«Έκλεισε» η Παιδοψυχιατρική στο ΠΑΓΝΗ: Χωρίς δημόσια δομή Κρήτη και νησιά Ν. Αιγαίου!

Εκτός λειτουργίας βρίσκεται από χθες Δευτέρα (03/07) η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η μοναδική δημόσια δομή αυτής της ειδικότητας για όλη την ανωτέρω περιοχή.

Ακόμη και για ένα τόσο ζωτικής σημασίας θέμα όπως είναι η ψυχική υγεία των παιδιών, η Πολιτείας συνεχίζει να επιδεικνύει αδιαφορία, αφού είχε αφήσει την δομή με δύο γιατρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το neakriti.gr, το μεσημέρι πήρε εξιτήριο το μοναδικό περιστατικό που παρέμενε στην εν λόγω Κλινική.

Όπως αναφερόταν, εξάλλου, σε προηγούμενες δημοσιεύσεις του ίδιου Μέσου για το θέμα, η συγκεκριμένη κλινική είχε μόνο δύο γιατρούς, οι οποίοι καλούνταν να ανταποκριθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό στα ιατρικά τους καθήκοντα. Οι εφημερίες αρκετές, με άμεση συνέπεια το “burnout” για το προσωπικό της επίμαχης Κλινικής.

«Αλλά δεν είναι μόνο οι υπερωρίες ή οι εφημερίες που έχουν εξοντώσει το ιατρικό προσωπικό, είναι και η μη καταβολή χρημάτων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τις μισές εφημερίες πληρώνονται οι συγκεκριμένοι γιατροί. Είναι επομένως ευνόητο πως οι συνθήκες εργασίας δεν ευνοούν για τον υποψήφιο ενδιαφερόμενο. Και έτσι ακριβώς συμβαίνει. Σύμφωνα με την προκήρυξη που είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα της άνοιξης, καμία θέση δεν πληρώθηκε σε ιατρικό προσωπικό. Αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει απορρόφηση των γιατρών με ειδικότητα Παιδοψυχιατρική» ανέφερε ακόμη το προ ημερών ρεπορτάζ του neakriti.gr.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Ηρακλείου, η μονάδα αυτή εγκαινιάστηκε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, χωρίς μόνιμο προσωπικό ενώ μέσα σε αυτά τα χρόνια η συρρίκνωση της ήταν σκόπιμη και διαρκής χωρίς το αναγκαίο προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες- ειδικά μέσα στην πανδημία και μετά- με εξακριβωμένες συνέπειες στον ψυχισμό των παιδιών με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση
Με πολλή οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε ότι από χθες (3-7-2023) ΕΚΛΕΙΣΕ η Παιδοψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ, η μοναδική δημόσια δομή για όλη την Κρήτη και τα νησιά του Ν. Αιγαίου! Καθώς σταμάτησε να νοσηλεύει και να εφημερεύει!

Παίχτηκε λοιπόν η τελευταία σκηνή σε ένα πολύ κακοπαιγμένο έργο: από την αρχή η δημιουργία της αναγκαίας αυτής κλινικής ήταν θνησιγενής: εγκαινιάστηκε με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ (!) , χωρίς μόνιμο προσωπικό ενώ μέσα σε αυτά τα χρόνια η συρρίκνωση της ήταν σκόπιμη και διαρκής χωρίς το αναγκαίο προσωπικό ώστε να καλυφθούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες- ειδικά μέσα στην πανδημία και μετά- με εξακριβωμένες συνέπειες στον ψυχισμό των παιδιών με αποτέλεσμα να φτάσουμε στο σήμερα….οι ευθύνες γιαυτή την κατάσταση βαραίνουν τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις διοικήσεις ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ!

ΔΕΝ αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση… δεν θα αποδεχτούμε αυτή την κατάσταση! Η Ένωση μας με εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα αλλά και με συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που έγιναν ενάντια στο κλείσιμο και την διαρκή υποβάθμιση των δημόσιων δομών όπως η Παιδοψυχιατρική, το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας παιδιών και εφήβων του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.), το ΚΕΔΑΣΥ, κλπ, ανέδειξε την αναγκαιότητα ποιοτικής και ποσοτικής αναβάθμισης των υπαρχόντων αυτών δομών αλλά και τη δημιουργία νέων.

Δηλώνουμε σε όλους τους αρμόδιους: ΔΕΝ ΘΑ ΔΕΧΤΟΥΜΕ το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής! και απαιτούμε μαζί με τους εργαζόμενους που ΜΟΝΟ με το φιλότιμο τους κρατούσαν ανοιχτή ως τώρα την κλινική με απλήρωτες εξοντωτικές εφημερίες:

Να προκηρυχτούν ΑΜΕΣΑ το σύνολο των οργανικών θέσεων των γιατρών που παραμένουν κενές! Η Παιδοψυχιατρική να στελεχωθεί με μόνιμο και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό όλων των ειδικοτήτων.
Να αποζημιωθούν άμεσα οι χρωστούμενες εφημερίες των γιατρών της Παιδοψυχιατρικής.
Να λυθεί άμεσα το χωροταξικό πρόβλημα της κλινικής: Επιστροφή των χώρων της Παιδοψυχιατρικής ώστε τα παιδιά να νοσηλεύονται με ασφάλεια!
Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας, ΚοιΚεΨΥΠΕ και ΚΕΔΑΣΥ. Δημιουργία ξενώνα βραχείας νοσηλείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για εφήβους.