Όσες "λευκές νύχτες" και να γίνουν, οι μαύρες μέρες συνεχίζονται!

Στην επιλογή της "λευκής νύχτας" που επέλεξαν τοπικοί φορείς στο Δήμο Ιλίου για το Σάββατο 28 Ιουνίου, αναφέρεται ο δημοτικός συνδυασμός "αλληλέγγυα πόλη". Στην ανακοίνωσή του τονίζει:
"Το Σάββατο 28 Ιουλίου ο Δήμος Ιλίου διοργανώνει την “Λευκή Νύχτα” για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Ο θεσμός της “Λευκής Νύχτας” αποτελεί τη νέα μόδα εκδηλώσεων από τους Δήμους για να αναζωογονήσουν – υποτίθεται – την τοπική αγορά τους, αγνοώντας όμως τις εγκληματικές συνέπειές τους σε βάρος της οικονομικής λειτουργίας του εμπορίου και των εργασιακών σχέσεων του κλάδου.

Δυστυχώς όμως, μαζί με το Δήμο Ιλίου είναι συνδιοργανωτής της συγκεκριμένης εκδήλωσης και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης μας. Παρ' ότι αντιλαμβανόμαστε την αγωνία των εμπόρων της πόλης μας και των καταστηματαρχών για να αυξήσουν τις πωλήσεις τους ώστε να ανταπεξέλθουν σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία, οφείλουμε, όμως, να επισημάνουμε πως είτε το συνειδητοποιούν, είτε όχι:

•    Η διοργάνωση της “λευκής νύχτας” σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της Κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, ουσιαστικά συμβάλλει στη γενίκευση των λουκέτων των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στέλνοντας στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους εμποροϋπαλλήλους.

•    Με την επιλογή τους αυτή, ανοίγουν το δρόμο στα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τα malls και τα εκπτωτικά χωριά να αρχίζουν να διοργανώνουν και αυτά “λευκές νύχτες”, κατά τις οποίες θα καλούνται οι εμποροϋπάλληλοι να εργάζονται απλήρωτοι όλη τη νύχτα προς όφελος των μεγάλων εμπορικών ολιγοπωλιακών συμφερόντων!

•    Ο θεσμός της “λευκής νύχτας” δεν απαντάει ουσιαστικά στο πρόβλημα της πτώσης στο τζίρου της αγοράς και αποτελεί απλά ένα πρόσκαιρο “πυροτέχνημα”. Είναι ξεκάθαρο στον καθένα και τη καθεμιά πως οι καταναλωτές δεν ψωνίζουν αρκετά γιατί δεν έχουν τα χρήματα, όχι γιατί δεν έχουν το χρόνο που απαιτείται και πως η μείωση των μισθών και των συντάξεων, ως αποτέλεσμα του μνημονίου, είναι ο λόγος που βούτηξε στον καιάδα η πραγματική οικονομία.

•    Η διοργάνωση των συγκεκριμένων πολιτιστικών εκδηλώσεων, με χρήση του ίδιου ανακυκλωμένου πολιτιστικού δυναμικού, στο κέντρο της πόλης δεν μπορεί να απαντήσει στις ανάγκες των καταστηματαρχών και των εμπόρων στη περιφέρεια της πόλης μας. Σε τι άραγε θα ωφελήσει η “λευκή νύχτα” τα καταστήματα της Παλατιανής, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Φανουρίου, της Ζωοδόχου Πηγής, του Μιχελή, της Ραδιοφωνίας, που οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να βάζουν το ένα λουκέτο μετά το άλλο;

Καλούμε, λοιπόν, τον εμπορικό κόσμο, τους καταναλωτές αλλά και το Δήμο Ιλίου να αναλογιστούν με σοβαρότητα τα παραπάνω και να αναρωτηθούν αν η κοστοβόρα αυτή διοργάνωση απαντάει ουσιαστικά στα προβλήματα της τοπικής αγοράς κι αν τελικά είναι πράγματι προς όφελος του εμπορικού κόσμου και των καταναλωτών της πόλης μας. Γιατί όσες “λευκές νύχτες” και να γίνουν, οι μαύρες μέρες συνεχίζονται!".