«Είμαστε όλοι Charlie»

Περισσότεροι από 2.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν απόψε έξω από το Γαλλικό Ινστιτούτο, σε ένδειξη συμπαράστασης στον γαλλικό λαό μετά το χθεσινό πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo στο Παρίσι.

Στην κεντρική είσοδο του Ινστιτούτου κυριαρχούσε σε μαύρο φόντο το γνωστό σύνθημα «Είμαι Charlie». Πλακάτ με το ίδιο σύνθημα κρατούσαν πολίτες, ενώ κάποιοι σχημάτιζαν με γράμματα τις προτάσεις «Δεν μισώ. Δεν φοβάμαι».

«Είμαστε συγκινημένοι από την αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γάλλος πρέσβης, Ζαν Λουπ Κουν-Ντελφόρζ, τονίζοντας τους στενούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του γαλλικού λαού. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο γαλλικός λαός ενωμένος θα αντιμετωπίσει αυτό που συνέβη.

Τα συλλυπητήριά τους στον γαλλικό λαό εξέφρασαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, η οποία είπε ότι «σε αυτή τη μάχη είμαστε ενωμένοι. Η δημοσιογραφία δεν τρομοκρατείται», η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία τόνισε ότι «σε αυτό τον αγώνα είμαστε όλοι μαζί. Δε φοβόμαστε κανένα. Θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε», η Βασιλική Κατριβάνου από τον ΣΥΡΙΖΑ, που δήλωσε συγκλονισμένη και μίλησε για βολή εναντίον της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, της κριτικής, η Εύα Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ που έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση αλληλεγγύης, καθώς και ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός από τη ΔΗΜΑΡ, ο οποίος σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «όταν τέτοια αποτρόπαια εγκλήματα συμβαίνουν στην πόλη του φωτός, σημαίνει πως έχουμε επιστρέψει στο μεσαιωνικό σκοτάδι». Στο βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψαν, επίσης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα και άνθρωποι του πνεύματος.

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες, επίσης, πολλοί Γάλλοι που κατοικούν στην Ελλάδα. «Είμαι εδώ για την ελευθερία της έκφρασης. Δεν φοβόμαστε» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κορίν. «Είμαστε εδώ για το άρθρο 17 της Συνθήκης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την ελευθερία της έκφρασης» είπε ο 16χρονος Τεό που πηγαίνει στο γαλλικό σχολείο και ο πατέρας του είναι δημοσιογράφος στο Στρασβούργο, ενώ η συμμαθήτριά του Αριάδνη υπογράμμισε τον κίνδυνο να αυξηθούν μετά το τρομοκρατικό χτύπημα τα ρατσιστικά φαινόμενα.

Στο Παρίσι, πολλές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι αργά το απόγευμα στην Πλας ντε λα Ρεπουμπλίκ για να τιμήσουν τα θύματα της επίθεσης, ενώ στη Ρώμη, εκατοντάδες Ιταλοί, ανάμεσά τους πολλοί δημοσιογράφοι και σκιτσογράφοι, συμμετείχαν σε μια κινητοποίηση υπέρ της ελευθερίας του Τύπου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