Δύο χρόνια αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ Βούλας

Aγώνας για ελεύθερες παραλίες.


"Το σχεδιαζόμενο με το νέο νομοσχέδιο, έγκλημα σε βάρος  του αιγιαλού και των ακτών της χώρας μας, κινητοποιεί εκατοντάδες συλλογικότητες και χιλιάδες πολίτες  στον αγώνα για την υπεράσπιση   των παραλιών. Το αυτοδιαχειρζόμενο π. κάμπινγκ της Βούλας, εδώ και δύο χρόνια αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικό μετερίζι αυτού  του αγώνα,αλλά και ένα πρότυπο αυτδιαχείρισης της παραλίας από τους ίδιους τους πολίτες.

Μαζί με το κείμενο με τους προσωπικούς μου προβληματισμούς και εκτιμήσεις, για τα δύο χρόνια λειτουργίας του αυτοδιαχειριζόμενου κάμπινγκ σας στέλνω και το βίντεο που γυρίσθηκε  την πρώτη ημέρα που συλλογικότητες και δήμος ανοίξαμε το κάμπινγκ.

 

                ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΧΩΡΟΣ

                          π. ΚΑΜΠΙΝΓΚ ΒΟΥΛΑΣ   

 

Ένα πρότυπο ήπιας αξιοποίησης δημόσιας παραλίας από τους πολίτες. Μία πειστική απάντηση στα μνημονιακά σχέδια για εκποίηση των παραλιών με στόχο την προσέλκυση “επενδυτών”

                               
Πριν από δύο χρόνια στις 10 Ιουνίου του 2012 με αφορμή την Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) συλλογικότητες του Δήμου Βάρης –Βούλας-Βουλιαγμένης διεκδικήσαμε και πετύχαμε το άνοιγμα του π. κάμπινγκ της Βούλας που παρέμενε κλειστό για περισσότερα από 20 χρόνια.

Από την πρώτη ημέρα που ανοίχθηκε το κάμπινγκ έγινε σαφές από τις τοποθετήσεις των πρωταγωνιστών του εγχειρήματος ότι δεν πρόκειται απλά για άνοιγμα μιας παραλίας που θα διατηρείται καθαρή από εθελοντές μόνο για να κολυμπούν ελεύθερα και δωρεάν οι πολίτες. Αντίθετα  κατά το άνοιγμα επισημάνθηκε με ιδιαίτερη έμφαση - όπως και στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου -  ότι πρόκειται για μια κινηματική πρωτοβουλία, με τους εξής   στόχους:

α) Να απομακρυνθούν οι επιχειρηματίες από όλες τις παραλίες και η πρόσβαση σε αυτές να είναι ελεύθερη και δωρεάν για όλους τους πολίτες

β)  Να δείξουμε ότι σαν πολίτες θεωρούμε  το δημόσιο χώρο και τις ακτές  δική μας περιουσία, μπορούμε να τις διαχειριζόμαστε εθελοντικά καλύτερα από κάθε επιχειρηματία που ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος.

γ) Το π. Κάμπινγκ να λειτουργήσει όχι μόνο σαν παραλία με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών για κολύμπι, αλλά και σαν ένας πολυχώρος όπου θα πραγματοποιούνται πολύμορφες πολιτιστικές,περιβαλλοντικές και αλληλέγγυες δράσεις και  

δ) Να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για πλήρη εκποίηση του παραλιακού μετώπου.


Μετά από δύο  χρόνια το εγχείρημα της πρώτης αυτοδιαχειριζόμενης παραλίας έχει να δείξει σημαντικά επιτεύγματα

 
Είναι γεγονός ότι πολλοί εθελοντές - ακόμα και από αυτούς που καταθέσαμε αρχικά την πρόταση για  αυτοδιαχειριζόμενο κάμπινγκ, δεν πιστεύαμε ότι το εγχείρημα θα έχει τόση επιτυχία και  διάρκεια και κυρίως ότι στα δύο πρώτα χρόνια θα είχαμε όχι μόνο χειροπιαστά αποτελέσματα, αλλά και επαινετικά δημοσιεύματα τόσο στον ελληνικό, όσο και στο διεθνή τύπο

Με μοναδικό αποφασιστικό όργανο την ανοιχτή συνέλευση, που επί  δύο χρόνια συνεδριάζει ανελλιπώς κάθε Τετάρτη, έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα μόνο με εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδες εκδηλώσεις συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, σεμινάρια ιστορίας, κινηματογραφικές προβολές, περιβαλλοντικές εκδηλώσεις, μαθήματα μελισσοκομίας, εκδηλώσεις αλληλεγγύης και πολλές άλλες δραστηριότητες

Και βέβαια το κάμπινγκ λειτούργησε και σαν ακτή ελεύθερης κολύμβησης, όπου χιλιάδες συμπολίτες μας (τα Σαββατοκύριακα το καλοκαίρι ξεπερνούν τις 2000)  μπορούν να κολυμπούν δωρεάν σε μια φιλική, ευχάριστη και δροσερή παραλία, που τη διατηρούν πεντακάθαρη οι εθελοντές.

