Ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου ζητά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων

Ανοιγμα των καταστημάτων, τουλάχιστον σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όλες τις Κυριακές του χρόνου, ζητά με επιστολή του προς τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γεράσιμο Γιακουμάτο, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στην επιστολή του, ο Ανδρέας Ανδρεάδης, υπογραμμίζει τη σταθερή θέση του ΣΕΤΕ για υλοποίηση του αναπτυξιακού, όπως το χαρακτηρίζει μέτρου, το οποίο όπως υποστηρίζει, θα κάνει πιο ελκυστικό το τουριστικό προϊόν στις πόλεις. Ο κ. Ανδρεάδης ζητά από τον υπουργό να κατανοήσει "τις ανάγκες των καταναλωτών και των τουριστών (και όχι μόνο των συνδικαλιστών)" ενώ δηλώνει ότι το μέτρο αυτό θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Ακολουθεί η επιστολή του ΣΕΤΕ προς τον Γεράσιμο Γιακουμάτο

«Αγαπητέ κύριε Υφυπουργέ,

Σχετικά με την πιλοτική εφαρμογή του ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του έτους και σε συνέχεια σημερινών δημοσιευμάτων που αναφέρουν δηλώσεις σας, ότι στην επικείμενη υπουργική απόφαση δεν θα συμπεριλαμβάνονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, σας ενημερώνουμε ότι η θέση του ΣΕΤΕ παραμένει σταθερή προς την υλοποίηση του αναπτυξιακού μέτρου ανοίγματος των καταστημάτων όλες τις Κυριακές, ιδίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

»Αναμένοντας άνω των 19 εκατ. διεθνών αφίξεων το 2014, υπενθυμίζουμε τη ραγδαία αύξηση 34,4% Ιανουαρίου – Μαΐου 2014 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013 στην Αθήνα, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του ΣΕΤΕ για 750.000 επιπλέον αφίξεις φέτος στην πρωτεύουσα της χώρας, ξεπερνώντας τα 3,5 εκατ. τουριστών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Θεσσαλονίκη με σταθερή αύξηση 15,2%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση για επιπλέον 200.000 αφίξεις, ξεπερνώντας το 1,5 εκατ. τουριστών.

»Είναι αδύνατο να ζητάμε από τους τουρίστες να γνωρίζουν ποιές Κυριακές του χρόνου θα μπορούν να βρουν τα καταστήματα ανοικτά στη χώρα μας και να προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε προϊόντα City Break και συνεδριακού τουρισμού. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες. Η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι βασικοί τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου.

»Επιπλέον και σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΤΕ, το 2013 στην Αθήνα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες εκτός ξενοδοχείου, ανά άτομο και ανά ημέρα, ανήλθαν στα 157 Ευρώ. Ως δαπάνες καταμετρώνται αξιοθέατα και διασκέδαση, εστιατόρια και cafe, αγορές και λοιπά έξοδα. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι βάσει των Ερευνών Ικανοποίησης Πελατών 2010 – 2013, η μέση ποσοστιαία δαπάνη του τουρίστα για ξενοδοχείο σε σχέση με τις συνολικές δαπάνες του στην πόλη είναι μόνο 32%, αποδεικνύοντας ότι για να ενισχυθεί περαιτέρω το City Break, το οποίο δεν βασίζεται σε all-inclusive υπηρεσίες, είναι απαραίτητο οι τουρίστες να μπορούν να βρουν όλες τις υπηρεσίες που επιθυμούν ανοιχτές, μεταξύ των οποίων ιδιαίτερης σημασίας είναι και οι δυνατότητες αγορών στα εμπορικά καταστήματα.

»Άλλωστε είναι σημαντική η βελτίωση που έχει προκύψει από το γεγονός ότι, με πρόσφατη πράξη της Κυβέρνησης που ήταν απόλυτα απαραίτητη, τα μουσεία λειτουργούν ήδη με διευρυμένο ωράριο 08:00 έως 20:00 και τις 7 ημέρες της εβδομάδας. Η συνδυαστική λειτουργία των καταστημάτων μπορεί να ωφελήσει πολλαπλασιαστικά για το μέγιστο τελικό αποτέλεσμα. Αλλιώς το ένα θα αφαιρεί ή θα ακυρώνει την ωφέλεια από το άλλο.

»Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και τα έως σήμερα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής του μέτρου των 7 Κυριακών, σας προσκαλούμε να λάβετε υπόψη σας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, καθώς και τη δυναμική αύξηση που καταγράφει ο τουρισμός στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τις ανάγκες των καταναλωτών και των τουριστών (και όχι μόνο των συνδικαλιστών), πριν καταλήξετε στη σχετική υπουργική απόφαση, αφού είναι δεδομένο ότι οι τοπικές οικονομίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη, δημιουργώντας παράλληλα δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Πηγή: alterthess.gr - 902.gr

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 19/06/2014 - 15:28