400.000 οφειλέτες του ΟΑΕΕ χωρίς περίθαλψη

Στους 400.000 ανέρχονται  οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ, οι οποίοι, λόγω οικονομικών εκκρεμοτήτων, δεν καλύπτονται πλέον από το ταμείο σε ό,τι αφορά στην ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Ακολουθεί  σχετική ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξη Μητρόπουλου προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας:

"Kατεπείγον κοινωνικό ζήτημα έχει δημιουργηθεί με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και των οικογενειών τους, την οποία στερούνται από τον ΕΟΠΥΥ λόγω της αδυναμίας πληρωμής των τρεχουσών εισφορών.

Όπως υπολογίζεται σήμερα, 1 στους 2 ελεύθερους επαγγελματίες έχει ήδη ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον ΟΑΕΕ και είναι –αυτός και η οικογένειά του– χωρίς ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι ρυθμίσεις για την περίθαλψη των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, οι οποίοι με την ισχύουσα νομοθεσία υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών για όλο το έτος προκειμένου να θεωρήσουν βιβλιάριο ασθενείας, δεν εναρμονίζονται με αυτές για τους εργαζόμενους που υπάγονται σε άλλα Ταμεία, οι οποίοι καλύπτονται για τις παροχές ασθένειας με την πραγματοποίηση πολύ λιγότερων ημερών ασφάλισης.

Προτάσεις έχουν ήδη διατυπωθεί από τις αρμόδιες συνδικαλιστικές οργανώσεις (όπως η αποδέσμευση της θεώρησης βιβλιαρίων υγείας από την ασφαλιστική ενημερότητα και η ρεαλιστική ρύθμιση οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, ώστε και οι επιχειρηματίες να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τον Οργανισμό, αλλά και να αυξηθούν τα έσοδα του Οργανισμού κλπ).

Οι οφειλέτες στον ΟΑΕΕ έχουν φτάσει τις 400.000 εκ των οποίων χιλιάδες έχουν οριστικά διακόψει την ασφάλισή τους. Από τους εναπομείναντες ενεργούς ασφαλισμένους μόνο ελάχιστοι καταβάλλουν τις τρέχουσες εισφορές, ενώ μαζί με τα προστατευόμενα μέλη ο αριθμός των συμπολιτών μας που μένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανέρχεται σε 1.000.000!

Στην προτελευταία ρύθμιση (Ν. 3943/2011) μόνο 8.945 προσήλθαν για τακτοποίηση οφειλών, ενώ και με την τρέχουσα ρύθμιση ( 4152/2013, άρθρο πρώτο, παρ. ΙΑ, υποπαρ. ΙΑ.2 (ΦΕΚ 107Α/9-5-2013), οι προβλέψεις για τον αριθμό των οφειλετών που θα κάνουν χρήση της ρύθμισης είναι εξαιρετικά δυσοίωνες.

Η αύξηση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ σημαίνει παράλληλα, ότι οι οφειλέτες εισέρχονται σταδιακά, λόγω υπερσυσσώρευσης χρεών προς τον ΟΑΕΕ (ανεξόφλητες ασφαλιστικές εισφορές και πρόστιμα), σε ένα φαύλο κύκλο, που τους θέτει σε αδυναμία θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και λήψης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Παράλληλα δημιουργεί τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΑΕΕ, θέτοντας σε κίνδυνο στο μέλλον τη δυνατότητα παροχής συντάξεων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ακόμη και για τους συνεπείς ασφαλισμένους. Πρέπει να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος, ιδιαίτερα κάτω από τη σημερινή οικονομική συγκυρία και να μην τεθεί σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή, αλλά και η βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Η αδυναμία πληρωμής για τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών δεν κάμπτεται με εκφοβισμούς, αυτόφωρα και φυλακίσεις. Όπως με αντίστοιχες τακτικές δεν ανακόπτονται τα «λουκέτα» και η ανεργία.

Κατόπιν τούτων:

Ερωτάται ο Υπουργός

1)Σε ποιές ενέργειες αναμένεται να προβεί προκειμένου να επιλυθεί το κατεπείγον κοινωνικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και των οικογενειών τους;

2)Σε ποιές ενέργειες αναμένεται να προβεί ώστε να παρέχεται βιβλιάριο υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους του Ο.Α.Ε.Ε. ανεξάρτητα με το αν οφείλουν σε αυτόν;

Ο ερωτών βουλευτής

 Αλέξιος Μητρόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 21/06/2014 - 10:53