα με τη Wall Street Journal (WSJ) και επεσήμανε πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ατυχή τη συζήτηση περί Grexit.
Ο κ. Ντομπρόφσκις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφερόμενος στο ελληνικό χρέος, επεσήμανε ότι «η μείωση της ονομαστικής αξίας του, ύψους 190 δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν βρίσκεται στην ατζέντα της Κομισιόν».

Ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας Βάλντις Ντομπρόφσκις δήλωσε ότι η Ελλάδα εξέρχεται επιτέλους από μια μακρά χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση και «θα ήταν πολύ σημαντικό να διατηρήσει την πρόοδο που έχει κάνει και όχι να επιστρέψει πίσω σε οικονομική αστάθεια».

Πρόσθεσε δε ότι «είναι επίσης σαφές, πως η προσέγγισή μας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Όπως σημειώνεται, «στο περιθώριο της συνάντησης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο Ντομπρόφσκις, περιέγραψε «ως ατυχή την αναβίωση της συζήτησης, πριν από τις γενικές εκλογές την Κυριακή, για το αν η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ, γνωστό ως "Grexit"», τονίζοντας συγκεκριμένα:

«Νομίζω ότι αυτό είναι μία πολύ ατυχής συζήτηση περί "Grexit". Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα είναι πρόθυμη και ικανή να παραμείνει στην Ευρωζώνη», δήλωσε στη WSJ σημειώνοντας ότι «οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την πλειοψηφία των Ελλήνων πως θέλει η χώρα να παραμείνει στο ευρώ και ότι η Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρει ότι η υιοθέτηση του ευρώ είναι αμετάκλητη».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζεται ότι «μόλις σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, οι διαπραγματεύσεις θα επαναληφθούν με τους επίσημους δανειστές της σχετικά με την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης στην Ελλάδα και πάνω σε μια νέα πιστωτική γραμμή». «Είναι επίσης σαφές, πως η προσέγγισή μας σε αυτές τις διαπραγματεύσεις είναι ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Λετονίας.

Σε ένα άλλο σημείο του δημοσιεύματος υπογραμμίζεται ότι «η Ελλάδα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, η ανεργία έχει αρχίσει να μειώνεται και η κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα, το περασμένο έτος και θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πλεόνασμα μέσα στο τρέχον έτος».

Πηγή: ΑΜΠΕ