Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν: «Σε κάθε ενέργεια του κουβανικού λαού η ελληνική ιστορία ήταν πάντα παρούσα» - Επίσκεψη στο Χαϊδάρι

Στο Δημαρχείο του Χαϊδαρίου βρέθηκε, το μεσημέρι της Παρασκευής,  ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν και η κουβανική αντιπροσωπεία, συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας στην Ελλάδα κ. Οσβάλντο Καμπάτσο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην χώρα μας, όπου τον υποδέχθηκε ο Δήμαρχος Χαϊδαρίου κ. Μιχάλης Σελέκος μαζί με τους Αντιδημάρχους και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό ευχαριστώντας τον κ. Κάστρο για την επίσκεψή του στο Χαϊδάρι τονίζοντας την σχέση φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ του ελληνικού και του κουβανικού λαού. Ειδικά για την πόλη του Χαϊδαρίου αναφέρθηκε στο πλήθος των εκδηλώσεων  αλληλεγγύης της πόλης, που έχουν γίνει επί σειρά ετών,  προς τον κουβανικό λαό.

Ακολούθως,  ο κ. Κάστρο  ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και την πόλη του Χαϊδαρίου για την πρόσκληση και την υποδοχή καθώς και  τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη  και την στήριξη του στην Κούβα. Αναφερόμενος στην ελληνική ιστορία, είπε, ότι  για τους Κουβανούς η ιστορία της ελληνικής αντίστασης, από την εποχή της Σπάρτης μέχρι πρόσφατα, ήταν πάντα ένα παράδειγμα για την δική τους αντίσταση. «Σε κάθε ενέργεια του κουβανικού λαού η ελληνική ιστορία ήταν πάντα παρούσα», τόνισε.

Συνεχίζοντας,  αναφέρθηκε στην   δίωρη συνάντηση που είχε, το απόγευμα της  Πέμπτης 8/1,  με τον Μίκη Θεοδωράκη, αποκαλώντας την συνάντηση «ιστορική στιγμή» για τον ίδιο, καθώς μαζί του ένοιωσε «την ενέργεια και την ελληνική δύναμη της ιστορίας της Ελλάδας». Αναφέρθηκε εκτενώς στις ομοιότητες του ελληνικού με τον κουβανικό λαό, τόσο στους αγώνες τους όσο και στην καθημερινή ζωή.

Επίσης, μίλησε για την αλλαγή κλίματος στις σχέσεις με τις ΗΠΑ έπειτα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις Ομπάμα και την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών, που δείχνει  την πρόθεση του προέδρου Ομπάμα για καλυτέρευση των σχέσεων των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι τόσο ο αμερικάνικος λαός όσο και ο κουβανικός επιθυμούν να έχουν καλές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι Κουβανοί είναι ένας φιλικός λαός που πιστεύει στην ελευθερία της σκέψης. Η σχέση Κούβας- ΗΠΑ, θα προχωρήσει καλά αν οι ΗΠΑ «δεχθούν την Κούβα ως εφάμιλλο και ισότιμο μέλος απέναντί τους», κατέληξε.

Των έντονο ενδιαφέρων των τοπικών φορέων για τις εξελίξεις στην Κούβα εκφράστηκε με ερωτήσεις προς τον κ. Κάστρο.

 Σε ερώτηση, που του ετέθη για την μητέρα του Βίλμα Εσπίν, ηρωίδα της κουβανικής επανάστασης, αφού περιέγραψε την συμμετοχή της μητέρας του στην επανάσταση είπε ότι η ιστορία της τον κάνει να σκέφτεται «τις ελληνίδες της αντίστασης».  

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Οσβάλντο Κουμπάτσο, ο οποίος, ξεκίνησε λέγοντας «κάθε φορά που έρχομαι στο Χαϊδάρι νοιώθω σαν στο σπίτι μου». Με τη σειρά του ευχαρίστησε τον Δήμαρχο  Χαϊδαρίου και την πόλη για την αλληλεγγύη της προς την Κούβα. Επεσήμανε  ότι  η παρουσία του Αλεχάντρο Κάστρο και της αντιπροσωπείας είναι ιδιαίτερα τιμητική.  

Μετά, όλοι μαζί κατευθύνθηκαν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, όπου τους υποδέχθηκε ο διοικητής του στρατοπέδου Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Καμπούρης. Ο κ. Κάστρο επισκέφθηκε το Μπλοκ 15, όπου κατέθεσε  στεφάνι και τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των εκτελεσθέντων.