Πάτρα: 800 αιτήσεις για το βοήθημα ένδειας στο Δήμο

Τραγική εικόνα περιγράφει η εφημερίδα "Γνώμη" της Πάτρας για την κατάσταση που επικρατεί στην αχαϊκή πρωτεύουσα, σε δημοσίευμά της, της Τετάρτης 22/10, που αναδημοσιεύουμε:

Στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης βρίσκονται περισσότεροι από 800 συμπολίτες μας στην Πάτρα, οι οποίοι έχουν ζητήσει από το Δήμο να τους χορηγήσει το βοήθημα ένδειας.

Η προσέλευση των απόρων είναι μεγάλη και ο Δήμος "σηκώνει τα χέρια" υποστηρίζοντας πως τα χρήματα που διαθέτει η πολιτεία δεν επαρκούν για να καλύψουν περισσότερο αριθμό ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας.

Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Πατρέων υπογραμμίζει πως από την Αντιδημαρχία Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας του Δήμου Πατρέων, αναφορικά με το βοήθημα ένδειας, που δίνεται για την κάλυψη έκτακτων σοβαρών αναγκών συμπολιτών μας γίνονται γνωστά τα εξής: 

«Η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ επιχορήγησε για το 2014 τον Δήμο Πατρέων με το ποσό των 15.000 ευρώ για τη χορήγηση βοηθήματος ένδειας σε πολίτες που είναι στα όρια της εξαθλίωσης, ώστε να αντιμετωπίσουν ορισμένες τους ανάγκες.

Οι αιτήσεις των συνδημοτών μας προς την Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας, για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος ένδειας, αγγίζουν τις 800 περίπου, καθώς είναι πολύ μεγάλο πλέον το ποσοστό των συνδημοτών μας που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας και αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας.

Να σημειωθεί, ότι το 2013 ο Δήμος Πατρέων επιχορηγήθηκε για τον ίδιο σκοπό με το ποσό των 10.000 ευρώ, οι δικαιούχοι του βοηθήματος όμως, ήταν μόλις 70 άτομα σε σύνολο 300 αιτήσεων.

Λόγω της μεγάλης συρροής κόσμου, η Υπηρεσία Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου δεν θα δέχεται αιτήσεις πολιτών για τη χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος ένδειας από σήμερα Τετάρτη 22 Οκτωβρίου, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα ανταπόκρισης πλέον στα αιτήματα, λόγω έλλειψης ιδίων πόρων.

Εν συνεχεία οι κοινωνικοί λειτουργοί της Υπηρεσίας μας θα διεξάγουν κοινωνικές έρευνες, ώστε να διαπιστωθούν οι ανάγκες των πολιτών και να ικανοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότερα αιτήματα με τα ελάχιστα χρήματα της επιχορήγησης.

Το γεγονός ότι το χρηματικό αυτό ποσό της επιχορήγησης των 15.000 δεν επαρκεί για την ικανοποίηση των αιτημάτων των πολιτών, επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές της συγκυβέρνησης και της Ε.Ε. οδηγούν στην απόλυτη φτώχεια σημαντικό μέρος των λαϊκών οικογενειών, όπου αντί για εργασία και δικαιώματα λαμβάνουν υποσχέσεις για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα … ακραίας φτώχειας –το οποίο υιοθετείται από τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου- και το δίδαγμα «Μάθε να ζεις με τη φτώχεια σου».

Ο ορισμός της έννοιας «ακραία φτώχεια» δεν εμπεριέχει τη δυνατότητα και δεν αποτελεί κριτήριο για την κάλυψη πραγματικών αναγκών των συμπολιτών μας όπως τροφή, υγεία, στέγη, παιδεία, πολιτισμό κ.α.

Η Δημοτική Αρχή διεκδικεί επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που επιβιώνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, για την προστασία των ανέργων με την καταβολή επιδόματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας».

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54