Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων - Τα μηνύματα - Οι εκκλήσεις - Οι αριθμοί

«Σχεδόν 80 εκατομμύρια γυναίκες, παιδιά και άντρες σε όλον τον κόσμο έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ως πρόσφυγες ή εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα. Ακόμα πιο σοκαριστικό: 10 εκατομμύρια από αυτούς τράπηκαν σε φυγή μόλις τον τελευταίο χρόνο» αναφέρει στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απευθύνοντας έκκληση να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Φόρουμ για τους Πρόσφυγες.


Στα ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα αναφέρεται, σε ανάρτησή της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνδρομής, αλληλεγγύης και μέριμνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπενθυμίζει, επίσης, ότι η Ελλάδα, σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης, πύλη εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επωμίστηκε και επωμίζεται μεγάλο βάρος, απέδειξε όμως ότι σέβεται το ανθρωπιστικό δίκαιο.

Υπ. Μετανάστευσης και Ασύλου: Πέραν των υποχρεώσεων, η χώρα μας έχει και δικαιώματα

Η 20η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, «αποτελεί ταυτόχρονα μια ημέρα μνήμης, αλλά και επαγρύπνησης για την ουσιαστική αποστολή που καλείται η χώρα μας, ως άγρυπνος φρουρός των ανατολικών συνόρων της Ευρώπης να φέρνει καθημερινά εις πέρας», σημειώνει σε μήνυμά του το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. «Τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης, σηκώνοντας δυσανάλογο βάρος από αυτό που της αναλογεί. Το ελληνικό σύστημα υποδοχής και τα αποθέματα ανθρωπισμού του ελληνικού λαού δοκιμάστηκαν και άντεξαν», υπενθυμίζει το υπουργείο και τονίζει: «Η χώρα μας τηρεί, διαχρονικά, με συνέπεια τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και «μπολιάζει» στις μεταναστευτικές ροές τον σπόρο της φιλοξενίας και της αξιοπρέπειας. Διασφαλίζει τα δικαιώματα των πραγματικά κατατρεγμένων. Μα, πάνω απ’ όλα, λειτουργεί ως ασπίδα αλληλεγγύης στην Ανατολική Μεσόγειο».

ΣΥΡΙΖΑ-Αλ. Τσίπρας: Αλληλεγγύη, στήριξη, προσφορά-τα αντισώματα στο δηλητήριο του ρατσισμού

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει σε ανάρτηση του στο Facebook ότι «πρόσφατα μείναμε σπίτια μας για να προστατέψουμε τους ανθρώπους που αγαπάμε. Κάποιοι άλλοι όμως, εγκαταλείπουν σπίτια, πόλεις και πατρίδα ακριβώς για τον ίδιο λόγο». «Γιατί», σημειώνει, «ο κίνδυνος γεννά τις στιγμές που μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε θυσία. Να διασχίσεις θάλασσες και βουνά. Να περπατήσεις δεκάδες χιλιόμετρα με ένα μωρό στα χέρια. Για να προσφέρεις ασφάλεια και ελπίδα σε αυτούς που αγαπάς». Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πώς αντιμετώπισε η κυβέρνηση το Προσφυγικό, επικρίνει τη σημερινή κυβέρνηση για «αδράνεια, αναποτελεσματικότητα» και «προσπάθεια να δηλητηριάσει με ξενοφοβικά αντανακλαστικά τη συλλογική συνείδηση του λαού μας», ενώ σημειώνει πως το κρίσιμο είναι η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.

ΚΚΕ: Τα εκατομμύρια των ξεριζωμένων, απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης

Ο τραγικός αριθμός των προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων που στα τέλη του 2019 έφτασαν τα 79,5 εκατ., εκ των οποίων πάνω από 30 εκατ. παιδιά είναι η ζωντανή απόδειξη της βαρβαρότητας του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Στην Ελλάδα πληθαίνουν οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο, που δεινοπαθούν στα άθλια hotspots, στους καταυλισμούς, στις ουρές της Υπηρεσίας Ασύλου, που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της έξωσης από τις δομές και τα προγράμματα στέγασης, που μεταφέρονται από τα νησιά στην ενδοχώρα και αφήνονται αβοήθητοι» αναφέρει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του «για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων». «Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας και κλιμακώνοντας τον αντιδραστικό, επικίνδυνο αλλά και αδιέξοδο δρόμο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, σε εφαρμογή και της πολιτικής της ΕΕ, διολισθαίνει σε όλο και μεγαλύτερη καταστολή, στην καταπάτηση δικαιωμάτων και της Συνθήκης της Γενεύης, ενώ αναβαθμίζει τη συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές που έχουν βάλει φωτιά στην περιοχή και έχουν γιγαντώσει το προσφυγικό πρόβλημα», τονίζει το ΚΚΕ.

ΜέΡΑ 25: Αλληλεγγύη και ανθρωπιά για τους πρόσφυγες

Στο μήνυμα τονίζεται ότι «σήμερα και η χώρα μας, η Ευρώπη και ο κόσμος βρίσκεται σε διαρκή κίνηση, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Το ΜέΡΑ 25 προσθέτει ότι «η αέναη κίνηση των πληθυσμών άλλωστε ξεκινάει από την ίδια την απαρχή της ανθρωπότητας και εντείνεται με τους σύγχρονους πολέμους, με τη φτώχεια και την κλιματική καταστροφή». Το ΜέΡΑ 25 αναφέρει επίσης ότι «σήμερα που οι φράχτες, τα τείχη και η μισανθρωπιά υψώνεται απ’ άκρη σ΄ άκρη της Ευρώπης αλλά και της υφηλίου, ενώ η ακροδεξιά μισαλλοδοξία ξεπηδά ξανά -ως εάν να πρόκειται για μια νέα δεκαετία του ’30-. Σήμερα που οι δικοί τους πόλεμοι, «γεννούν» τους δικούς μας νεκρούς. Τα δικά τους κέρδη, γεννούν την δική μας φτώχεια. Η δική τους καταστροφή, γεννά τη δική μας δυστοπία».

Συρία–Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων: «Τί είναι σπίτι;»:

Εννέα φωτογραφίες προσφυγόπουλων. Εννέα τα χρόνια του πολέμου στη Συρία με τους εκτοπισμένους να ανέρχονται σε 13,2 εκατομμύρια. Το Reuters ανέθεσε στον Σύρο φωτογράφο Χαλίλ Ασάουι να απαθανατίσει με τον φακό του τα πρόσωπα ενός πολέμου που μαίνεται στην πατρίδα του με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. «Εδώ δεν είναι καθόλου ωραία, σπίτι είναι όταν έχεις παιχνίδια, φίλους, οικογένεια απάντησαν παιδιά από τον καταυλισμό Άτμεχ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.


Πηγή:ΕΡΤ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54