"Δουλειά την Κυριακή": Σύσκεψη εργαζομένων στο χώρο του εμπορίου


Εργαζόμενοι και εργαζόμενες από τον κλάδο του εμπορίου, έδωσαν στη δημοσιότητα την ακόλουθη ανακοίνωση - κάλεσμα:"Εμείς, εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο χώρο του εμπορίου, γνωρίζουμε πολύ καλά τα προβλήματα που μαστίζουν τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του κλάδου: απλήρωτες ώρες εργασίας, μειώσεις μισθών και τσάκισμα των συλλογικών συμβάσεων, απολύσεις, ωράρια λάστιχο, εντατικοποίηση και αυταρχισμός, δουλειά, πλέον, και τις Κυριακές.

Προβλήματα που μοιραζόμαστε οι εργαζόμενοι σ’ όλους τους χώρους δουλειάς: μικρά καταστήματα, πολυεθνικές αλυσίδες, πολυκαταστήματα, supermarkets. Όλα τα παραπάνω, διαμορφώνουν μια καθημερινότητα στην οποία μας επιβάλλουν να νιώθουμε αδύναμοι, ευάλωτοι και ανακυκλώσιμοι, με το άγχος της επιβίωσης και χωρίς ελεύθερο χρόνο.

Γι’ αυτό και συνεχίζουν να πατάνε ανενόχλητοι πάνω στα δικαιώματά μας: ήδη μας επιβάλλουν να δουλεύουμε 7 Κυριακές το χρόνο ενώ σχεδιάζουν την πλήρη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ώστε να δουλεύουμε 52 Κυριακές (!), ήδη μετράμε αλλεπάλληλα κλεισίματα επιχειρήσεων χωρίς να καταβάλλουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις στους συναδέλφους. Κι αν δεν κάνουμε εμείς οι ίδιοι κάτι γι’ αυτό, δεν θα βρεθεί κανένας σωτήρας να το κάνει.

Το τελευταίο διάστημα, με αφορμή τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, αναπτύχθηκε στο χώρο του εμπορίου πλούσια δραστηριότητα από τις συλλογικότητες, τις συνελεύσεις και τα σωματεία που αποτελούν το Συντονιστικό ενάντια στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τα «απελευθερωμένα» ωράρια.

Αυτό το κύμα κινητοποιήσεων είναι κάτι που μας έδωσε κουράγιο και μας ώθησε να αναζητήσουμε και εμείς, ως εργαζόμενοι στο χώρο του εμπορίου, τρόπους συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης.

Γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό ως 1ο βήμα να συναντηθούμε, να μοιραστούμε αγωνίες και απόψεις, να νιώσουμε πιο δυνατοί ο ένας δίπλα στον άλλον. Για να υπερασπιστούμε τα αυτονόητα που μας στερούν: το δίκιο μας, τα δικαιώματά μας, τη συλλογική μας αξιοπρέπεια.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΟΙ!


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΙΟΥΛΙΟΥ στις 19.00, στα γραφεία του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής (Λόντου 6, Εξάρχεια)".


Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 09/07/2014 - 18:18