COVID-19: «Κόκκινη ζώνη» όλη η Ιταλία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε ότι τα μέτρα περιορισμού που ισχύουν στην Λομβαρδία, στο Βένετο και στην Εμίλια Ρομάνια, στο εξής θα εφαρμόζονται σε όλη την χώρα.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να επιβάλουμε θυσίες σε όλους τους πολίτες. Το μέτρο αυτό ονομάζεται "εγώ μένω σπίτι"», πρόσθεσε.

«Είναι η στιγμή της ευθύνης, θα πρέπει να αποφεύγονται οι μετακινήσεις πολιτών σε όλη την χώρα, εκτός αν υπάρχουν λόγοι υγείας, επαγγελματικές ανάγκες που πρέπει να αποδεικνύονται και άλλες έκτακτες ανάγκες» , είπε ο Τζουζέπε Κόντε. Τα νέα μέτρα θα μπουν σε ισχύ από αύριο.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, παράλληλα, τόνισε: «Πρέπει να παρέμβουμε για να προστατέψουμε τους ασθενέστερους και πιο ευάλωτους πολίτες» και εξήγησε ότι σταματά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της ιταλiκής Α' Εθνικής.

Μέχρι τις 3 Απριλίου, τέλος, θα μείνουν κλειστά όλα τα σχολεία και πανεπιστήμια της χώρας.


Βουτιές στα χρηματιστήρια

Μοιραία, σε νευρικότητα βρίσκονται οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, που είδαν τους δείκτες τους, τη «Μαύρη Δευτέρα» να καταγράφουν βουτιά... ακόμα και ελεύθερη πτώση. Στην Ιταλία, ο δείκτης του Χρηματιστηρίου του Μιλάνου έκλεισε με απώλειες -9,98%, ενώ πολύ υψηλή ήταν η πτώση και σε άλλα 

Βουτιά κατέγραψαν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις απώλειες να αγγίζουν ή να ξεπερνούν το 8%. Ειδικότερα, ο δείκτης του χρηματιστηρίου του Λονδίνου FTSE 100 κατέγραψε πτώση της τάξης του 7,25%, ο γαλλικός CAC 8,39% κι ο γερμανικός DAX 7,94%. 

Απώλειες και στη Wall Street, με τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης (Dow Jones, S&P και NASDAQ) να σημειώνουν πτώση από -7,29% έως -7,79%. Κάτω από τις 600 μονάδες η «ευαίσθητη» αγορά της Αθήνας, με τις απώλειες του βασικού δείκτη να φτάνουν στο εντυπωσιακό -13,39%. 

Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα του κορονοϊού

Παράλληλα, τα κράτη επιχειρούν με έκτακτα μέτρα και συστάσεις να ελέγξουν την επιδημία. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Ισραήλ που θα βάζει πλέον σε καραντίνα όποιον εισέρχεται στη χώρα αυτή. Συγκεκριμένα, οι ισραηλινές αρχές θα απαιτούν από όλους τους πολίτες που επιστρέφουν από το εξωτερικό να μπαίνουν από μόνοι τους σε απομόνωση για 14 ημέρες ως ένα μέτρο πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού Covid-19.

Σε κάθε περίπτωση, ο ιός δεν κάνει διακρίσεις: Θετικός στον κορονοϊό βρέθηκε και ο υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, Φρανκ Ριστέρ, ενώ καταγράφηκε και το πρώτο κρούσμα μεταξύ των εργαζομένων στην Κομισιόν.

Η επιδημία του νέου κορονοϊού (Covid-19) θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα διεξαχθούν αύριο (Τρίτη) στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μαζί με τους ευρωβουλευτές, θα προβούν σε μια αποτίμηση των ευρωπαϊκών και των εθνικών προσπαθειών για την ανάσχεση της πορείας του ιού Covid-19 και θα επισημάνουν τις ανάγκες για μια συνεκτική ευρωπαϊκή απάντηση στο πρόβλημα.ΠΟΥ-κοροναϊός: Η απειλή μιας πανδημίας είναι πολύ πραγματική

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας προειδοποίησε σήμερα ότι «η απειλή μιας πανδημίας» του νέου κοροναϊού, που έχει προσβάλει περισσότερους από 110.000 ανθρώπους παγκοσμίως, είναι πλέον «πολύ αληθινή».

«Τώρα που ο κοροναϊός έχει εξαπλωθεί σε τόσες πολλές χώρες, η απειλή μιας πανδημίας είναι πλέον πολύ πραγματική. Όμως, αυτή θα είναι η πρώτη πανδημία στην ιστορία που θα μπορούσε να τεθεί υπό έλεγχο. Αυτό που μετράει είναι ότι δεν βρισκόμαστε στο έλεος του ιού», είπε ο Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

Τέσσερις χώρες έχουν καταγράψει το 93% των σχεδόν 110.000 κρουσμάτων παγκοσμίως, σημείωσε ο Τέντρος.

«Είμαστε ενθαρρυμένοι που η Ιταλία λαμβάνει επιθετικά μέτρα για να περιορίσει την επιδημία και ελπίζουμε ότι αυτά τα μέτρα θα αποδειχθούν αποτελεσματικά τις επόμενες ημέρες» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 70% και πλέον των ανθρώπων που μολύνθηκε από τον νέο κοροναϊό στην Κίνα έχει θεραπευτεί, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός επισημαίνει ότι η Κίνα «θέτει υπό έλεγχο την επιδημία».

«Εκ των 80.000 κρουσμάτων που καταγράφηκαν στην Κίνα, το 70% και πλέον έχει θεραπευτεί» επισήμανε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54