Σητεία: Όλη η πόλη στους δρόμους ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου

Πλημμύρισαν οι δρόμοι της Σητείας από διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την υποβάθμιση του νοσοκομείου.

«Κάτω τα χέρια από τα νοσοκομεία, δικαίωμα μας είναι η δωρεάν υγεία» και «τα νοσοκομεία τα πλήρωσε ο λαός, δεν τα παζαρεύουμε για χάρη κανενός» είναι μερικά από τα συνθήματα που βροντοφώναξαν οι συγκεντρωμένοι στο προειδοποιητικό κλείσιμο της εθνικής οδού Σητείας- Αγίου Νικολάου στο ύψος του οινοποιείου της ΕΑΣ Σητείας το απόγευμα της Δευτέρας 18 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η συντονιστική επιτροπή για το νοσοκομείο Σητείας με την συμμετοχή όλης της τοπικής κοινωνίας.

Ο κόσμος έδωσε δυναμικό παρών στη κινητοποίηση και εξέφρασαν με αποφασιστικότητα την υπεράσπιση του νοσοκομείου Σητείας.
Όπως μεταδίδει το Cretalive, το κλείσιμο του δρόμου ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα και διήρκησε περίπου μια ώρα οι συμμετέχοντες πεζοί και με οχήματα σχηματίζοντας μια μεγάλη πορεία διέσχισαν όλο το δρόμο περνώντας μέσα από την πόλη φωνάζοντας συνθήματα και κρατώντας πανό καταλήγοντας στο σημείο του σιντριβανιού όπου ακολούθως ξεκίνησε η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το νοσοκομείο Σητείας.

Ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής για το νοσοκομείο Σητείας
Είναι απόλυτα κατανοητό ότι ένα Νοσοκομείο είναι ζωντανός οργανισμός, ευμετάβλητος, εξαρτώμενος από τη γραφειοκρατία, τον ανθρώπινο αλλά και άλλους, απρόβλεπτους παράγοντες, που επηρεάζουν συχνά την λειτουργία του.

Όμως, το Νοσοκομείο Σητείας, στην παρούσα φάση, δεν έχει απλώς κάποια συνήθη προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς.

Η κατάστασή του είναι τραγική. Υπολειτουργούν βασικές κλινικές, όπως η Παθολογική, η Παιδιατρική, το Ακτινολογικό,  που διαθέτουν ένα ή κανένα γιατρό ﮲ και οι άλλες δε κλινικές έχουν μεγάλες ελλείψεις και προβλήματα.

Η περίπτωση του Νοσοκομείου μας, θεωρούμε ότι, εντάσσεται ναι μεν στη γενικότερη κακή κατάσταση του ΕΣΥ, παράλληλα όμως έχει  στοχοποιηθεί, αφού, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης,  σύμφωνα με τον νέο Νοσοκομειακό Χάρτη που έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός, όπως προκύπτει από δηλώσεις κυβερνητικών εκπροσώπων και διοικητικών παραγόντων, είναι η υποβάθμισή του και η μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας.

Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του πρώην Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη, αλλά και του διοικητή των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων κ. Ανδρεαδάκη, που ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στον τόπο μας.

Ο Δήμος Σητείας διαθέτει σπουδαίες υποδομές:  Αεροδρόμιο, που είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο της ανατολικής Κρήτης, Λιμάνι, τμήμα ΕΛΜΕΠΑ, Παγκόσμιο Γεωπάρκο, Αρχαιολογικούς χώρους, απείρου κάλλους φυσικά τοπία, και ως εκ τούτου, η προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης είναι τεράστια.

Δεν υπάρχει όμως καμιά προοπτική ανάπτυξης χωρίς τις απαραίτητες παροχές υγείας.

Να σημειώσουμε ότι ο πληθυσμός του Δήμου μας υπερβαίνει πλέον τις 20 χιλιάδες, σύμφωνα με τη τελευταία απογραφή, πολλαπλασιάζεται δε κατά τους θερινούς μήνες.

Είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος της Κρήτης, έχει πολλά ορεινά και απομακρυσμένα χωριά, εξυπηρετεί δε τα γειτονικά νησιά Κάσο και Κάρπαθο.

