Αναβιώνουν μέρες Γκαργκάνα. Bάζει λουκέτο στον ΕΔΟΕΑΠ η διοίκηση Κουμπιά στην ΠΟΕΣΥ

Ολόκληρη η ανακοίνωση της κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων για τον Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π. και την Π.Ο.Ε.Σ.Υ. :

Πάνε να δώσουν τα κλειδιά του ΕΔΟΕΑΠ αλλά και των επικουρικών ταμείων των δημοσιογράφων της περιφέρειας (ΤΕΑΣ), που είναι ιδιωτικού δικαίου, στο Βρούτση.

Το είχαν σχεδιάσει από καιρό και τώρα το βάζουν μπροστά επειδή το θέλουν κάποιοι εργοδότες και έρχεται γάντι στην κυβέρνηση.

Κουμπιάς και Σία λοιπόν παραδίδουν την επικούρηση των δημοσιογράφων στο Δημόσιο, ενώ σακατεύουν ακόμη και τις περιορισμένες τελευταίες παροχές και ετοιμάζουν περίθαλψη- ράντζο και για τον κλάδο.

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή αυτές τις μεθοδεύσεις στο δημοσιογραφικό συνέδριο αλλά και στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ.

Το χαλί όμως στρώνεται από προχθές με γνωμοδότηση που παρήγγειλε αλλά και αποδέχτηκε η Ομοσπονδία και ήδη την έστειλε στις ενώσεις- μέλη της, για να προσχωρήσει η σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπεται ( άρθρου 220 παρ. 6 του ν. 4281/2014) και εκκρεμεί.

Υπάρχει και η άποψη που διατυπώνεται στο έγγραφο που κοινοποιεί η διοίκηση της ΠΟΕΣΥ στις ενώσεις και την οποία υιοθετεί η πλειοψηφία της, που αναφέρει:

«…Ενόψει των ανωτέρω, και τα ταμεία επικουρικής ασφάλισης των δημοσιογράφων υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της ανωτέρω διάταξης…»

Αρα-λέει η ΠΟΕΣΥ-η ρύθμιση αφορά και τον ΕΔΟΕΑΠ και τα ΤΕΑΣ

Εμείς λέμε ΟΧΙ Δεν προβλέπεται από κανένα νόμο.

Ο στόχος, όμως που έχουν τα Κουμπιά με τους συνοδοιπόρους τους όπως φαίνεται είναι διττός:


1.’Η να ενταχθούν όλοι ( οι δημοσιογράφοι και τεχνικοί τύπου) στο Ενιαίο Ταμείο του Δημοσίου που υποχρεωτικά το στήνει και το ενοποιεί ο Βρούτσης με το ΙΚΑ.


2.’Η όλοι μαζί ( και οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ μαζί) να μπουν σε ένα επαγγελματικό ταμείο που πρόκειται να ιδρυθεί, χωρίς πόρους όμως και δίχως αύριο.

Στην ουσία η «μαγιά»είναι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΕΑΠ και τα ρέστα από την περιουσία του.


Οι παροχές όμως όλων θα καλύπτονται με τα λεφτά από εισφορές εργαζομένων και ότι έχει απομείνει από το ήδη αποδεκατισμένο αγγελιόσημο του ΕΔΟΕΑΠ( λόγω πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης, κατάργησης ισολογισμών και της ληστείας των εργοδοτών και των διαφημιστικών εταιριών σε βάρος του ταμείου).
Δηλαδή στους ήδη ασφαλισμένους του Ταμείου έρχονται τώρα να προστεθούν τουλάχιστον άλλες 30.ΟΟΟ Έτσι με τα λιγότερα λεφτά θα καλύπτονται περισσότεροι αλλά με κολοβές παροχές.
Το κόλπο το είχαν στήσει πριν από τις εκλογές της ΠΟΕΣΥ και τώρα το προχωρούν.

Αυτό επιδιώκεται επειδή οι τεχνικοί και οι εργαζόμενοι στο περιοδικό τύπο, χωρίς να ανοίξει μύτη, μεταφέρθηκαν πέρυσι από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για περίθαλψη στον ΕΟΠΠΥ

Και επειδή τώρα τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΠΥ τους τσουβαλιάζουν για επικούρηση και πρόνοια η στο Δημόσιο ή σε ένα επαγγελματικό ταμείο με αμφίβολους πόρους,

Οι Κουμπιάδες λοιπόν ανέλαβαν να μας βουλιάξουν αντί να σώσουμε αυτούς που κινδυνεύουν, επειδή αυτό βολεύει τους εργοδότες που δεν θα πληρώνουν τίποτα και την κυβέρνηση που παίρνει τα λεφτά μας και φτιάχνει πλεόνασμα για μαξιλάρι στον προυπολογισμό η γα τις Τράπεζες.


Στήνουν δηλαδή κάτι ανάλογο με το Μαύρο στην ΕΡΤ και οι πλειοψηφίες στην ΠΟΕΣΥ, την ΕΣΗΕΑ και τον ΕΔΟΕΑΠ τα δίνουν όλα με την προθυμία που τους διακρίνει.

Έτσι σπρώχνουν κάμποσες χιλιάδες στο ενιαίο επικουρικό του Δημοσίου στέλνουν μαζί τους και τον ΕΔΟΕΑΠ με ο τι έχει απομείνει από τα οικονομικά του Και όλοι και όλα μαζί πάμε στον πάτο.

Άλλωστε εξομοίωση των παροχών θα γίνει προς τα κάτω για όλους αφού τα λεφτά, εάν τελικά υπάρχουν, δεν θα φτάνουν για κανένα.

Τα σίγουρα είναι τα εξής τρία:

Από το σχέδιο αυτό Κουμπιά και Σία στην ΕΣΗΕΑ και στον ΕΔΟΕΑΠ, οι μόνοι χαμένοι είναι:

-οι μέχρι σήμερα σφαλισμένοι στον ΕΔΟΕΑΠ ( τα μέλη της ΕΣΗΕΑ, τα μέλη της ΕΣΗΕΜΘ , της ΕΠΗΕΑ και της ΕΠΗΕΘ).

-οι ασφαλισμένοι δημοσιογράφοι στα ΤΕΑΣ της περιφέρειας ( Πάτρα, Κρήτη και άλλα νησιά, Βόλος, Λάρισα κλπ)

-οι δημοσιογράφοι του περιοδικού τύπου , πού πάνε ακόμη πιο κάτω

Και οι μόνοι διπλά κερδισμένοι είναι οι εργοδότες, που δεν θα πληρώνουν δεκαράκι τσακιστό, επειδή με αυτό που γίνεται δεν θα υπάρχουν εργοδοτικές εισφορές. Έτσι αφού τελειώνουν με τον ΕΔΟΕΑΠ ποιος θα τους ζητήσει να πληρώσουν τα φέσια;

Αυτό που έρχεται με το λουκέτο και την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στο Δημόσιο είναι:

-νέες μειώσεις μισθών για όσους ακόμη εργάζονται, αφού αυξάνονται οι εισφορές των εργαζομένων αυτών που έχουν ακόμη δουλεια.

-φονικές περικοπές στις μηνιαίες επικουρήσεις των δημοσιογράφων

-ανατροπή στον υπολογισμό του εφάπαξ, που ισοδυναμεί με δήμευση των καταθέσεων, από χιλιάδες συναδέλφους ηλικίας 30-50 ετών.

-αλλαγή στα όρια ηλικίας

-και η ασπιρίνη να κόβεται στα τέσσερα.


Πηγή: Παρόν της Κυριακής –ΚΕΔ

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24/11/2014 - 01:22