Αντικαπιταλιστική ταινία κινουμένων σχεδίων στους κινηματογράφους - O Menino e o Mundo (Το Αγόρι και ο Κόσμος)

O Menino e o Mundo / The Boy and the World / Το Αγόρι και ο Κόσμος, του Ale Abreu. Βραζιλία 2013, διάρκεια 81 λεπτά. Μουσική: Ruben Feffer, Gustavo Kurlat, από την Πέμπτη 18/12/2014  στους κινηματογράφους.


ΔΙΑΝΟΜΗ: ΝΕΑΝΙΚΟ ΠΛΑΝΟ

Μια συγκλονιστική ταινία κινουμένων σχεδίων για ενήλικες που μπορούν να δουν και τα παιδιά από 8 ετών.

Η ταινία, η οποία πήρε αρχικά το «Κρύσταλλο» (βραβείο καλύτερου animation μεγάλου μήκους) στο Φεστιβάλ του Ανεσύ της Γαλλίας, που θεωρείται το κορυφαίο του είδους στον κόσμο και αμέσως μετά επίσης το Βραβείο Καλύτερου animation στο Φεστιβάλ της Οττάβα του Καναδά, συνέχισε μια ξέφρενη πορεία σε Φεστιβάλ και αίθουσες σε όλο τον κόσμο, «τρελαίνοντας» θεατές και κριτικούς.
    Η ταινία, συναρπάζει με τα σχέδια, τα χρώματα και τη μουσική. Δεν έχει διαλόγους «για να μη λερωθεί αυτό το διαμάντι με περιττά πράγματα», όπως έγραψε ο κριτικός της γαλλικής L’ Express.
    Η ταινία έχει χαρακτηριστεί «φαινόμενο που μπορεί να συγκριθεί με αυτό της Bossa nova των αρχών της δεκαετίας του 60».
    Στη Γαλλία βγήκε σε 80 αίθουσες στις 8/10/2014.
    Η ταινία θα ανοίξει τις εκδηλώσεις του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και της 14ης Camera Zizanio

Βραβεία

    Annecy International Animated Film Festival 2014
    Cuiabá Film and Video Festival 2014
    Mill Valley Film Festival 2014
    Seattle International Film Festival 2014
    Shanghai International Film Festival 2014
    São Paulo International Film Festival 2013
    Armenian Animation Festival ReAnimania 2014

Στον γαλλικό τύπο
Ένα μικρό θαύμα: αυτή η ταινία κινουμένων σχεδίων από τη Βραζιλία σταματάει το χρόνο. Είναι η απόλυτη ευτυχία.
Ο σκηνοθέτης επιλέγει να ζωγραφίσει «παιδικά», συνδυάζοντας κάθε πιθανή τεχνική: λάδι, ξυλομπογιές, μαρκαδόρους, στυλό διαρκείας, ζωγραφική και κολάζ. Και επιπλέον, σε μια τολμηρή και ποιητική επιλογή: δε φοβάται το λευκό. Κάθε σχέδιο είναι μία έκπληξη. Ένα θαύμα. Και η ταινία είναι χωρίς διαλόγους – ή μάλλον, έχει μόνο κάποιες ατάκες σε μία κατασκευασμένη γλώσσα – βραζιλιάνικα ανάποδα! Έχει όμως και μια μουσική πανταχού παρούσα που ξεσηκώνει. (Guillemette Odicino)
http://www.telerama.fr/cinema/films/le-garcon-et-le-monde,493317,critique.php
 
Μέσα σ’έναν παράδεισο από ζωηρά χρώματα και μαγευτικούς ήχους, ο θεατής ακολουθεί ένα αγοράκι, γεμάτο περιέργεια και όρεξη για περιπέτεια, που αποφασίζει να πάει να βρει τον πατέρα του και ανακαλύπτει τον κόσμο.
Ο κόσμος μέσα από τα μάτια του παιδιού είναι εμφανές στοιχείο σ’αυτή την ταινία μεγάλου μήκους κινουμένων σχεδίων, που οφείλει την ονειρική της πλευρά σ’αυτό ακριβώς το αθώο βλέμμα, που είναι ανοιχτό στον κόσμο αλλά χωρίς υπερβολική αφέλεια.
Ο σκηνοθέτης Αλέ Αμπρέ παρακινεί τον θεατή να ξαναδεί την ιστορία της οικονομικής δόμησης των χωρών της Λατινικής Αμερικής, χωρίς να χάνει ταυτόχρονα την παγκοσμιότητα της ταινίας. Είναι μια εντυπωσιακή περιπέτεια στα χρώματα και στους ήχους, που όμως δεν παύει να πατά σταθερά στον πραγματικό κόσμο.
http://www.avoir-alire.com/le-garcon-et-le-monde-la-critique-du-film

