Καύσωνας και αδέσποτα – Πως να τα βοηθήσουμε

Τα αδέσποτα και άστεγα ζώα αυτό που έχουν ανάγκη τις πολύ ζεστές ημέρες του καύσωνα είναι λίγο νερό και το δικαίωμα να αναζητούν καταφύγιο σε δροσερά μέρη χωρίς να τα διώχνουμε ή να τα ενοχλούμε. Τις τελευταίες ώρες όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας καθώς και οι σύλλογοι προστασίας των ζώων απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να αφήνουν λίγο νερό για τα τετράποδα που κυκλοφορούν στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, υποφέροντας από τη ζέστη.


Καλούν παράλληλα τους φιλόζωους αλλά και κάθε πολίτη να μην ενοχλούν τα αδέσποτα, όταν εκείνα βρουν καταφύγιο σε κάποιο σκιερό μέρος και να μην τα φοβούνται, ούτε να τα διώχνουν καθώς, ως επί το πλείστον, πρόκειται για φιλήσυχα ζώα.

Σε ότι αφορά τις οδηγίες που δίνονται για την προστασία των αδέσποτων, όταν επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, είναι εύκολο για τον καθένα να προσφέρει λίγο δροσερό νερό για τα ζώα, ώστε να αποφύγουν τον κίνδυνο της θερμοπληξίας. Την ίδια τακτική, άλλωστε, εφαρμόζουν και πολλοί δήμοι οι οποίοι, σε συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις, τοποθετούν ποτίστρες σε διάφορα σημεία.