Ε.Κ. Λάρισας: "Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους"

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας αγωνίζεται για αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν υγεία για όλους, στηρίζει τις κινητοποιήσεις των γιατρών στο ΠΠΝ Λάρισας, καταγγέλει την ποινικοποίηση του αγώνα από μέρους της διοίκησης.


"Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, καταγγέλει την επίθεση κυβέρνησης, κεφαλαίου, Ε.Ε, και στον τομέα της υγείας-πρόνοιας, προκαλεί τεράστια προβλήματα στις εργατικές-λαικές οικογένειες, αφού το δικαίωμα στην υγεία, γίνεται όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, δυσπρόσιτο για μεγάλα τμήματα του λαού (ανασφάλιστους και μη), για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014, περιλαμβάνει μείωση -32% για τα δημόσια νοσοκομεία, -30% για τον ΕΟΠΥΥ και μείωση -15% για την φαρμακευτική δαπάνη. Συνολικά 5 δις. ευρώ λιγότερα!

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, στηρίζει έμπρακτα, τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των γιατρών του ΠΠΝ Λάρισας και την επίσχεση των ειδικευόμενων γιατρών, ενάντια στην πολιτική υποχρηματοδότησης και εμπορευματοποίησης της Υγείας, που έχει ως συνέπεια την ύπαρξη μεγάλων ελλείψεων τόσο στο ΠΠΝ Λάρισας, όσο και γενικότερα, σε μόνιμο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, σε εξοπλισμό και αναλώσιμα, μεγάλη καθυστέρηση της πληρωμής εφημεριών, ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των ασθενών και σοβαρότατο πρόβλημα στους ανασφάλιστους. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι η κρατική χρηματοδότηση για το ΠΠΝ Λάρισας, καλύπτει μόνο το 40% των αναγκών λειτουργίας του.

Καταγγέλει επίσης την προσπάθεια της διοίκησης, για τρομοκράτηση των απεργών, με την κατάθεση μήνυσης και την κλήση σε απολογία των μελών του Δ.Σ του Συλλόγου γιατρών ΕΣΥ του ΠΠΝ Λάρισας και ζητά να σταματήσει τώρα κάθε τέτοια διαδικασία. Οι συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται.

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας, αγωνίζεται και διεκδικεί σταθερά για:

· Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν, υγεία-πρόνοια για όλους, με παράλληλη κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης σ’ αυτούς τους τομείς.
· Να καταργηθούν, το χαράτσι των 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία, η πληρωμή στα απογευματινά ιατρεία και κάθε πληρωμή στα νοσοκομεία. Όχι στην λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων, με αμοιβή, στα δημόσια νοσοκομεία.

· Να καταργηθεί το χαράτσι του 1 ευρώ για κάθε συνταγή στα φάρμακα. Να καταργηθεί κάθε πληρωμή των ασθενών για εξετάσεις. Καμία περικοπή στα φάρμακα και τις δαπάνες. Κατάργηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα. Να καταργηθούν οι λίστες. Να καταργηθούν οι εισφορές στον κλάδο υγείας για τους ασφαλισμένους.
· Να σφραγιστούν ΤΩΡΑ τα βιβλιάρια όλων των ανασφάλιστων, να καλυφθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα «κοινωφελή προγράμματα» και στα προγράμματα μαθητείας ή πρακτικής άσκησης.
· Να χρηματοδοτηθούν γενναία τα δημόσια Νοσοκομεία τα Κέντρα Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
· Κανένα δημόσιο νοσοκομείο να μη κλείσει, να μην συγχωνευτεί. Κάλυψη όλων των ελλείψεων σε αριθμό και ειδικότητες γιατρών, νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού στα Νοσοκομεία, στα Κ.Υ, στον ΕΟΠΥΥ του Νομού Λάρισας και γενικότερα, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με οποιαδήποτε σχέση εργασίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

· Σταθερό 5ήμερο - 6ωρο - 30ωρο. Μία εφημερία την εβδομάδα για τους γιατρούς, διασφάλιση δικαιώματος ρεπό μετά από την εφημερία.
· Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων, χωρίς καμία οριζόντια περικοπή.
· Να λειτουργήσουν άμεσα όσες κλινικές είναι κλειστές ή υπολειτουργούν στο Γ.Ν Λάρισας και στο Π.Π Νοσοκομείο με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό. Να γίνει δημόσιο κέντρο αποκατάστασης στη Λάρισα.

· Η παροχή σε όλους υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες, η ΠΦΥ, η πρόληψη στους χώρους δουλειάς, στους παιδικούς σταθμούς, στα σχολεία, στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, τη γειτονιά, να είναι δωρεάν σε όλους (ασφαλισμένους και μη), αποκλειστικά κρατική ευθύνη, μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας-πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προυπολγισμό και την επιβάρυνση του μεγάλου κεφαλαίου.
· Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).
· Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία μονάδα υγείας του ΕΟΠΥΥ, Κέντρο Υγείας. Όλες οι δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ να αξιοποιηθούν, να αναπτυχθούν και να ενταχθούν στο ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας καθώς και όλοι οι εργαζόμενοι όλων των κλάδων με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

· Να γίνουν δημόσια Κέντρα Υγείας σε συνοικίες της Λάρισας (Φιλιππούπολη, Αβέρωφ, Ν. Σμύρνη, Γιάννουλη, ΤΕΙ).
· Να δημιουργηθεί δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Λάρισα, όπως επίσης και κέντρα ψυχικής υγείας ή κινητή μονάδα ψυχικής υγείας.
· Ανάπτυξη κρατικού φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.
· Ουσιαστικά μέτρα προστασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς, πρόσληψη γιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας".
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 16/06/2014 - 09:58