Ειδήσεις από ΕΡΑ Σερρών

Περιοδείες στις Σέρρες της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ

Πλατύ πολιτικό άνοιγμα θα πραγματοποιήσουν τις επόμενες μέρες οι Τομεακές Οργανώσεις της Οργάνωσης Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, με μια σειρά περιοδείες σε γειτονιές, χώρους δουλειάς και εκπαίδευσης, μπροστά στην εκλογική μάχη της 25ης Ιανουαρίου.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Δευτέρα 5/1

10:00 ΟΑΕΔ Σέρρες, με επικεφαλής την Κατερίνα Παπαδάκη, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Σερρών. Στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί περιοδεία σε εμπορικά καταστήματα της περιοχής.

Τετάρτη 7/1

15:00 ΔΙΕΚ Σερρών, με επικεφαλής το Γιάννη Χουβαρδά, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής.

Πέμπτη 8/1

1ο ΕΠΑΛ και 2ο ΕΠΑΛ Σερρών, με επικεφαλής τον Γιώργο Σκούφο, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Σερρών.

20:00 ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Σερρών, με επικεφαλής το Θοδωρή Βλάχο, μέλος του Γραφείου Περιοχής.

Παρασκευή 9/1

8:00 2ο ΕΛ μουσικό λύκειο Σερρών, με επικεφαλής την Κόκκαλη Νάντια, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου Σερρών

12:00 ΤΕΙ ΣΕΡΡΩΝ, με επικεφαλής τον Ηλία Τσιάκα, μέλους του Συμβουλίου Περιοχής,

20:00 Νυχτερινό ΕΛ Σερρών, με επικεφαλής το Θοδωρή Βλάχο, μέλους του Γραφείου Περιοχής, Σάββατο 10/1

Κυριακή 11/1

Κουρμπάνι Αγγίστας 2015

Η αστική εταιρία «Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΓΓΙΣΤΑΣ» και Η «ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΟΥΡΜΠΑΝΙΟΥ ΑΓΓΙΣΤΑΣ 2014» Με την ευγενή προσφορά του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ», του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»,  του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΓΙΣΤΑΣ» και την οικονομική υποστήριξη της «ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ» ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ την εκδήλωση «Κουρμπάνι Αγγίστας 2015», στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη και περί ώρα 12:00 το μεσημέρι, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν.Τιμίου Προδρόμου, με τα χορευτικά συγκροτήματα του «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΝΕΟΥ ΣΟΥΛΙΟΥ», του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΩΜΗΣ «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» και του «ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΓΙΣΤΑΣ».

Το κουρμπάνι στην Αγγίστα

Πρόκειται για ένα παλιό έθιμο, ο πυρήνας του βασίζεται στην έννοια της θυσίας στον άγιο του χωριού. Με τον τρόπο αυτό οι κάτοικοι της περιοχής επιχειρούσαν να εξευμενίσουν τον άγιο τους, για το καλό των ιδίων και του χωριού. Ανήμερα της εορτής του Αϊ-Γιάννη οι κάτοικοι της Αγγίστας αναβιώνουν το έθιμο με διοργανώτρια αρχή την επιτροπή του Ιερού Ναού, η οποία με επικεφαλής τον Ιερέα και μια ομάδα κατοίκων (διαφορετική κάθε χρόνο), επωμίζονται την ευθύνη της προετοιμασίας.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, κοντά στην εκκλησία από την παραμονή της γιορτής (γύρω στις 12-2 το μεσημέρι) σφάζουν ένα μοσχάρι, το κρέας του οποίου βράζουν σε μεγάλα καζάνια όλη τη νύχτα.

Την επομένη, κατά τη διάρκεια της θείας λειτουργίας ο Ιερέας με την εικόνα του Αγίου Ιωάννη στα χέρια, ευλογεί τους πιστούς που θέλουν να είναι η επιτροπή για τον επόμενο χρόνο. Οι πιστοί πιάνουν συμβολικά την εικόνα και προσφέρουν χρήματα για την αγορά του ζώου της επόμενης χρονιάς. Μετά το πέρας  της θείας λειτουργίας το εκκλησίασμα  με το πλήθος των επισκεπτών που κατακλύζουν κάθε χρόνο την Αγγίστα κατευθύνονται στην αίθουσα για να γευτούν το πρόσφορο, το μοσχαρίσιο κρέας που προσφέρεται μαγειρεμένο με μπλιγούρι.

Φίλοι, συγγενείς, ετεροδημότες της Αγγίστας και πλήθος κόσμου δεν αργούν να γίνουν μια μεγάλη παρέα, που εκμεταλλευόμενη το κλίμα των ημερών διατηρεί καθαρά εορταστικό χαρακτήρα με ανταλλαγή ευχών και διάθεση για διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Πηγή: anexartitos.gr

Ημέρα της Μπάμπως -Γυναικοκρατία-Βρεξούδια

Την Πέμπτη, 8 Ιανουαρίου στη Νέα Πέτρα, θα αναβιώσουν την Ημέρα της Μπάμπως ή Γυναικοκρατία ή Βρεξούδια,  στις 3:00 μ.μ. Πρόκειται για ένα

Θρακιώτικα έθιμο που γιορτάζεται στην Νέα Πέτρα  από το 1923. Ημέρα τιμής της Μπάμπως , της Γηραιότερης Γυναίκας του χωριού που εκτελούσε και χρέη μαμής. Ημέρα που οι άνδρες μένουν στα σπίτια και οι γυναίκες παίρνουν τα ηνία της ζωής του χωριού.