Ειδήσεις από ΕΡΑ Ρόδου-Δωδεκάνησα

ΑΠΕΡΙΓΡΑΠΤΑ ΤΡΑΓΙΚΕΣ  ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ  ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΕΚΑΤΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΥΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ ‘’ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ‘’ΣΤΑ ΚΡΑΤΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΕ ΑΝΤΙΣΚΗΝΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

‘ΧΩΡΙΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΖΕΣΤΟ ΝΕΡΟ, ΖΕΣΤΑ ΡΟΥΧΑ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ Γ. ΠΑΝΟΥΣΗ ΚΑΙ  Τ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ

Εικόνες απόλυτης εξαθλίωσης κυριαρχούν , αυτές ειδικά τις μέρες λόγω απαγορευτικού του απόπλου ,στους χώρους της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κω καθώς εκατό είκοσι περίπου   πρόσφυγες μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά στοιβάζονται μέσα και έξω από την υπηρεσία , στο δρόμο με θερμοκρασία στο μηδέν , στο αίθριο στο αντίσκηνο του στρατού, ακόμα και στα γραφεία .

Στους δεκάδες μετανάστες που δε μπόρεσαν να φύγουν χθες ,λόγω απαγόρευσης του απόπλου, προστέθηκαν άλλοι 34 μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά προερχόμενοι σταθερά από τα απέναντι τουρκικά παράλια, ξεπερνώντας  τους εκατον είκοσι.

Όλοι’’ φιλοξενούνται ‘’προσωρινά στα κρατητήρια(καθώς δεν προσφέρεται άλλος χώρος παρά τις εδώ και χρόνια διαμαρτυρίες αστυνομικών και πολιτών για το ακατάλληλο των συνθηκών).

 Συνθήκες που δεν τιμούν κανένα καθώς απουσιάζουν τα στοιχειώδη ανθρώπινα αγαθά , θέρμανση ,ζεστό νερό, ζεστά ρούχα, αλλά και αξιοπρεπές κατάλυμα ιδιαίτερα για τα παιδιά ,συνθήκες που καλώς γνωρίζει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη καθώς και η Τοπική και Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και βέβαια η Ύπατη Αρμοστεία Προσφύγων του ΟΗΕ χωρίς ωστόσο να έχουν τη βούληση να λύσουν το πρόβλημα.

Ευαισθητοποιημένοι Πολίτες και οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι Αστυνομικών  και Λιμενικών απευθύνουν ακόμα μια έκκληση ,αυτή τη φορά στη νέα κυβέρνηση, στον Αν.Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση και στην Αν.Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου να παρέμβουν και να δώσουν  μόνιμη λύση στο δράμα που βιώνουν οι συνάνθρωποι μας αλλά και οι εργαζόμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση και στο Λιμεναρχείο της Κω.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΜΕ Ν .ΖΩΙΔΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΥΔΡΑ ΝΗΣΙΑ

Με επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και εγκατάστασης των αφαλατώσεων στα νησιά θα αντιμετωπιστεί, σε συνεργασία με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, το πρόβλημα των άνυδρων νησιών και με δεδομένο ότι η σύμβαση με τα πλοία μεταφοράς του νερού λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου ..εξήγησε ο Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής πολιτικής Νίκος Ζωίδης στους βουλευτές Δωδεκανήσου και Κυκλάδων που τον επισκέφθηκαν.

 Οι βουλευτές Νεκτάριος Σαντορινιός και Ηλίας Καματερός από τα Δωδεκάνησα καθώς και οι Νίκος Συρμαλένιος και Αντώνης Συρίγος από τις Κυκλάδες συζήτησαν με το κ. Ζωίδη και προτάσεις μείωσης του ενεργειακού κόστους των μονάδων με χρήση των ΑΠΕ, καθώς και αντιμετώπισης των αναγκών ύδρευσης μέσω και άλλων λύσεων όπως κατασκευή μικρών φραγμάτων, λιμνοδεξαμενών, ομβροδεξαμενών.

