Τέμπη / Κόλαφος το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων – «Ανυπαρξία σχεδίων ασφαλείας, ασυνεννοησία και ασάφεια ρόλων»

Κόλαφος για την Κυβέρνηση είναι το πόρισμα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων που ερεύνησε την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά τρένα και το οποίο συγκεντρώνει 13 σοβαρά ατοπήματα μέσα σε 7 μήνες μετά την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη όπου χάθηκαν 57 ζωές.

Ο Οργανισμός, στο πόρισμά του αναφέρει μεταξύ άλλων, οτι υπάρχει ανυπαρξία σχεδίων ασφαλείας ενώ επικρατεί πλήρης σύγχυση σε επίπεδο αρμοδιοτήτων και ευθυνών που προφανώς οδήγησε και στην τραγωδία των Τεμπών.

Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», «στην Ελλάδα προκύπτει ότι δεν υπάρχει κανείς σε επίπεδο κυβέρνησης ή εθνικού φορέα ο οποίος να αναλαμβάνει αποτελεσματικά τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και να οδηγεί το σύστημα σε μία συνεχή βελτίωση».

Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης οτι το πόρισμα «συνιστά πολλαπλό ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση καθώς η ερευνητική ομάδα του οργανισμού που συγκέντρωσε στοιχεία και ήρθε στην Ελλάδα για συνεντεύξεις με πρόσωπα από τους φορείς που εμπλέκονται στο σιδηροδρομικό έργο, διαπιστώνει ένα πλήθος σημείων στα οποία το ελληνικό σιδηροδρομικό σύστημα δεν συμμορφώνεται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις κοινοτικές οδηγίες ασφαλείας».

Κατά την ίδια πηγή, ακόμα και σήμερα και παρά την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών το υπουργείο Υποδομών επιχειρεί να «καλύψει» την ανεπάρκειά του επιβάλλοντας «απόρρητο» κατά την συνηθισμένη πρακτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

«Την περασμένη εβδομάδα οι εκπρόσωποι του ERA ήρθαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με δεκάδες στελέχη στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, όμως το υπουργείο όχι μόνο δεν θέλησε να δώσει καμία δημοσιότητα στη διαδικασία, αλλά ο εκπρόσωπος του στη συνάντηση γ.γ Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, ζήτησε από τους παρισταμένους να μην αποκαλύψουν καμία από τις παρατηρήσεις που άκουσαν στη διάρκεια της συζήτησης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής και τα ευρήματα της, η Ελλάδα δεν συμμορφώνεται σε κανένα στάδιο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, παράλληλα υπάρχει ανυπαρξία σχεδίων ασφαλείας και φορέα που να έχει τη συνολική ευθύνη, ενώ η ασυνεννοησία και η ασάφεια ρόλων, σύγχυση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους εμπλεκόμενους είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί.

Στα επιπρόσθετα στοιχεία του πορίσματος διαπιστώνεται επίσης έλλειψη επενδύσεων, και κακή κατάσταση των υποδομών.