Είναι η πιο όμορφη έκπληξη του Οκτώβρη. Είναι η πιο όμορφη ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς, και έρχεται από τη Βραζιλία.
Μία ταινία χωρίς λόγια, για να μην λερωθεί αυτό το κόσμημα με αχρείαστες λέξεις. Είναι η δεύτερη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη, που έχει σαρώσει τα βραβεία.
http://www.lexpress.fr/culture/cinema/le-garcon-et-le-monde-la-critique-de-l-express_1608510.html

Ο σκηνοθέτης στρέφεται στην αισθητική διάσταση. Επιλέγει να στηριχθεί στις διάφορες υφές και στον υπέροχο ήχο του για να διηγηθεί, με τον πιο κατανοητό τρόπο, το σύγχρονο και λυπητερό του παραμύθι για την αθωότητα απέναντι στην σκληρότητα του κόσμου, και τη δύναμη των αναμνήσεων όταν ο κόσμος αλλάζει.
http://www.cinemateaser.com/2014/10/65777-le-garcon-et-le-monde-chronique

Είναι δύσκολο, με λέξεις, να περιγράψει κανείς τον πλούτο της ταινίας, τον πλούτο της μουσικής και των γραφικών. [...] Είναι συγκινητική, είναι εντυπωσιακή.  BernardGénin (Positif)
Μία φιλόδοξη ταινία, που επιχειρεί να δείξει ταυτόχρονα την ευαισθησία ενός μικρού αγοριού και την πολυπλοκότητα της ιστορίας της Βραζιλίας. Raphaëlle Pireyre (Critikat.com)
Το πιο ενθουσιώδες και δημιουργικό κινούμενο σχέδιο, χαρά για τα μάτια και τα αυτιά.
Η ταινία ενώνει κάθε είδους κοινό, καταφέρνοντας να ευχαριστήσει τους πάντες.
Η ταινία είναι επίσης ένα οπτικό μπαλέτο χρωμάτων, μέσα σε ένα πλούσιο δάσος, αλλά και σε ένα αστικό περιβάλλον, συνδυασμένο με πρωτότυπες συνθέσεις που παραπέμπουν στην βραζιλιάνικη μουσική του ’60 και του ’70, αλλά και στη σύγχρονη μουσική της χώρας.
Από πολλές απόψεις, είναι η πιο σημαντική και η πιο ξεσηκωτική ταινία κινουμένων σχεδίων της χρονιάς.
http://blogs.mediapart.fr/edition/cinemas-damerique-latine-et-plus-encore/article/111014/lanimation-bresilienne-la-plus-enthousiasmante-et-creative-p

Μουσική: Ruben Feffer, Gustavo Kurlat.

nanaNana Vasconselos.

Ο ζωντανός θρύλος της βραζιλιάνικης μουσικής, επί σειρά ετών βραβευμένος ως “ο καλύτερος λάτιν τζαζ κρουστός της χρονιάς” είναι ανάμεσα στους κορυφαίους μουσικούς που συμμετέχουν στο πολυβραβευμένο σάουντρακ της ταινίας Το Αγόρι και ο Κόσμος (O Menino e o Mundo).

Εκτός από τον τραγουδιστή και μουσικό Vasconcelos, συμμετέχουν και οι Barbatugues και ο Πειραματικός Μουσικός Όμιλος.

Ακούστε την εξαιρετική μουσική της ταινίας

https://soundcloud.com/binhof/sets/o-menino-e-o-mundo

Εδώ ο Vasconselos επί το έργον: www.youtube.com/watch?v=eRs58AcGuNI

Η σελίδα της ταινίας στο IMDb: www.imdb.com/title/tt3183630/

Κριτική στο Γαλλικό ραδιόφωνο: (βίντεο)"Το αγόρι και ο κόσμος" στο γαλλικό ραδιόφωνο με υπότιτλους στα ελληνικά
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18/12/2014 - 09:24