Συνέντευξη τύπου την Τρίτη 7/6, για 10η Αντιρατσιστική Γιορτή - Προσφυγικά στρατόπεδα:

Την Τρίτη 7/6 στις 13:00 στην αίθουσα του 3ου Ορόφου της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη τύπου από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση "Απελάστε τον Ρατσισμό".

Στη συνέντευξη τύπου, που θα έχει δύο μέρη, θα παρουσιαστούν:

1. Η 10η Αντιρατσιστική Γιορτή που θα γίνει στις 10 και 11 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
2. Η κατάσταση σε πολλά προσφυγικά στρατόπεδα από μέλη ομάδων αλληλεγγύης στους πρόσφυγες.

Στη συνέντευξη τύπου, μεταξύ άλλων, συμμετέχουν:

Ταχίρ Αλιζαντά, Αφγανική Κοινότητα

Λορέτα Μακόλεϋ, Ένωση Αφρικανών Γυναικών

Γρηγόρης Καλομοίρης, ΕΕ ΑΔΕΔΥ

Μάριος Λώλος, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας

Μουσικοί από το συγκρότημα BEGGARS

Γιώργος Τσιάκαλος, Πανεπιστημιακός

Κώστας Παπαδόπουλος, δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας - Ρέντη

Frank Panx, αλληλέγγυος

Στέλλα Ρουμελιώτη, αλληλέγγυα από Σκαραμαγκά

Κατερίνα Ρούσσου, Πρωτοβουλία αλληλεγγύης Χαλκίδας σε πρόσφυγες μετανάστες/μετανάστριες (Ριτσώνα)

Μέλη της ομάδας αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες της Μαλακάσας

Μαρία Παναγιωτίδου από την Πρωτοβουλία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων από τον καταυλισμό Εσκί Καπου (Καβάλα)

Λαβατσής Δημήτρης από την ομάδα Λάθρα της Χίου

Σεβαστή Παπαμιχαήλ από την Ομάδα στήριξης μεταναστών και προσφύγων Καλύμνου

Επίσης θα μιλήσουν αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες του Ελληνικού, του Λαυρίου και της Ειδομένης.

Ακολουθεί το κάλεσμα της 10ης Αντιρατσιστικής Γιορτής:

10η Αντιρατσιστική Γιορτή, 10 & 11 Ιούνη στην Γεωπονική

Χτίζουμε γέφυρες αλληλεγγύης, γκρεμίζουμε τους φράχτες της Ευρώπης – φρούριο

Την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Ιούνη στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο (Ιερά Οδός), το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» σας καλούν στη 10η Αντιρατσιστική Γιορτή τους.
Σε μια μεγάλη συνάντηση αλληλεγγύης και αντίστασης, συνύπαρξης, και κοινού αγώνα ντόπιων και προσφύγων/μεταναστών. Με συναυλίες, συζητήσεις, προβολές, θέατρο, εκθέσεις, εικαστικά, παιδότοπο και διεθνή κουζίνα.

Τα 10 χρόνια διεξαγωγής της Αντιρατσιστικής Γιορτής, συμπίπτουν φέτος με την υλοποίηση των πιο σκληρών συμφωνιών της Ευρώπης - Φρούριο: Νέα πολεμικά μέτρα «αναχαίτισης» των θυμάτων της φτώχειας και του πολέμου εφαρμόζονται με την ουσιαστική συμμετοχή της Ελλάδας και της Τουρκίας. Φράχτες ορθώνονται παντού αντί να γκρεμίζονται οι παλιοί, νέα στρατόπεδα – φυλακές (hotspot) δημιουργούνται την ώρα που τα παλιά ξαναζούν μέρες δόξας, πρόσφυγες στριμώχνονται σε κέντρα – πρόχειρους καταυλισμούς αντί για αξιοπρεπείς δομές φιλοξενίας στις πόλεις, ομάδες έμπρακτης αλληλεγγύης στοχοποιούνται, ενώ ο όρος «παράτυπος» μετανάστης αντικατέστησε τη λέξη «λαθρομετανάστης» στο δημόσιο λεξιλόγιο, για να περιγράψει την ίδια βαρβαρότητα: συλλήψεις, φυλακίσεις και επαναπροωθήσεις ανθρώπων «χωρίς χαρτιά» στην «ασφαλή» Τουρκία του Ερντογάν.

Την ίδια στιγμή, το συγκλονιστικό κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που σάρωσε την ελλάδα και την Ευρώπη από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα εξακολουθεί να δίνει το «παρών» μέσα κι έξω από κάθε προσφυγικό στρατόπεδο και δομή φιλοξενίας, επίσημη κι' ανεπίσημη. Καλύπτοντας στοιχειώδεις ανάγκες όπου κρατικές υπηρεσίες και χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ απουσιάζουν κι αναδεικνύοντας έμπρακτα τι οφείλουν να πράξουν όσοι έχουν την ευθύνη. Ορθώνοντας τείχος στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και τις φασιστικές συμμορίες που καραδοκούν να δραπετεύσουν από το περιθώριο του εδωλίου του κατηγορουμένου. Διεκδικώντας ζωή με ελευθερία, αξιοπρέπεια και δικαιώματα για τα θύματα του πολέμου και της φτώχειας, πρόσφυγες και μετανάστες αλλά και για τα ντόπια θύματα των ανθρωποκτόνων μνημονίων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους σας καλούμε στη φετινή 10η αντιρατσιστική γιορτή μας μαζί με δεκάδες κοινότητες προσφύγων και μεταναστών, ομάδες αλληλεγγύης, οργανώσεις αντίστασης και διεκδίκησης, συνδικάτα εργαζομένων και τοπικές συλλογικότητες. Για να να χτίσουμε γέφυρες αλληλεγγύης, έκφρασης και δημιουργίας, να δώσουμε φωνή σε όσους δεν έχουν, να δυναμώσουμε τις φωνές όσων αντιστέκονται. Σας περιμένουμε όλους – ες στις 10 & 11 Ιουνίου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο!

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό»