Αγία Παρασκευή: Διαδικτυακή εξυπηρέτηση από το γραφείο ανέργων

Aναδημοσίευση από την εφημερίδα Αμαρυσία:
Tο πρώτο πανελλαδικά γραφείο ανέργων στην Αγία Παρασκευή εξυπηρετεί όσους δεν έχουν πρόσβαση ή γνώση Ίντερνετ ή χρήματα για λογιστή.

 
Ρεπορτάζ:  Μαρία ΠανάγουΣτις εγκαταστάσεις του Α ΚΑΠΗ Αγίας Παρασκευής, κάθε Δευτέρα γίνεται το αδιαχώρητο. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, άνεργοι, γονείς με άνεργα παιδιά, ελεύθεροι επαγγελματίες που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, άνθρωποι απελπισμένοι που δε γνωρίζουν τα δικαιώματα τους μετά τις τεράστιες αλλαγές που έγιναν στη ζωή τους μέσα στην κρίση, αναζητούν απαντήσεις στις απορίες τους και ενημερώνονται για θέματα που δεν είχαν καν ιδέα ότι τους αφορούν.

Οι πρώτες προσπάθειες λειτουργίας αυτού του γραφείου έγιναν τον Ιούλιο του 2014, δυο μήνες μετά την εκλογή του Γιάννη Σταθόπουλου στη θέση του δημάρχου και μέσα σε λίγους μήνες, το γραφείο ενημέρωσης για θέματα ανεργίας και ασφάλισης εξυπηρέτησε περισσότερους από 1500 ανθρώπους. Αυτό που κατάφερε όμως και τώρα μπορεί να το ανακοινώσει επίσημα, είναι και η διαδικτυακή υποστήριξη των ενδιαφερόμενων. Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ή δε γνωρίζουν πώς λειτουργεί, οι εθελοντές στο γραφείο αυτό, αναλαμβάνουν την εγγραφή τους στον ΟΑΕΔ με κλειδάριθμο, την ανανέωση καρτών ηλεκτρονικά, «ανεβάζουν» βιογραφικά σημειώματα, ενημερώνουν για τα νέα προγράμματα, για τις νέες θέσεις εργασίας, κάνουν ηλεκτρονικές αιτήσεις και πολλά άλλα. Μέχρι αυτή η στιγμή 847 άνθρωποι είναι επίσημα εγγεγραμμένοι στις ηλεκτρονικές λίστες του.

Η «ψυχή» του γραφείου

Ο άνθρωπος από τον οποίο ζήτησε βοήθεια από την πρώτη στιγμή ο Γιάννης Σταθόπουλος είναι ο Δημήτρης Γυφτέας, υπάλληλος του ΟΑΕΔ, με άριστη γνώση σε θέματα ανεργίας και ασφάλειας. Ο κ. Γυφτέας συμφώνησε να προσφέρει τον χρόνο και τις γνώσεις του εθελοντικά. Γι αυτό και κάθε Δευτέρα απόγευμα, που το γραφείο ανέργων κι ανασφάλιστων δέχεται κόσμο για συμβουλές, ο άνθρωπος αυτός βρίσκεται εκεί για να δίνει απαντήσεις «στα χιλιάδες ερωτήματα που ευτυχώς προκύπτουν στους πολίτες», όπως μας λέει χαρακτηριστικά.  «Φτάνουν σε μας για να μάθουν τι μπορούν να κάνουν όταν μένουν άνεργοι, αλλά μαθαίνουν τελικά ότι μπορεί να δικαιούνται επιδόματα και άλλα πολλά», μας λέει.  

Η δωρεάν παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης και συμβουλευτικής προς όλους τους ανέργους και ανασφάλιστους πολίτες, σε θέματα απασχόλησης και ασφάλισης όπως επιδόματα, προγράμματα απασχόλησης, ασφάλιση, δικαιολογητικά, σύνταξη βιογραφικού, ένσημα, όρια ηλικίας κ.ά. άλλαξε τη ζωή πολλών συμπολιτών μας.

