Καμιά υπαναχώρηση από το δικαίωμα στην κυριακάτικη αργία!

Η Πρωτοβουλία Νέων Ανέργων-Εργαζομένων (ΠΝΕΑ) για την Κυριακάτικη αργία, από τη Θεσσαλονίκη στέλνει το απεργιακό της μήνυμα αλληλεγγύης:

"Η προσπάθεια κατάργησης της κυριακάτικης αργίας, σαν κομμάτι της συνολικής επίθεσης του συστήματος στα δικαιώματα των εργαζομένων, συνεχίζεται. Οι εργαζόμενοι καλούνται για άλλη μια φορά να εργαστούν την Κυριακή των Βαΐων, με πρόφαση τις γιορτές.

Το βασικό επιχείρημα για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι πως ο εργαζόμενος λαός δεν έχει χρόνο να ψωνίσει για τις γιορτές, γι’ αυτό τα καταστήματα λειτουργούν για «διευκόλυνση». Το ζήτημα είναι πως ο λαός, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι απλήρωτοι ή κακοπληρωμένοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μέρα με τη μέρα εξαθλιώνονται όλο και περισσότερο, χρόνο έχουν! Λεφτά δεν έχουν για να καταναλώσουν!

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έχει ξεκάθαρο στόχο να πλήξει ακόμα περισσότερο τους εργαζόμενους, να τους στερήσει άλλο ένα δικαίωμα, να τους διδάξει πως πλέον δεν μπορούν να έχουν καμία απαίτηση, κανένα δικαίωμα. Διαμορφώνουν έτσι ένα πλαίσιο πλήρους υποταγής στις ορέξεις των αφεντικών. Σύγχρονοι δούλοι, εργαζόμενοι – λάστιχο, απασχολούμενοι, που θα δουλεύουν όταν και όσο θέλει ο εργοδότης, εργαζόμενοι χωρίς ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα. Αυτές είναι οι επιδιώξεις του συστήματος.

Και μέχρι πρόσφατα, η προηγούμενη κυβέρνηση εξυπηρετούσε άψογα αυτό το σκοπό. Το ίδιο φαίνεται να κάνει βέβαια και η νέα, η «αριστερή» κυβέρνηση, που «ξέχασε» τις υποσχέσεις που απλόχερα έδινε προεκλογικά. «Ξέχασε» τις προγραμματικές δηλώσεις για άμεση κατάργηση του νόμου και επαναφορά της κυριακάτικης αργίας με νομοθετική πρωτοβουλία. Ο δε αρμόδιος υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, «ξέχασε» ακόμη και τις δηλώσεις που έκανε όταν παραλάμβανε το υπουργείο. Τώρα επικαλούμενος το «σοκ στον εμπορικό κόσμο» (κάτι αντίστοιχο με το «σοκ» που θα πάθαινε η αγορά εάν επανερχόταν άμεσα ο κατώτερος μισθός στα 751 ευρώ) επιβεβαιώνει το κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων στις λεγόμενες «τουριστικές» περιοχές, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές «παζαρεύει» το αν θα είναι 5 ή 7 Κυριακές το χρόνο, κάνοντας ξεκάθαρο για άλλη μια φορά, πως η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να έρθει σε ρήξη με τις επιταγές των ιμπεριαλιστών.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν είναι ούτε οι υποσχέσεις της εκάστοτε κυβέρνησης ούτε οι διαπραγματεύσεις με τους ιμπεριαλιστές. Το ζήτημα είναι η οργάνωση των εργαζομένων και η πάλη του λαού για τη διεκδίκηση και υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Ούτε 5, ούτε 7… καμία Κυριακή ανοιχτά τα μαγαζιά! Να υπερασπιστούμε την κυριακάτικη αργία, την έννοια της ανάπαυσης και του ελεύθερου χρόνου. Να υπερασπιστούμε τη μόνιμη και σταθερή δουλειά, τα κατοχυρωμένα με αγώνες και αίμα εργασιακά δικαιώματα, το ανθρώπινο ωράριο, το 5ήμερο και το 8ωρο.

Κόντρα στις λογικές, που θέλουν να τραμπουκίζουμε τον κόσμο, που πάει να ψωνίσει τις Κυριακές, να στραφούμε στους συναδέλφους μας, να συζητήσουμε, να οργανωθούμε και να παλέψουμε συλλογικά για τα δικαιώματά μας ενάντια στα αφεντικά και όχι ενάντια στον κόσμο, που τον θέλουμε σύμμαχο και όχι απέναντί μας.

Πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Το μόνο όπλο που έχουμε είναι ο αγώνας για την υπεράσπιση των κατακτήσεών μας.

·ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ!

·ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ!".

 

Πρωτοβουλία Νέων Εργαζομένων – Ανέργων

pnea-thess.blogspot.com

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε./ τηλ. επικοινωνίας: 6978299563