ΔΑΣ ‘’ΘΕΛΟΥΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΜΕΙΩΣΗ ΜΙΣΘΩΝ!!!!’’

Τις  θέσεις και  τις διαφωνίες τους με την πολιτική της σημερινής Διοίκησης του Σωματείου, εξέθεσαν, χθες, τα μέλη της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων( ΔΑΣ ) η οποία στηρίζεται από το ΠΑΜΕ, Κώστας Γιαννόπουλος, Μιχάλης Τσουρούτης και Αναστασία Δημητριάδη ενόψει της σημερινής συνέλευσης στ’Αφάντου.
Καλούν τους συναδέλφους τους να αναρωτηθούν τι σωματείο θέλουν.

 «Θέλουν ένα Σωματείο που αυτή την εποχή, που ο τουρισμός σπάει τα κοντέρ, υπέγραψε δύο φορές μείωση μισθών με το επιχείρημα ότι αν δεν υπογράφαμε τα πράγματα θα ήταν χειρότερα»; διερωτήθηκαν οι εκπρόσωποι της ΔΑΣ.

Αναφερόμενοι στο ζήτημα της ανεργίας, υποστήριξαν ότι χιλιάδες συνάδελφοί τους στο νησί της Ρόδου αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα βιώνουν έναν πραγματικό Γολγοθά λόγω του κουτσουρέματος του επιδόματος ανεργίας στους εποχιακούς, πολλοί μάλιστα όντας και απλήρωτοι από την περασμένη σαιζόν.
Παράλληλα τα μέλη της ΔΑΣ άσκησαν σκληρή κριτική στη σημερινή Διοίκηση καθώς  η πλειοψηφία του ΔΣ αποφάσισε να διαγράψει από το Σωματείο όσους εργαζόμενους δεν έχουν δώσει τη συνδρομή τους. Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ   19 Φεβρουαρίου 2015-ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Δημοπρατείται η μελέτη του έργου αναστήλωσης του Μεσαιωνικού Ναυαρχείου στη Ρόδο. Θα στεγάσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και τα Αρχεία Δωδεκανήσου»
ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΟΥ ΝΑΥΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗ ΡΟΔΟ-ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΕΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση της μελέτης του έργου αναστήλωσης του Μεσαιωνικού Ναυαρχείου στην Παλιά Πόλη της Ρόδου, σύμφωνα με έγγραφη απάντηση του Υπουργείου Παιδείας στο Βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα, ο οποίος είχε αναδείξει το θέμα, καταθέτοντας σχετική Ερώτηση στη Βουλή.
Η μελέτη καθορίζει τις επιμέρους μελέτες που απαιτούνται, περιλαμβάνει τη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου, τις απαιτούμενες εγκρίσεις από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και την έκδοση της άδειας δόμησης.
Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η δημοπράτησης του έργου αναστήλωσης του Μεσαιωνικού Ναυαρχείου, σύμφωνα με όλα όσα περιλαμβάνονται στις μελέτες.
Το συγκεκριμένο κτίριο προορίζεται να στεγάσει τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-Αρχεία Δωδεκανήσου. Δελτίο τύπου

ΑΠΕΝΤΑΧΘΗΚΕ Η ΓΕΦΥΡΑ ΑΦΑΝΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ

Την απένταξη του έργου της Γέφυρας Αφάντου επί της Εθνικής Οδού Ρόδου – Λίνδου, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ,  από το τρέχον ΕΣΠΑ,  υπέγραψε ο Περιφερειάρχης  Γιώργος Χατζημάρκος, μετά από εισήγηση της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Αναφερόμενος στους λόγους που υπαγορεύουν την απένταξη του έργου, ο κ. Χατζημάρκος δήλωσε ότι οι υπηρεσίες εξάντλησαν όλα τα περιθώρια να ξεκινήσει το έργο με πλήρη εφαρμογή των προβλεπομένων στην μελέτη. Παρά τις συνεχείς ωστόσο οχλήσεις προς την ανάδοχο εταιρεία για συμμόρφωση με το σύνολο των υποχρεώσεών της, αυτή δεν ανταποκρίθηκε.
Το έργο θα αξιολογηθεί για προένταξή του στο ΠΕΠ 2014 – 2020 ή σε άλλη πηγή χρηματοδότησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΩ

ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΖΗΤΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΔΗΜΟΣ

Ζήτημα επικαιροποίησης και αναθεώρησης της συμφωνίας παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας ,με την προϋπόθεση να αναλάβει ο Δήμος την υποχρέωση να υλοποιήσει έργα και νέες υποδομές στη χερσαία και λιμενική ζώνη έθεσε  η δημοτική αντιπροσωπεία Κω στη συνάντηση της με την Αν.Υπουργό τουρισμού  Έλενα  Κουντουρά.

Πρόκειται για τη σύμβαση που έχει συναφθεί ανάμεσα στον ΕΟΤ και το Δήμο Κω.

Η αντιπροσωπεία αναφέρθηκε και στη  δημιουργία δικτύου Μαρινών σε άλλες περιοχές του νησιού, καθώς και στα γύρω νησιά της αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου, με τη Μαρίνα της Κω να έχει την κεντρική διαχείριση και διοίκηση.

 Με τον τρόπο αυτό η Κως θα αποτελέσει κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού στη Μεσόγειο.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης  επισήμανε ότι πρέπει να τερματιστεί η παραφιλολογία που θέλει το ΤΑΙΠΕΔ να διεκδικεί τη Μαρίνα, τη στιγμή που ο Δήμος Κω έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ και έχει υλοποιήσει σειρά έργων.

Από την πλευρά της Υπουργού συμφωνήθηκε να υπάρξει μια νέα συνάντηση εργασίας προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος ανάμεσα στις δύο πλευρές και να εξεταστεί η πρόταση του Δήμου

ΝΑ ΣΤΕΛΕΧΩΘΟΥΝ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΔ

Τη στελέχωση των υπηρεσιών στο νησί της Κω ζητά με υπόμνημα του προς την Αν.Υπουργό Τουρισμού ο Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος ΕΒΕΔ Γιαλλίζης Στέργιος.

Παραθέτει αναλυτικά σε αριθμούς τις ελλείψεις προσωπικού που έχουν ως συνέπεια την ελλιπή εξυπηρέτηση, τις καθυστερήσεις και τη δυσφήμιση του νησιού την τουριστική περίοδο.

Συγκεκριμένα η αστυνομία από 280 άτομα που έπρεπε να ήταν έχει 120, το τελωνείο από 13 έχει 5 και το αεροδρόμιο από 110 έχει 52. Η μόνιμη στελέχωση με αστυνομικούς στο αεροδρόμιο της Κω είναι ήδη ελλιπής . Από 35 άτομα που θα έπρεπε να έχει μόνιμη δύναμη, έχει μόνο 13.
Το λιμάνι, από 8 άτομα που θα έπρεπε να έχει, έχει μόνον 3. Κατά μέσο όρο ο χώρος αναμονής και ταυτόχρονα ταλαιπωρίας στο αεροδρόμιο για τον τουρίστα εκτός συνθήκης Σένγκεν είναι 3,5 ώρες. Το ίδιο περίπου ισχύει και για το λιμάνι.
ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΩΝ

Ο πρόεδρος του εμπορικού τμήματος του ΕΒΕΔ στην ίδια επιστολή προς την Υπουργό επικεντρώνει στην’’ ατελείωτη ταλαιπωρία ωρών στην ουρά για τον έλεγχο διαβατηρίων το πρώτο αλλά και το τελευταίο πράγμα που θα θυμούνται οι επισκέπτες στο νησί μας’’ σημειώνει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως

όλα τα στοιχεία δείχνουν πως αναμένεται στην Κω αύξηση των αφίξεων 15%..

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 ο αριθμός των επισκεπτών που διακινήθηκαν από τις διάφορες πύλες στο νησί της Κω ήταν 1,611,731 από το αεροδρόμιο & 1,099,058 από τα λιμάνια(Κω , Μαστιχάρι , Καρδάμαινα και Κέφαλο)