Μετά την Ε.Χρονοπούλου «χτύπησε» και ο Π.Δουδωνής από το ΠΑΣΟΚ: «Θα φορολογήσουμε μερίσματα εταιρειών άνω των 100.000 ευρώ με 15%»!

Μετά την δήλωση της Ελένης Χρονοπούλου για αύξηση φόρων, την οποία μάλιστα απέδωσε σε... σαρδάμ, ήρθε νέο «χτύπημα» για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την φορολογία, αυτή τη φορά από τον υποψήφιο Επικρατείας του κόμματος, Παναγιώτη Δουδωνή.

Τις δηλώσεις του Παναγιώτη Δουδωνή για αύξηση της φορολογίας στα μερίσματα επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Τρίτης.

Όπως είπε, «ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση ως εξής: - Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%. - Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται – και μόνο αυτό- με συντελεστή 10% - και αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%».

Αιτιολογώντας συμπλήρωσε πως «είναι παντελώς άδικο να φορολογούνται το ίδιο μερίσματα των 30.000, 40.000 και 50.000 ευρώ με τα μερίσματα - μαμούθ των εκατομμυρίων».

Τι είπε ο Παναγιώτης Δουδωνής

Όπως είπε ο υποψήφιος στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Δουδωνής, το κόμμα του θα προχωρήσει σε φορολόγηση 15% των μερισμάτων των επιχειρήσεων από 100.000 ευρώ και πάνω.

Ο κ. Δουδωνής ρωτήθηκε για τη φορολόγηση των μερισμάτων στον ΣΚΑΪ και είπε ότι θα κυμανθεί από 5% έως 15% αποκαλύπτοντας σε επόμενη ερώτηση για τις κλίμακες ότι «από 100.000 ευρώ και πάνω θα είναι 15% η φορολόγηση».

Δείτε το βίντεο:

Ο παριστάμενος στη συζήτηση πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, «όλες οι μεσαίες επιχειρήσεις που έχουν κέρδη στη χώρα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία».

Ο Δημήτρης Οικονόμου σημείωσε, μάλιστα, ότι ουσιαστικά θα πρόκειται για «καπέλο» 10% στον φόρο καθώς σήμερα ο συγκεκριμένος συντελεστής βρίσκεται στο 5%.

Τι είχε πει η Ελένη Χρονοπούλου για το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ

Στο μεταξύ, το βράδυ της Δευτέρας η κυρία Χρονοπούλου επιχειρώντας να παρουσιάσει μέρος του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ είπε πως θα μειωθούν φόροι, ωστόσο όταν βρέθηκε να ερωτάται για περισσότερες λεπτομέρειες, είπε, μεταξύ άλλων, πως «θα μειώσουμε κάποιους φόρους και θα αυξήσουμε κάποιους άλλους».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Γιώργος Κουβαράς ζήτησε από την κυρία Χρονοπούλου να σχολιάσει ποιους φόρους εννοεί πως θα αυξηθούν. «Ποιους θα αυξήσετε , μια και το λέτε, ποιους θα μειώσουν όλοι το λένε, ποιους θα αυξήσετε είναι ενδιαφέρον να το μάθουμε», ρώτησε για να λάβει την απάντηση από την κυρία Χρονοπούλου πως... «θα αυξήσουμε τους φόρους που βλέπουμε ότι ουσιαστικά πλήττουν τη μεσαία τάξη».

«Παιδιά, έπαθα σαρδάμ»

Ωστόσο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα η υποψήφια βουλευτής προχώρησε σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα με την οποία υποστηρίζει ότι επρόκειτο για... σαρδάμ.

«Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral @omadaalithias αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε» έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter η Ελένη Χρονοπούλου.

Μάλιστα, προς επίρρωση του ισχυρισμού της ότι επρόκειτο για σαρδάμ προχώρησε και σε παράθεση στοιχείων από το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ παραπέμποντας σε αυτά τα στοιχεία χρήστες του Twitter που επέμειναν να ρωτούν ποιους αφορά η αύξηση φόρων απορρίπτοντας την δικαιολογία περί λεκτικού ατοπήματος.

Λίγες ώρες αργότερα η Ελένη Χρονοπούλου, προσπάθησε να δώσει νέες εξηγήσεις μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. «Έκανα λεκτικό λάθος για την αύξηση φόρων», είπε. «Αντί να πω δεν θα αυξήσουμε τους φόρους για τη μεσαία τάξη, είπα θα αυξήσουμε», ανέφερε. Όπως εξήγησε, «την ώρα που έκανα το λεκτικό λάθος, σκέφτηκα, “ώπα τι είπα, το είπα σωστά; πώς σκεφτόμαστε… έκλεισα το θερμοσίφωνο;”».

Τρίτωσε... με τον Μάντζο

Για τη φορολόγηση των μερισμάτων

Την ίδια ώρα, και ο Δημήτρης Μάντζος επιβεβαιώνει τη φορομπηχτική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

Όπως ανέφερε ο ίδιος, «ως προς τα διανεμόμενα μερίσματα από τα κέρδη των επιχειρήσεων, που σήμερα φορολογούνται οριζόντια με τον χαμηλότερο συντελεστή στην Ευρώπη 5%, προτείνουμε μια κλιμακωτή προοδευτική φορολόγηση, ως εξής:

-Για τις πρώτες 50.000 ευρώ του διανεμόμενου μερίσματος παραμένει ο συντελεστής φορολόγησης 5%
-Το υπερβάλλον τμήμα πάνω από τις 50.000 και έως τις 100.000 φορολογείται -ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ- με συντελεστή 10%
-Αν τα μερίσματα υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ, το επιπλέον και πάλι μέρος τους φορολογείται με 15%.
Εμείς θα λέμε τις προγραμματικές μας αλήθειες και τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και αυτοί θα περιφέρουν τα ψέματά τους» δήλωσε ο Δημήτρης Μάντζος, και τόνισε:

«Καλούμε τον κ. Σκέρτσο να μας απαντήσει:

-Πόσα λεφτά έχουν μπει στο δημόσιο ταμείο από τη φορολόγηση -και μάλιστα με συντελεστή 90%- των υπερκερδών των προμηθευτών ενέργειας;

-Πώς και με ποιον τρόπο θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΝΔ για αύξηση κατά 25% του μέσου μισθού στον ιδιωτικό τομέα;

-Για ποιον λόγο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δέσμευσε χωρίς κανέναν διάλογο τη χώρα για πρωτογενή πλεονάσματα, που φτάνουν μέχρι 2,5% το 2026, με κίνδυνο την επαναφορά των πολιτικών λιτότητας και εγκατάλειψης των κοινωνικών υποδομών;

-Η κυβέρνηση ανέθεσε από πέρυσι στον ΙΟΒΕ να προτείνει νέα μέτρα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Μπορεί να δώσει στη δημοσιότητα τη σχετική μελέτη, να μας πει ποια είναι τα μέτρα αυτά ή θα περιμένει να τα ανακοινώσει μετά τις εκλογές;».

Πηγή: vradini.gr