Βολές του πρώην δημάρχου Αμφίπολης Γ. Βογιατζή κατά Α. Παναγιωταρέα

«Ξέχασε να αναφέρει τη χρηματοδότηση του δήμου»

Τη δυσαρέσκειά του για την παράλειψη της υπεύθυνης επικοινωνίας των ανασκαφών στην Αμφίπολη Άννας Παναγιωταρέα να αναφέρει τη συμβολή του Δήμου Αμφίπολης στο ανασκαφικό έργο εκφράζει ο πρώην δήμαρχος Αμφίπολης Γιώργος Βογιατζής.


Αυτό που επισημαίνει είναι ότι ο δήμος και οικονομικά ενίσχυσε το εγχείρημα, και πόρτες χτύπησε σε υπουργεία, Περιφέρεια και Ιδρύματα προς εξεύρεση χρηματοδοτήσεων., γι’ αυτό και αναρωτιέται για τις «απαξιωτικές διαθέσεις κάποιων εκπροσώπων της δημοσιογραφικής νομενκλατούρας να υποβαθμίσουν την αγάπη και την προσφορά των τοπικών δυνάμεων στην αποκάλυψη αυτού του τόσου σημαντικού μνημείου».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Βογιατζής σημειώνει στην επιστολή του:

«Πριν από λίγες μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα, από την δημοσιογράφο κ. Άννα Παναγιωταρέα, η λίστα με τους χρηματοδότες του Τύμβου του Καστά στην Αμφίπολη. Με έκπληξη και απορία αντιλήφθηκα ότι δεν αναφερόταν πουθενά η χρηματοδότηση του Δήμου Αμφίπολης, ύψους 20.000,00ευρώ, που αποφασίσθηκε τον Οκτώβριο του 2012 με ομόφωνη απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου και εκταμιεύθηκε, λόγω γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, από την 1-10-2013 έως τις 31-12-2013. Ήταν από τα τελευταία χρήματα που δόθηκαν για να αποκαλυφθεί το σημαντικό κομμάτι του περιβόλου όπου κρυβόταν η είσοδος του Τάφου.

Πέρα από όλα αυτά ο Δήμος Αμφίπολης ήταν παρών από την πρώτη στιγμή ηθικά και υλικά στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Σερρών και στην Προϊσταμένη κ. Κατερίνα Περιστέρη. Τα μηχανήματα του Δήμου και το έμψυχο δυναμικό του διάνοιξαν το δρόμο προς τον Καστά, τον επίστρωσαν αρκετές φορές με αμμοχάλικα, ενώ ο Δήμος παρείχε κάθε διευκόλυνση προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Όπως πληροφορήθηκακι από τον πρώην Δήμαρχο του Καποδιστριακού Δήμου Αμφίπολης κ. Πέτρο Πετρίδη, η υλικοτεχνική υποστήριξη του Δήμου Αμφίπολης, προς την ανασκαφή του Καστά, είχε ξεκινήσει πριν το 2011. Μάλιστα, τότε είχε χρηματοδοτήσει την ανασκαφή με 20.000,00 ευρώ το Νομαρχιακό Συμβούλιο Σερρών με Νομάρχη τον Στέφανο Φωτιάδη, ενώ στη συνέχεια η Περιφέρεια με Αντιπεριφερειάρχη τον Γιάννη Μωυσιάδη έδωσε 80.000,00 ευρώ. Έτσι, ξεκίνησε αυτή η σημαντική ανασκαφή κι αυτή είναι η αλήθεια.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε ο περίβολος του Τύμβου, φροντίσαμε να ενημερώσουμε και να ζητήσουμε οικονομική και ηθική υποστήριξη από Υπουργεία, Κοινωφελή Ιδρύματα και την ελληνική Ομογένεια του εξωτερικού. Γι αυτό και σε προσωπική επίσκεψη, τον Οκτώβριο του 2012, του τότε Υπουργού Μακεδονίας Θράκης κου Θεόδωρου Καράογλου, στο Δημαρχείο του Δήμου Αμφίπολης, στο Ροδολίβος, στα αιτήματα που του υποβάλλαμε τέθηκε πρώτο σε προτεραιότητα η χρηματοδότηση του Τύμβου Καστά. Πράγματι, προς τιμή του κ. Καράογλου, ο τελευταίος αποφάσισε και έστειλε σχεδόν αμέσως 50.000,00 ευρώ στην αρχαιολογική Υπηρεσία Σερρών. Επίσης, εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον υπήρξε κι από τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και τους Υπουργούς Πολιτισμού κ. Τζαβάρα, κ. Παναγιωτόπουλο, που έδωσαν τις δικές του χρηματοδοτήσεις.

Σκοπός όμως αυτής της επιστολής μου δεν είναι ούτε η μιζέρια ούτε η γκρίνια, είναι η ανησυχία που έχω βλέποντας τις απαξιωτικές διαθέσεις κάποιων εκπροσώπων της δημοσιογραφικής νομενκλατούρας να υποβαθμίσουν την αγάπη και την προσφορά των τοπικών δυνάμεων στην αποκάλυψη αυτού του τόσου σημαντικού μνημείου. Εύχομαι και θέλω να πιστεύω ότι έγινε από άγνοια, γιατί αλλιώς, εάν οι ενέργειες αυτές υποκρύπτουν κάτι που εμείς οι Σερραίοι αγνοούμε τώρα, τότε ενδεχομένως να διεκδικούμε σε λίγα χρόνια τα μάρμαρα της Αμφίπολης από την Αθήνα, όπως διεκδικούμε εδώ και τόσα χρόνια τα Ελγίνεια μάρμαρα του Παρθενώνα από τη Βρετανία.

Εν κατακλείδι όλες οι τοπικές δυνάμεις των Σερρών θέλουμε και οραματιζόμαστετα ευρήματα του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη να αξιοποιηθούν και να αναδειχθούν στο μέρος που βρέθηκαν, όπως έγινε και στη Βεργίνα. Γι’ αυτό και θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο Πολιτισμού με την Περιφέρεια και το Δήμο Αμφίπολης να συντάξουν μία άρτια και ολοκληρωμένη μελέτη που θα την εντάξουν στον νέο ΕΣΠΑ, για να μπορέσει η ευρύτερη η περιοχή του Δήμου Αμφίπολης και του Νομού Σερρών να αποβεί ένα ενιαίο πάρκο σημαντικών   πολιτιστικών, ιστορικών και φυσικών μνημείων,ενταγμένο στα μνημεία προστασίας της UNESCO, που θα περιλαμβάνει Αρχαία Αμφίπολη, Καστά, Παγγαίο Όρος, Φαράγγι Αγγίτη, Σπήλαιο Αλιστράτης, Λίμνη Κερκίνη, Μοναστήρια, κ.ά.».

Πηγή: ΕΡΑ Σερρών