Χωρίς Δώρο οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία Ελευσίνας – Παρέμβαση του ΣΕΠΕ

Περιχαρής πριν από λίγο καιρό, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης κορδωνόταν γιατί η κυβέρνηση του κατόρθωσε με το σχέδιο μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ του Ξενοκώστα, να εξασφαλίσει δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στους 600 εργαζομένους.

«Τέσσερα χρονιά Ανάπτυξη για όλους» ήταν ο πανηγυρικός τίτλος του απολογισμού, του υπουργείου Ανάπτυξης, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, στις 19 Απριλίου. Η περίφημη όμως «αναβίωση της ναυπηγικής βιομηχανίας» που ήταν από τους διακηρυγμένους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη θολώνει μετά και την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

«Την ώρα που ο νέος επενδυτής στα ναυπηγεία Ελευσίνας έχει δεσμευτεί για την καταβολή των δεδουλευμένων, τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την διατήρηση ισχύος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, οι καταγγελίες των εργαζομένων που έφτασαν ήδη στις αρμόδιες αρχές, φανερώνουν ότι στα ναυπηγεία δεν πνέει ούριος άνεμος» σημειώνει η Συνομοσπονδία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας να έχουν επανεκκινήσει τη λειτουργία τους από τον Νοέμβριο του 2022, όταν υπεγράφη η συμφωνία εξυγίανσης-μεταβίβασης στην Οnex του Πάνου Ξενοκώστα.

«Είναι απαράδεκτο την ώρα που η μισθοδοσία στα ναυπηγεία Ελευσίνας επιδοτείται στην ουσία από το Πολεμικό Ναυτικό, η εργοδοσία να μην έχει καταβάλει Δώρο Πάσχα και να βαφτίζει καταβληθέντα για μισθούς χρήματα έναντι δεδουλευμένων ως Δώρο Χριστουγέννων» σημειώνει η ΓΣΕΕ για την την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας Δυτικής Αττικής (ΕΚΕΔΑ), μετά από ενημέρωση που είχε από εργαζόμενους, προχώρησε σε καταγγελία στην αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας για τη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων του 2022 και του Δώρου Πάσχα του 2023 στους εργαζόμενους των Ναυπηγείων Ελευσίνας, κατά παράβαση του νόμου που ορίζει την υποχρεωτικότητα της καταβολής.

Με την από 4-5-2023 επιστολή που έλαβε από την Επιθεώρηση Εργασίας, έκανε γνωστό πως «οι γραπτές εξηγήσεις που ζητήθηκε να δοθούν από την εταιρεία, ΔΕΝ κρίθηκαν ικανοποιητικές και ως εκ τούτου η Υπηρεσία εισηγήθηκε την επιβολή Διοικητικού Προστίμου ενώ παράλληλα απέστειλε στον αρμόδιο Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, μήνυση κατά της επιχείρησης, έτσι ώστε να ασκηθούν οι ανάλογες ποινικές κυρώσεις».

Η ΓΣΕΕ απαιτεί «την εντατικοποίηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ στα ναυπηγεία Ελευσίνας και των τεχνικών κλιμακίων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία» και «στηρίζει και υποστηρίζει κάθε οργάνωση μέλος της, στην προσπάθεια που γίνεται ώστε να διασφαλιστεί το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλους τους χώρους δουλειάς».

Περιχαρής πριν από λίγο καιρό, ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης κορδωνόταν γιατί η κυβέρνηση του κατόρθωσε με το σχέδιο μεταβίβασης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ΟΝΕΧ του Ξενοκώστα, να εξασφαλίσει δώρο Χριστουγέννων και Πάσχα στους 600 εργαζομένους. Μόνο που οι καταγγελίες χάλασαν το αφήγημα.