Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»: Να αθωωθεί ο Θανάσης Κούρκουλας. Στη φυλακή οι νεοναζί. Σήμερα Τρίτη 15/10 στα δικαστήρια της Ευελπίδων συνεχίζεται η δίκη.

Tην Τρίτη 15/10 στις 9π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κτήριο 13, αίθουσα 3 συνεχίζεται η δίκη του Θανάση Κούρκουλα, μέλους της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό», μετά από προκλητική και ανυπόστατη μήνυση από μέλος της χρυσαυγανακτισμένης «επιτροπής κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα».

Ο μηνυτής, Σπύρος Γιαννάτος, επικεφαλής για πολλά χρόνια της περιβόητης επιτροπής και ανοικτά υποστηρικτής της ΧΑ εκείνα τα χρόνια, κατηγορεί το Θανάση Κούρκουλα για συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση επειδή ο ίδιος – ενώ καταδικάστηκε σε Α' βαθμό – αθώωθηκε τελικά λόγω αμφιβολιών στο Β’ βαθμό για την επίθεση εναντίον του Αλέκου Αλαβάνου και πολλών ακόμα (μεταξύ των οποίων και του Θανάση Κούρκουλα) κατά την προεκλογική περιοδεία του σχήματος «Ελεύθερη Αττική» στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010.

Σημειώνουμε πως η μεγάλη καθυστέρηση της δίκης και το ελλιπές κατηγορητήριο είχε ως αποτέλεσμα να παραγραφούν τα περισσότερα από τα αδικήματα του κατηγορητηρίου την ώρα της τέλεσής της. Παρόλα αυτά, στην ίδια δίκη έχουν καταδικαστεί πλέον αμετάκλητα 3 από τους δράστες της επίθεσης, μεταξύ των οποίων και η πρώην υποψήφια βουλευτής της ΧΑ Θέμιδα Σκορδέλη.

Θυμίζουμε ότι, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010, μέλη του σχήματος «Ελεύθερη Αττική» με επικεφαλής τον Αλέκο Αλαβάνο, έκαναν προεκλογική περιοδεία στο κέντρο της Αθήνας, την περίοδο που τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής ήταν κράτος εν κράτει στην περιοχή. Ξεκίνησαν από την πλατεία Βικτωρίας και κατευθύνθηκαν προς την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα.

Εκεί οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής μαζί με τοπικούς υποστηρικτές τους, μεταξύ των οποίων και ο μηνυτής, Σπύρος Γιαννάτος, τους επιτέθηκαν με γιαούρτια, αυγά και ντομάτες, κλοτσιές και γροθιές.
Η μήνυση αυτή είναι ενέργεια αντιπερισπασμού και αποτελεί μέρος της βιομηχανίας μηνύσεων που έκανε και συνεχίζει να κάνει η Χρυσή Αυγή, προσπαθώντας να σταματήσει τη δράση των αντιφασιστών και να αποφύγει τις ποινικές ευθύνες. Άλλωστε αντίστοιχη αντι-μήνυση προς τον πολιτικό ενάγοντα Θ. Κούρκουλα, είχε κάνει και η Σκορδέλη, μήνυση που όμως δεν είχε καμία συνέχεια καθώς η ίδια καταδικάστηκε αμετάκλητα.

Η δίκη ξεκίνησε την Πέμπτη 10 Οκτώβρη όπου και εξετάστηκε από το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Σπύρος Γιαννάτος.
Ο μηνυτής επιχείρησε να κάνει το άσπρο μαύρο, ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος ήταν ακομμάτιστος κάτοικος Αγ. Παντελεήμονα και δεν είχε σχέση με τη Χρυσή Αυγή και κανένα άλλο ακροδεξιό κόμμα. Ισχυρίστηκε επίσης, ότι οι περιβόητη «επιτροπή κατοίκων» δεχόντουσαν… επιθέσεις από την ΚΑΡ, που έφερνε μετανάστες στην περιοχή και… δημιουργούσαν προβλήματα.
Δεν απαντούσε (ή «απαντούσε» με ερωτήσεις) στις ερωτήσεις της συνήγορου Γιάννας Κούρτοβικ.

Αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην επίθεση το 2010 εναντίον της «Ελεύθερης Αττικής» και του Αλ. Αλαβάνου και μάλιστα προσπάθησε να βγάλει τρελό όλο το δικαστήριο και τους παρευρισκόμενους, όταν σε φωτογραφία φαινόταν ξεκάθαρα να χτυπάει τον κατηγορούμενο στο κεφάλι με ένα πακέτο φυλλάδια της Χ.Α. σε ρολό. Ισχυρίστηκε ότι δεν χτύπησε αλλά τα… πέταξε (η ερώτηση έγινε 3 φορές και από την πρόεδρο και από την εισαγγελέα).

Ανασκεύασε 3-4 φορές στη διάρκεια της ίδιας του της κατάθεσης, ισχυριζόμενος ότι σε επίθεση του Τασούλα ότι το παιδί… δεν ήταν δικό του. Παρόλα αυτά παραδέχτηκε ότι είχαν διακόψει (μαζί με την «επιτροπή κατοίκων») τη βιβλιοπαρουσίαση του Γκαζμέντ Καπλάνι. Σε ερώτηση, εκτός από τη δράση της ΚΑΡ στην περιοχή, αν τον ενοχλούσε η δράση της Χρυσής Αυγής κλπ απάντησε «όχι».

Κάτοικοι του ευρύτερου κέντρου παραβρέθηκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλληλέγγυοι στον κατηγορούμενο Θανάση Κούρκουλα, για να απαιτήσουν την καταδίκη των φασιστών.

Η δίκη διακόπηκε λόγω παρέλευσης χρόνου, θα συνεχιστεί την Τρίτη 15/10 στις 9π.μ. στα δικαστήρια της Ευελπίδων, κτήριο 13, αίθουσα 3 με τις καταθέσεις των μαρτύρων.
Θα είμαστε εκεί ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα αθωωθεί ο Θανάσης Κούρκουλας.
Στη φυλακή οι νεοναζί όχι οι αντιφασίστες αγωνιστές!

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»
Ψηφίσματα συμπαράστασης στο Θ.Κούρκουλα : https://www.kar.org.gr/?s=%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CF%83%CE%B7+%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1&fbclid=IwAR0wXCZ58Ps9nIpqOibPaWHU84BIUjx63-IrqL0Ps0mvRV_0AaZtVfZOd30
 
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54