Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στα Προσφυγικά της Αλεξάνδρας

Κάλεσμα από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας  27 l 28 l 29 Ιουνίου 2014.


"Μέσα από το δεκαήμερο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών που έλαβε χώρα τον Μάρτιο ’14 στο θέατρο Εμπρός, μεγάλο μέρος του καλλιτεχνικού κόσμου απέδειξε ότι αναλαμβάνει τον ρόλο του  στην αντίσταση κατά της φασιστικής απειλής και στην διεκδίκηση της ζωής έναντι της επιβίωσης, μέσα από την τέχνη.


Τώρα προσεγγίζουμε την καρδιά της Αθήνας στις αυλές που ενώνουν τα οκτώ κτίρια των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας απέναντι από το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Σας καλούμε σε μια γειτονιά με πολύ πυκνό συμβολισμό στο χώρο και στο χρόνο.

Ένας τόπος- μικρογραφία της Ελλάδας, ένα ιστορικό μνημείο προσφυγιάς και αγώνων, που διασώθηκε και τώρα κινδυνεύει με εκποίηση από το  ΤΑ.Ι.ΠΕ.Δ.  Ένα μωσαϊκό καταγωγών, αντιλήψεων και δυσκολιών, όπου ο ηρωισμός και  η αυταπάρνηση συγκρούονται με τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης αλλά και τις ιδιαίτερες δυσκολίες της συλλογικής δράσης.

Σας καλούμε για να συμβάλλουμε στον αγώνα των κατοίκων να ζήσουν τη ζωή τους σε μια γειτονιά αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.


Σαν «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» οι κάτοικοι των Προσφυγικών αντιστέκονται τόσο στο ξεπούλημα που ξεκινάει από τη μνήμη και φτάνει ως τους αιγιαλούς της χώρας, όσο και  για να υπερασπιστούν το κοινό αίτημα που ενώνει ανθρώπους από όλα τα μέρη της γης- το  αίτημα για ζωή , αυτοδιάθεση και χειραφέτηση, ενάντια σε ό,τι  μας στερεί το αυτονόητο. Το όραμα της ελευθερίας πλάθεται από την ανάγκη και δεν «αναπλάθεται» από την μανία για ιδιοκτησία και εκμετάλλευση.

Ως  Αντιφαστιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών στοχεύουμε  στο να χτίσουμε τις γέφυρες  που ενώνουν την  τέχνη με τους κοινωνικούς αγώνες, ώστε να ξαναβρεί τη λειτουργία της ως εργαλείο απελευθέρωσης και διαπαιδαγώγησης.


Γνωρίζοντας  την δύναμη και την ομορφιά της τέχνης, θέλουμε να την υπερασπιστούμε έξω από τα ιδρύματα και τον ταξικό αποκλεισμό. Θέλουμε να αναδείξουμε την δύναμή της ως εργαλείο χειραφέτησης και όχι αισθητικοποίησης της ζωής και να  την μοιραστούμε με αυτούς που την διεκδικούν στους δρόμους. Θέλουμε  να ξορκίσουμε την αγωνία που μας επιβάλλει η απειλή του ολοκληρωτισμού και να προκαλέσουμε την πρωταρχική μας χαρά για τη ζωή. Η  τέχνη είναι πάνω από όλα όχημα για να κάνουμε οίστρο της ζωής το φόβο του θανάτου.

Ελάτε να κάνουμε τις γειτονιές μας, τους χώρους πολιτισμού και τις πόλεις μας γέφυρες φιλίας, αλληλεγγύης και αντίστασης μακριά από τις λογικές του διχασμού.
Ο φασισμός δεν ξέρει να χορεύει, δεν έχει χρώματα και δεν τραγουδάει. Αυτά είναι τα δικά μας όπλα!".


Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Παραστατικών Τεχνών, Ιούνιος 2014


Επιπλέον:  Για την στήριξη της γειτονιάς θα οργανωθεί χαριστικό παζάρι για παιδιά από 3 έως 13 ετών. Ας φέρουμε όλοι: Παιχνίδια, σχολικά είδη, βιβλία, ρούχα, παπούτσια (ειδικά Νο 33,34,35) κι οτιδήποτε άλλο χρήσιμο και σε καλή κατάσταση. Παρασκευή 27/6:  18:00 -22:00 l Σαβ.Κυρ. 28-29/6:  15:00 – 22:00 l Μέρος: αυλή Προσφυγικών
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23/06/2014 - 20:28