Η  επιτυχία του πειράματος της αυτοδιαχείρισης είχε τόσο μεγάλη απήχηση, ώστε επώνυμοι πολιτικοί παράγοντες αρθρογράφησαν σε τοπικές εφημερίδες υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο αυτό της αυτοδιαχείρισης των δημόσιων ακτών πρέπει να εφαρμοσθεί και στις υπόλοιπες ακτές του Σαρωνικού, ενώ αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι και αντιδήμαρχοι πρότειναν δημόσια στα δημοτικά συμβούλια του δήμου ΒΒΒ να εφαρμοσθεί το μοντέλο του αυτοδιαχειριζόμενου κάμπινγκ και στις υπόλοιπες οργανωμένες ακτές του δήμου.

Παράλληλα έχουν γραφτεί  ήδη εκατοντάδες θετικά σχόλια και στον ημερήσιο τύπο και στις τοπικές εφημερίδες, σε ηλεκτρονικές εφημερίδες και σε πολλά blog και ιστοσελίδες. Σχόλια επίσης έχουν γραφτεί και στο διεθνή τύπο (εφημερίδα Neuer Deutschland- Γερμανία και Εθνικός Κήρυκας - Αμερική).

Αυτή η επιτυχία έχει θορυβήσει έντονα την κυβέρνηση και τους υπόλοιπους  θιασώτες της εμπορευματοποίησης και τσιμεντοποίησης των παραλιών, ώστε επιχείρησαν να σφραγίσουν τον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο στέλνοντας στο π. κάμπινγκ  δυνάμεις καταστολής. Δυστυχώς όμως για αυτούς οι αντιστάσεις των πολιτών αποδείχθηκαν πιο δυνατές από τις δυνάμεις της καταστολής και ο χώρος διατηρείται ελεύθερος


Το νομοσχέδιο για τις ακτές και το αυτοδιαχειριζόμενο π. κάμπινγκ.


Σήμερα ο χώρος του π. κάμπινγκ, όπως και όλες οι παραλίες αντιμετωπίζει νέους και μεγαλύτερους κινδύνους. Το νομοσχέδιο για την εκποίηση των παραλιών, που όπως δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αποτελεί δέσμευση των μνημονιακών κυβερνήσεων, απειλεί όχι μόνο με εκποίηση, αλλά και με πλήρη εμπορευματοποίηση κα τσιμεντοποίηση όλες τις ακτές της χώρας.

Όμως οι εθελοντές του π. κάμπινγκ που βιώσαμε την εμπειρία της καταστολής όχι μόνο δε φοβόμαστε,  αλλά αντίθετα η εμπειρία αυτή μας   χαλύβδωσε γιατί διαπιστώσαμε ότι ο εχθρός δεν είναι ανίκητος. Παράλληλα εμπνεόμενοι από τους νικηφόρους αγώνες των συμπολιτών μας στις Σκουριές της Χαλκιδικής και στην Κερατέα, είμαστε έτοιμοι σε συντονισμό  με άλλες συλλογικότητες να αγωνισθούμε,  με σκοπό αφενός να μην ψηφισθεί ο νόμος, αλλά και εάν ψηφισθεί,  να μείνει στα χαρτιά  

Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον όμορφο δρόμο του αγώνα και της δημιουργίας  που ξεκινήσαμε στις 10 Ιουνίου του 2012. Να συνεχίσουμε να οργανώνουμε τις εκδηλώσεις και τις δράσεις που εδώ και δύο χρόνια πραγματοποιούμε και ταυτόχρονα να κρατήσουμε την παραλία ελεύθερη  για  κάθε συμπολίτη μας.  Παράλληλα καλούμε όσους συμπολίτες μας μπορούν, να συμμετέχουν στις συνελεύσεις και στις εκδηλώσεις του αυτοδιαχειριζόμενου π. κάμπινγκ, όπως και των άλλων συλλογικοτήτων και κινημάτων που αγωνίζονται για δημόσιες και ελεύθερες παραλίες,  γιατί ο αγώνας θα είναι σκληρός. Ο εχθρός είναι δυνατός, αλλά όπως έχει δείξει η εμπειρία δεν είναι ανίκητος".
 

Περισσότερες πληροφορίες στο voulacamp.blogspot.gr     Μάκης  Σταύρου

Εθελοντής του αυτοδιαχειριζόιμενου  π. κάμπινγκ Βούλας

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54