Ο κόσμος που καταφθάνει στο γραφείο ανέργων όλο και πολλαπλασιάζεται και η Δευτέρα δεν είναι πια αρκετή. Γι αυτό, μέχρι το τέλος του μήνα θα οριστεί και μια  δεύτερη μέρα μες στη βδομάδα προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ενδιαφερόμενοι.

Ακριβή ανακούφιση δωρεάν

Η ενημέρωση γι αυτά τα θέματα σε ιδιωτικό γραφείο κοστίζει πολύ και οι ευπαθείς αυτές ομάδες, μην έχοντας να πληρώσουν, έμεναν ως τώρα καταδικασμένοι στην άγνοια των δικαιωμάτων τους.

«Προσπαθούμε να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και απολογιστικές υπηρεσίες δωρεάν. Ένα από αυτά που αναλαμβάνουμε να κάνουμε είναι η καταμέτρηση ενσήμων. Πρέπει να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον λογιστή Ιωάννη Καρατζά για τις υπηρεσίες που μας προσφέρει», επισημαίνει ο κ. Γυφτέας.

Το γραφείο συνεργάζεται επίσης με ΙΚΑ και εφορίες.

Ανάσα ζωής

Ο Νίκος έχει χάσει τη δουλειά του από καιρό. Η Κατερίνα βυθίστηκε στη μελαγχολία βλέποντας τον άντρα της να ψάχνει απεγνωσμένα για δουλειά, η Σοφία δε ξέρει πώς να καθησυχάσει τον γιο της που δε βρίσκει να κάνει μεροκάματο. Κι ο Γιώργος κλαίει τις νύχτες κρυφά αφού στα 50 του αναγκάζεται να παίρνει χαρτζιλίκι από τη σύνταξη του πατέρα του.

Και δεν είναι οι μόνοι που βιώνουν την απελπισία της κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και χρόνια. Εκατοντάδες δημότες της Αγίας Παρασκευής βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση και σε συναισθηματικό πανικό. Το χειρότερο όμως είναι ότι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς, δε γνωρίζουν τι είδους βοήθεια δικαιούνται από το Κράτος. Και η βοήθεια αυτή μπορεί να τους σώσει κυριολεκτικά.

 «Ως Δημοτική Αρχή θέσαμε άμεση προτεραιότητα της κοινωνικής μας πολιτικής την υποστήριξη  των συμπολιτών μας που πλήττονται περισσότερο από την κρίση με μέτρα, δομές και δράσεις», λέει ο δήμαρχος Γιάννης Σταθόπουλος. «Με την αξιοποίηση της γνώσης, της πείρας και της προσπάθειας των εργαζομένων και την ένταξη της εθελοντικής προσφοράς σε πολλές δράσεις του Δήμου μας, όχι μόνο διατηρούμε και βελτιώνουμε όλες του τις κοινωνικές δομές και δράσεις αλλά και τις ενισχύουμε με νέες».


Εθελοντές σε καθημερινή μάχη

Η νέα αυτή κοινωνική δομή έσωσε πραγματικά πολύ κόσμο από το αδιέξοδο και χάρισε ξανά χαμόγελα αισιοδοξίας σε όσους πλήττονται από την κρίση.  Εκατοντάδες άνθρωποι αναζήτησαν και βρήκαν λύσεις. Άνθρωποι που δεν είχαν ρεύμα, ασθενείς με αναπηρίες, ιδιοκτήτες που οι περιουσίες τους υπέστησαν μεγάλες ζημιές, σχολικοί φύλακες που έχουν απολυθεί, φοιτητές, απόστρατοι, μητέρες στη λοχεία, ακόμη και γυναίκες που κακοποιήθηκαν από τους συζύγους τους και φεύγοντας από το σπίτι τους δεν ήξεραν τι βοήθεια μπορούσαν να ζητήσουν από την Πολιτεία,  βρήκαν απαντήσεις στις απορίες και τα προβλήματά τους. Άνθρωποι σε πανικό, απογοητευμένοι, μπλοκαρισμένοι μπαίνουν στα γραφείο ζητώντας βοήθεια. Και σχεδόν πάντα φεύγουν ανακουφισμένοι. Πολλές φορές, ακόμη και το ότι βρήκαν έναν άνθρωπο να μιλήσουν, κάποιον να πουν τον πόνο τους, κάποιον να τους πει ότι δεν είναι μόνοι στη τραγωδία τους, είναι μια βοήθεια μεγάλη.

