Απογευματινό "χειρουργείο" στην τσέπη των ασθενών

Στην τσέπη των ασθενών στοχεύει το "νυστέρι" του υπουργείου Υγείας, με τα απογευματινά χειρουργεία. Αντιδρούν οι φορείς του χώρου της Υγείας.
ΕΙΝΑΠ

"Η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά είναι κάθετα αντίθετη στην προώθηση της ρύθμισης. Το προεδρείο της ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι υπάρχουν και ανυπέρβλητες δυσκολίες που προκύπτουν από το εγχείρημα: Στην συντριπτική τους πλειονότητα, τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δεν διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό – ιατρικό και νοσηλευτικό – ούτε καν για την πρωινή τους λειτουργία.

Πώς θα αντεπεξέλθει το ΕΣΥ στο επιπλέον δυσβάσταχτο κόστος που θα προκύψει από την παράταση βάρδιας των γιατρών, νοσηλευτών και υπολοίπων εργαζομένων;

Πού θα βρεθούν τα απαραίτητα δωμάτια πρώτης θέσης που είναι υποχρεωμένα να έχουν τα νοσοκομεία, προκειμένου η ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία να καλύψει τους πελάτες της;

Πώς θα βολευτούν στα ήδη υπάρχοντα, καθώς ήδη σήμερα πολλοί ασθενείς νοσηλεύονται στα ράντζα; Ως γνωστόν, πολλά πρωινά χειρουργεία τελειώνουν το απόγευμα. Πότε θα γίνονται τα απογευματινά;".

 

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος Να αποσυρθεί η διάταξη για τα απογευματινά χειρουργεία

 
"Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά την απόσυρση της διάταξης που προωθείται στη Βουλή με το Νομοσχέδιο που συζητείται για την Υγεία, σχετικά με τη λειτουργία ιδιωτικών απογευματινών χειρουργείων στα νοσοκομεία.

Το Υπουργείο Υγείας δίνει λάθος μήνυμα στους πολίτες, όταν, με πρόσχημα τη δήθεν εξυπηρέτησή τους, τους ζητά να καταβάλουν χρήματα για να χειρουργηθούν στα Νοσοκομεία της χώρας παρακάμπτοντας λίστες, σε μία εποχή που πολλοί από αυτούς δεν έχουν χρήματα για να πάρουν το φάρμακό τους, να πληρώσουν το γιατρό τους ή τη διαγνωστική τους εξέταση.

Οι μακρόχρονες λίστες αναμονής, η ελλιπής στελέχωση του προσωπικού, η αδυναμία πληρωμής δεδουλευμένων και εφημεριών από την πολιτεία, οι μεγάλες ελλείψεις σε αναγκαία υλικά, δεν μπορούν να εξισορροπηθούν από ρυθμίσεις που ζητούν από τον ασθενή να βάζει το χέρι στην τσέπη.

Η πολιτεία, θα ήταν καλό, αντί να δίνει λάθος μηνύματα, να εστιάσει στη στήριξη της κανονικής λειτουργίας των Νοσοκομείων με κάθε τρόπο ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη των πολιτών σε μία δωρεάν φροντίδα υγείας που το κράτος οφείλει να παρέχει.

Περαιτέρω, θα πρέπει επίσης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων και των υποσχέσεων προς τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Κάθε δε απειλή για διακοπή συμβάσεων, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται όταν οι πάροχοι έχουν αποδείξει μέχρι σήμερα, τόσο ότι δεν εκβιάζονται, όσο και ότι προσφέρουν αγόγγυστα τις υπηρεσίες τους προς τους πολίτες.

Η συνεργασία λοιπόν με τους θεσμικούς φορείς και τα όργανα οφείλει να συνεχιστεί αδιατάραχτη και να ενισχυθεί, αποφεύγοντας κινήσεις οι οποίες μπορεί να βλάψουν και δεν προωθούν κοινές δράσεις για τον ίδιο σκοπό: την ασφαλή περίθαλψη των πολιτών και την αξιοπρεπή λειτουργία του ιατρικού σώματος".

 

ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.: «Απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ: Προώθηση συγκεκριμένων συμφερόντων, ή μήπως άγνοια κινδύνου;»

"Η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑ.Σ.Ο.ΝΟ.Π.) καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, διότι για μια ακόμη φορά  επιχειρεί να εισάγει μια μείζονα μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ,  χωρίς τον απαιτούμενο στρατηγικό σχεδιασμό και χωρίς τη διασφάλιση  των απαραίτητων πόρων για την υλοποίησή της.
Το Υπουργείο Υγείας επιχειρεί χονδροειδώς την κατηγοριοποίηση των πολιτών ανάλογα με την τσέπη τους, με πρόσχημα τη δήθεν εξυπηρέτηση τους, όταν ζητά από αυτούς να καταβάλουν χρήματα ή να προσφύγουν στην ιδιωτική ασφάλιση για να μπορέσουν να παρακάμψουν τις λίστες αναμονής. Ταυτόχρονα, προωθεί καταφανώς τη χρόνια παθογένεια των πελατειακών σχέσεων, που ταλανίζει επί δεκαετίες το χώρο της υγείας.


Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως το υπουργείο θέλει να εφαρμόσει τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη στελέχωση των δομών, αδιαφορώντας παντελώς για την ασφάλεια των ασθενών και την ποιότητα φροντίδας που παρέχεται, καθώς τα νοσοκομεία στενάζουν από τη γενικότερη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ δεν έχει υπάρξει κανενός είδους προετοιμασία σε ότι αφορά μια σειρά από λοιπές, υποστηρικτικές υπηρεσίες των χειρουργείων, όπως η αποστείρωση, η αιμοδοσία , οι μονάδες ΜΕΘ & ΜΑΦ, τα γραφεία προμηθειών υλικού κ.α.


Θέση της Πα.Σ.Ο.Νο.Π. είναι πως το υπουργείο υγείας θα πρέπει αφενός να διασφαλίζει την ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας για όλους τους πολίτες  χωρίς αποκλεισμούς και αφετέρου να μεριμνά για την ασφάλεια και την ποιότητα που τους παρέχεται ανεξάρτητα από οικονομικούς διαχωρισμούς.
Η Ομοσπονδία μας προτάσσει την ολοήμερη λειτουργία των χειρουργείων ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση αντίστοιχων υπηρεσιών, με αναγκαία συνθήκη την κάλυψη όλων των  απαραίτητων προϋποθέσεων στελέχωσης και λειτουργίας υποστηρικτικών υπηρεσιών, που δυστυχώς σήμερα δεν πληρούνται. Οποιαδήποτε άλλη απόπειρα, μόνο ως σκοπιμότητα ή άγνοια κινδύνου μπορεί να δικαιολογηθεί".