Ξινά σταφύλια στο πατητήρι της ΕΡΤ


  
    Συντάκτης Ντορίτα Λουκίσσα
  


Περιμέναμε μήνες. Ψέματα. Περιμέναμε δύο χρόνια την επιστροφή της ΕΡΤ.

Από τις πλέον δυναμικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ήταν για τους εργαζόμενους ζήτημα δικαίωσης και επιβίωσης. Για τους πολίτες μια αποκατάσταση ενάντια στο πλήγμα κατά της δημοκρατίας. Για την αντιπολίτευση, ένα μήνυμα κατά του «μαύρου» της συγκυβέρνησης.

Ολα αυτά μέχρι τον διορισμό του νέου Δ.Σ., την Παρασκευή!

Ομως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...

΄Αρχισαν οι διαδικασίες λοιπόν, εν μέσω δεσμεύσεων της κυβέρνησης για ανεξάρτητη δημόσια τηλεόραση και απαλλαγμένη από κάθε κρατικό ομφάλιο λώρο και σιγά σιγά δημιουργήθηκε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της.

Και οι αντιδράσεις ήταν πολλές. Και από πολλές κατευθύνσεις. Κι εντός και εκτός, ακόμη και από τους εμπλεκόμενους (βλέπε ΠΟΣΠΕΡΤ, αλλά και τις συνελεύσεις των εργαζομένων) που στήριξαν δύο χρόνια την λειτουργία της ertopen και κράτησαν την φωνή της ΕΡΤ ζωντανή, απέναντι στα κυβερνητικά μορφώματα της Δ.Τ. και της ΝΕΡΙΤ.

Οι ενστάσεις επίσης πολλές και κυρίως για τον τρόπο που θα διορίζεται η διοίκηση από τον εκάστοτε υπουργό Επικρατείας και για το πώς η νέα ΕΡΤ δεν πρέπει σε τίποτα να θυμίζει την παλιά...

Μάλιστα το μήνυμα ήταν σαφές. Κανείς από τους πρωτεργάτες της Δ.Τ. και της ΝΕΡΙΤ να μην βγει στο γυαλί και η διοίκηση να βασιστεί σε πρόσωπα με έξωθεν και έσωθεν καλή μαρτυρία.

Κι όμως την Παρασκευή η κυβέρνηση αποφάσισε πως ο «παλιός» είναι αλλιώς και προχώρησε στο διορισμό ως «νέου» του ήδη καμένου διευθύνοντα σύμβουλου,  Λάμπη Ταγματάρχη, ο οποίος ήταν στο τιμόνι την ΕΡΤ για 18 μήνες, από τον Νοέμβριο του 2010 επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ μέχρι και την αλλαγή της διοίκησης με κυβέρνηση της ΝΔ.

Τι θα κάνει στην νέα ΕΡΤ ο άνθρωπος που προσπάθησε τότε να μειώσει τους ανθρώπους της, να συρρικνώσει περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ, να εκμηδενίσει τις εσωτερικές παραγωγές κ.λ.π.; Και για να συνοψίσουμε τι δουλειά έχει ένας επικεφαλής που δοκιμάστηκε και δεν πέτυχε. να αποκτά ...δεύτερη ευκαιρία;

Από τις 153 αιτήσεις που κατατέθηκαν, πώς επέλεξε ο Νίκος Παππάς έναν, ήδη αποτυχημένο στο πόστο, Ταγματάρχη και μέλη-κομπάρσους που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με διοίκηση, ούτε με τηλεόραση;

Ο τραγουδοποιός Διονύσης Τσακνής, ο συνθέτης Μιχάλης Γρηγορίου, ο εικαστικός Νίκος Τρανός και η σκηνοθέτις Ελλη Παπακωνσταντίνου καλούνται λοιπόν να θέσουν σε επαναλειτουργία την ΕΡΤ.

Για συναυλίες και παραστάσεις στο προαύλιο του Ραδιομεγάρου πιθανόν να ήταν καλοί, για μέσα όμως;

Γι αυτή την νέα ΕΡΤ αγωνίστηκαν οι «ελεύθεροι» εργαζόμενοι της, επί 23 μήνες;

Πάντως από τη Δευτέρα που αναμένεται να επιστρέψουν, μέσα κι έξω από το Ραδιομέγαρο, κατά ομάδες, παίρνοντας σιγά σιγά τις θέσεις τους πίσω, πολλοί από αυτούς είναι αποφασισμένοι να μην εγκαταλείψουν τον αγώνα...

Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν ανατροπές και εκπλήξεις.

Πηγή - αναδημοσίευση: http://www.enetpress.gr/el/media/themata/ksina-stafylia-sto-patitiri-tis-ert.html