Εξυπηρέτηση χωρίς… δημοτικά όρια

Η πολύτιμη αυτή δουλειά που κάνει το γραφείο ανέργων έχει φτάσει στ αυτιά και πολιτών από άλλους Δήμους, οι οποίοι καταφτάνουν ως εκεί για να ενημερωθούν. Και οι εθελοντές, αγόγγυστα, προσπαθούν να βοηθήσουν τους πάντες ακόμη κι αν πολλές φορές τους πιάνει η νύχτα. Είναι ζήτημα τιμής: Κανείς δε φεύγει από εκεί χωρίς να έχει μιλήσει και με τον τελευταίο άνθρωπο που έφτασε ως εκεί για να βοηθηθεί.

Την επιτυχία και τις υπηρεσίες που προσφέρει το γραφείο αυτό έχουν «ζηλέψει» κι άλλοι Δήμοι, οι οποίοι ζητούν συμβουλές για το πώς μπορούν κι εκείνοι να οργανώσουν κάτι αντίστοιχο. Πρώτοι στη λίστα, οι Δήμοι Χαλανδρίου, Ανθούσας, Παπάγου-Χολαργού, Ελευσίνας, Ν. Λιοσίων, Γέρακα και Βριλησσίων.

Προσπάθεια και από το Δίκτυο Αλληλεγγύης Αγ. Παρασκευής

Το Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκευής, τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο διοργανώνει μιας σειρά εκδηλώσεων με θέμα την ανεργία.

Την προηγούμενη Κυριακή 15 Μαρτίου στις 7.30μμ, στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκδήλωση- συζήτηση.

Ο κ. Γεράσιμος Γιάννης, εκπροσωπώντας το Δίκτυο, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αυτό έχει αναλάβει αναφορικά με το ζήτημα των ανέργων και εστίασε στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, δίνοντας την πολιτική και κοινωνική του διάσταση. Ο κ. Δημήτρης Γυφτέας σκιαγράφησε την ανεργία στην πόλη, επικεντρώνοντας στο πρόβλημα της ελλιπούς ενημέρωσης των ανέργων, αναφορικά με τα δικαιώματά του, και ενημέρωσε για τη λειτουργία του γραφείου ενημέρωσης ανέργων, κάθε Δευτέρα απόγευμα στη Γούναρη 30 (χώρος ΚΑΠΗ). Ο κ. Γιάννης Μελέας, ως σύμβουλος εργασίας, παρουσίασε τις νέες δυνατότητες που προσφέρονται σήμερα στο πλαίσιο της κοινωνικής οικονομίας, εστιάζοντας στις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ).

Το ενδιαφέρον και ο προβληματισμός των παρευρισκομένων ήταν έντονος και η συζήτηση συνεχίστηκε μέχρι αργά το βράδυ. «Μπορεί κάποιος να ασφαλιστεί ενώ είναι άνεργος;», «δικαιούνται επιδόματος, κάρτας ανεργίας και ασφάλισης όσοι είχαν επιχείρηση κι έκλεισε;», ήταν μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν στους ομιλητές. Πολλοί ενδιαφέρθηκαν να μάθουν επίσης, τι είναι τα εποχιακά επαγγέλματα και πώς μπορούν να κάνουν ΚΟΙΝΣΕΠ, με την εγγύηση ότι θα πάρουν τα χρήματα της επιδότησης.

Η επόμενη προγραμματισμένη εκδήλωση του Δικτύου είναι στις 27/03, στις 7.30 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αγίας Παρασκευής, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Χριστόφορου Κάσδαγλη  Το ημερολόγιο ενός ανέργου.  

(Το Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων-Ανασφάλιστων βρίσκεται στο κτίριο του Α΄ ΚΑΠΗ, στην οδό Γούναρη 30 στο Κοντόπευκο και λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τις 12.00 το μεσημέρι ως τις 8.30 το βράδυ. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 6080300)
Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 24/03/2015 - 07:16