Έτσι «σπρώχνουν» τους πολίτες σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα – Το σχέδιο διάλυσης της δημόσιας υγείας προχωρά

Την εκμετάλλευση των πολιτών που χρειάζονται διαγνωστικές εξετάσεις, την πλήρη εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας και την κρατική αδιαφορία, στηλιτεύει η ΠΟΕΔΗΝ, με μια ανακοίνωση-καταγγελία των πρακτικών που ωθούν τους ασθενείς σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Όπως αναφέρει συγκεκριμένα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, έχει φτάσει η κατάσταση στο σημείο όπου πολλοί ασθενείς επιζητούν –ακόμα και αν δεν χρειάζεται- την εισαγωγή τους σε ένα νοσοκομείο, ώστε να μπορέσουν να υποβληθούν στις εξετάσεις που χρειάζονται!

Και αυτό γιατί η ταλαιπωρία και η εκμετάλλευση για τη διενέργεια εξετάσεων είναι τεράστια, με τους πολίτες να προσπαθούν να κλείσουν ραντεβού, αλλά να μην βρίσκουν σε χρόνο που να μην είναι υπερβολικά μεγάλος.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, τα νοσοκομεία κλείνουν ραντεβού «στην καλύτερη των περιπτώσεων έξι μήνες μετά. Μπορεί να ξεπεράσουν και τον χρόνο», λόγω της έλλειψης ακτινοδιαγνωστών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούν εξετάσεις μόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς και σε όσους προσέρχονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και κρίνονται ως επείγοντα.

Έτσι, οι ασθενείς υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, τα οποία με τη σειρά τους κλείνουν τα περισσότερα ραντεβού με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ για τρεις μήνες μετά, μπορεί και περισσότερο!

Εκεί κάπου αρχίζει η εκμετάλλευση: Εάν πληρωθεί η διαγνωστική εξέταση ιδιωτικά από τον πολίτη (χωρίς το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ), τότε του κλείνουν άμεσα ραντεβού!

  • Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Αίσχος με την εκμετάλλευση των πολιτών για τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιωτικά κέντρα. Όσοι δεν έχουν χρήματα επιζητούν την εισαγωγή τους σε εφημερεύοντα νοσοκομεία για να μπορέσουν να κάνουν τις εξετάσεις. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν μία απίστευτη ταλαιπωρία και εκμετάλλευση για την διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων (υπέρηχοι, μαστογραφίες, αξονικές, μαγνητικές κ.λ.π.), για την οποία είναι επιβεβλημένη η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ. Οι πολίτες πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης στην ανάγκη τους».

«Από την ώρα που ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητες και επείγουσες διαγνωστικές εξετάσεις ξεκινάει ο Γολγοθάς των πολιτών προσπαθώντας να κλείσουν ραντεβού. Τα νοσοκομεία κλείνουν ραντεβού στην καλύτερη των περιπτώσεων έξι μήνες μετά. Μπορεί να ξεπεράσουν και τον χρόνο. Πολλά νοσοκομεία λόγω έλλειψης ακτινοδιαγνωστών πραγματοποιούν εξετάσεις μόνο σε νοσηλευόμενους ασθενείς και σε όσους προσέρχονται στα εφημερεύοντα νοσοκομεία και κρίνονται ως επείγοντα. Οι ασθενείς υποχρεώνονται να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Τα ιδιωτικά κέντρα κλείνουν ραντεβού με παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ τρεις μήνες μετά. Μπορεί και περισσότερο. Εάν όμως πληρωθεί εξ ολοκλήρου η διαγνωστική εξέταση από τον πολίτη χωρίς να χρησιμοποιήσουν το παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ που διαθέτουν κλείνουν ραντεβού την επόμενη ημέρα. Απαράδεκτη κατάσταση. Πρέπει να παρέμβει ο ΕΟΠΥΥ να εμποδίσει αυτή την εκμετάλλευση».

«Πρέπει να ενισχυθούν τα διαγνωστικά τμήματα των νοσοκομείων με προσωπικό για να πραγματοποιούν έγκαιρα τις διαγνωστικές εξετάσεις των εξωτερικών ασθενών. Να μην πέφτουν θύματα των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων. Πολλοί ασθενείς που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν τις εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα αναγκάζονται και προσφεύγουν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία επιζητώντας ακόμη και την εισαγωγή τους για να κάνουν τις διαγνωστικές εξετάσεις. Ένας από τους λόγους της πολύωρης ταλαιπωρίας των ασθενών στα επείγοντα των νοσοκομείων και της ανάπτυξης ράντζων».