Σαν σήμερα ένα πεντάχρονο ορφανό κοριτσάκι, η «Χάιντι», πρωτοεμφανίστηκε στην ΕΡΤ

Σαν σήμερα πριν από 33 χρόνια έκανε πρεμιέρα στην ΕΡΤ η «Χάιντι». Η γιαπωνέζικη σειρά κινουμένων σχεδίων (1974) προβλήθηκε σε 52 30λεπτα επεισόδια, μεταγλωττισμένα από την ΕΡΤ (εκτός του μουσικού θέματος στους τίτλους αρχής - προβλήθηκε η γερμανική έκδοση)  από την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 1981 έως το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 1982. Η σειρά προβλήθηκε σε επανάληψη από την ΕΡΤ το 1983 και συγκεκριμένα από την Πέμπτη 14 Απριλίου 1983 έως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 1983.

heidi2.jpg
Φωτό από το retromaniax.gr


Η Χάιντι, ένα πεντάχρονο ορφανό κοριτσάκι, έρχεται να μείνει μαζί με τον παράξενο παππού της, που ζει απομονωμένος σε μια καλύβα ψηλά στα βουνά, στις Άλπεις. Είναι ευτυχισμένη και χαρούμενη κοντά στη φύση. Η αθωότητα και η καλοσύνη της αλλάζουν όχι μόνο τον σκυθρωπό παππού, αλλά και όλους εκείνους που τη γνωρίζουν. Η θεία της τη στέλνει να ζήσει σε ένα πλουσιόσπιτο στη Φρανκφούρτη, να κρατάει συντροφιά σε ένα ανάπηρο κορίτσι, την Κλάρα. Η Χάιντι γίνεται φίλη με την Κλάρα, αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει τον παππού της και τη ζωή στα βουνά.

Δεν είναι ευτυχισμένη στην πόλη κι αρρωσταίνει από νοσταλγία. Ευτυχώς ένας καλός γιατρός καταλαβαίνει ότι το μόνο φάρμακο για να γίνει καλά η Χάιντι είναι η επιστροφή στο φτωχικό της σπιτικό πάνω στα βουνά. Η Χάιντι δε θα γυρίσει μόνη. Θα πάρει μαζί της και την Κλάρα, που ο καθαρός αέρας και η φυσική ζωή θα της ξαναδώσουν την υγεία της. Γιατί εκεί έμαθε ν' αγαπάει τη φύση και να χαίρεται την κάθε εποχή του χρόνου.

heidi4.jpg

Οι ιστορίες της Χάιντι, του μικρού κοριτσιού που ανακαλύπτει τις αντιφατικές όψεις του κόσμου πρωτοεκδόθηκαν το 1880 σε δύο τόμους και από τότε συντροφεύουν τους μικρούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο. Χάρισαν την επιτυχία στη συγγραφέα τους, τη Γιοχάνα Σπίρι (1829-1901) ελβετικής καταγωγής, η οποία και η ίδια πέρασε τα παιδικά της χρόνια στις Άλπεις, όπως και η ηρωίδα του βιβλίου της.

Η σειρά χωρίζεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες:

Επεισόδια 1-17: Η Χάιντι εγκαταλείπεται από τη θεία Ντέτε στον παππού, ο οποίος ζει απομονωμένος με τις κατσίκες του. Παρέα με τον παππού και το μικρό βοσκό Πέτερ, ανακαλύπτει τις ομορφιές της φύσης και μαθαίνει να επικοινωνεί με τα ζώα.

Επεισόδια 18-33: Η θεία Ντέτε παίρνει με πονηρό τρόπο τη Χάιντι στην Φρανκφούρτη και την τοποθετεί στο σπίτι του πλούσιου εμπόρου Ζέσεμαν. Αυτός αναζητά μια ψυχοκόρη για να κάνει παρέα στην κόρη του Κλάρα, η οποία για κάποιον ανεξήγητο λόγο αδυνατεί να περπατήσει. Αν και τα δύο κορίτσια αναπτύσσουν αδελφική φιλία, η Χάιντι πάντα νοσταλγεί τη ζωή στο χωριό.

heidi1.jpg

Επεισόδια 34-40: Η Χάιντι επιστρέφει στις Άλπεις. Ο παππούς βγαίνει από την αυτοαπομόνωση και πιάνει ένα σπίτι στο χωριό, ώστε η μικρή να παρακολουθήσει το σχολείο. Με το τέλος της σχολικής χρονιάς επιστρέφουν στην αγροικία, όπου δέχονται επίσκεψη απ' το γιατρό της Κλάρας. Ο παππούς εγγυάται προσωπικά στο γιατρό για την ασφάλεια της Κλάρας, εάν της επιτραπεί να επισκεφτεί τις Άλπεις.

Επεισόδια 41-52: Χάιντι, Κλάρα και Πέτερ περνούν μαζί το καλοκαίρι στο βουνό. Προς το τέλος των διακοπών, η Κλάρα καταφέρνει επιτέλους να σταθεί στα πόδια της! Η ιστορία κλείνει με την Κλάρα να επιστρέφει στην Φρανκφούρτη και τους Χάιντι και Πέτερ να ονειρεύονται το επόμενο καλοκαίρι.Παραγωγή: 1974 (Ιαπωνία)
Έτος προβολής στην Ελλάδα: 1981
Κανάλι: ΕΡΤ
Σκηνοθεσία:Ισάο Τακαχάτα
Σενάριο:Γιοσιγιούκι Τομίνο
Σχεδιαστής Χώρων:Χαγιάο Μιγιαζάκι
Σχεδιαστής Χαρακτήρων:Γιόιτσι Κοτάμπε. Τόγιο Ασίντα
Ηθοποιοί που ακούγονται:Δήμητρα Δημητριάδου (Χάιντι) , Ματίνα Καρρά (Κλάρα Ζέζεμαν)

heidi3.jpg

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 15/09/2014 - 18:11