Παράλληλα, έχει κάκιστο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και ουσιαστικά είναι απομονωμένος.

Για όλα τα παραπάνω, δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε κανέναν σχεδιασμό που στοχεύει στην υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας.

Ζητάμε:

Άμεσα προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών θέσεων, ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως προβλέπει το Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου.
Να δοθούν ελκυστικά κίνητρα για την κάλυψη των θέσεων αυτών, όπως επίδομα μισθού και στέγης, αναπροσαρμογή του επιδόματος άγονης και προβληματικής περιοχής (με ΦΕΚ από το 1981) αλλά και εκπαιδευτικά κίνητρα. Αυτό μπορεί να γίνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Σητείας.
Την επαναφορά του αυτοδιοίκητου του Νοσοκομείου. Να σας θυμίσουμε ότι η κυβέρνησή σας,  ως αντιπολίτευση είχε ταχθεί κατά της ενοποίησης των νοσοκομείων του νομού.
Δηλώνουμε ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει άμεσα διαβεβαίωση ότι θα ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, οι κινητοποιήσεις  που ξεκινούν τη Δευτέρα 18/9/2023, στις οποίες  συμμετέχει σύσσωμος ο Δήμος Σητείας, όλοι οι φορείς, όλοι οι σύλλογοι, όλες οι παραγωγικές ομάδες του τόπου μας, θα επαναληφθούν με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα.

Η ανακοίνωση  του Δήμου Σητείας για την συγκέντρωση διαμαρτυρίας
Την Δευτέρα 18/9 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν στην πόλη μας εκδηλώσεις
διαμαρτυρίας για την υποστελέχωση και υποβάθμιση κλινικών του Νοσοκομείου Σητείας.
Καλούμε όλους τους συνδημότες να συμμετέχουν ενεργά και δυναμικά, απαιτώντας την
πλήρη στελέχωση όλων των κλινικών και την αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του
Νοσοκομείου Σητείας.
Οι εκδηλώσεις οργανώνονται από συντονιστική επιτροπή.
Η παρουσία όλων είναι επιβεβλημένη.

Σε κατάληψη προχώρησαν σήμερα τόσο οι μαθητές του Γενικού  Λυκείου όσο και του ΕΠΑΛ Σητείας «διεκδικώντας το δικαίωμά τους στην υγεία. Ενώνουν τις φωνές τους με ολόκληρη την τοπική κοινωνία και αγωνίζονται  για να σταματήσει η υποβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας. Για να έχει μέλλον ο τόπος τους, η ζωή των ίδιων, των οικογενειών τους, των φίλων τους», όπως δηλώνουν οι ίδιοι.

Στην ανακοίνωσή της η συντονιστική επιτροπή για τις σημερινές κινητοποιήσεις αναφέρει.

«1) Στις 11:00 το πρωί, η Συντονιστική Επιτροπή παραδίδει ψήφισμα με τα αιτήματά μας στη διοίκηση του Νοσοκομείου, στην 7-ΥΠΕ και στο Υπουργείο Υγείας

2) Στις 5:00 το απόγευμα ΚΛΕΙΝΟΥΜΕ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΟΔΟ ΣΗΤΕΙΑ-ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ και

3) Και στις 6:30 το απόγευμα,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΑΡΙΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ. Δηλώνουμε ότι εάν η κυβέρνηση δείξει αδιαλλαξία, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν ΑΜΕΣΑ και σε υψηλότερους τόνους.

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΙΣΩ»

Στήριξη από τον Σύλλογο Εργαζομένων ΟΤΑ
Εν τω μεταξύ και το Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Λασιθίου εκφράζει τη στήριξή του στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής της Σητείας για την υποβάθμιση του Γ.Ν.-Κ.Υ. Σητείας.

Στην ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρεται

«Οι πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων με κύριο άξονα τη μείωση των δαπανών για τη δημόσια υγεία με άμεσο αποτέλεσμα την έλλειψη  προσωπικού, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υποβάθμιση των υπηρεσιών και την απαξίωση του νοσοκομείου.

Καλούμε του συναδέλφους  να συμμετάσχουν δυναμικά στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023 στην Σητεία».