Διαψεύδει το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. το δημοσίευμα που θέλει χιλιάδες ΕΔΕ στο συρτάρι που λειτουργούν ως «μηχανισμός συγκάλυψης»

Με ανακοίνωσή του το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει ότι το δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ που κάνει λόγο για «χιλιάδες ΕΔΕ στο συρτάρι που λειτουργούν ως μηχανισμός συγκάλυψης» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι απλώς «υπενθυμίζονται διατάξεις και διαδικασίες υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας της ολοκληρωμένης -προανακριτικής, διοικητικής και στατιστικής- διαχείρισης περιστατικών διαφθοράς ενώ σε καμία περίπτωση το περιεχόμενό της δεν αναφέρεται σε "προβληματικές εσωτερικές έρευνες" ή άλλες σχετικές αιτιάσεις, που επικαλούνται τα ανωτέρω δημοσιεύματα».

 

Επισημαίνεται ότι στο έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει με σημερινό της δημοσίευμα (26/4) η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο: «Καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς – Επιτάχυνση περαίωσης των συναφών διοικητικών εξετάσεων – Τήρηση στοιχείων» επισημαίνονται ως ιδιαίτερα σοβαρές προβληματικές καταστάσεις διαφθοράς «οι υποθέσεις συνεργασίας αστυνομικών με εγκληματικές οργανώσεις που συντελείται είτε μέσω της παροχής πληροφοριών σχετικά με τη δράση της Αστυνομίας, είτε μέσω παρεμβάσεων στην ποινική διαδικασία. Στην επόμενη κλίμακα είναι οι υποθέσεις δωροδοκίας αστυνομικών που ασκούν είτε γραφειοκρατικού (π.χ. έκδοση αδειών) είτε ελεγκτικού (π.χ. βεβαίωση παραβάσεων) χαρακτήρα καθήκοντα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το αρχηγείο της ΕΛΑΣ

«Σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας, το περιεχόμενο του οποίου αναπαράγεται στο διαδίκτυο και αναφέρεται σε εσωτερικές έρευνες της αστυνομίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Το συγκεκριμένο άρθρο βασίζεται σε διαταγή του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία απεστάλη στις Υπηρεσίες του Σώματος με απώτερο στόχο να υπενθυμιστούν και να δοθούν σαφείς οδηγίες για τον αποτελεσματικότερο χειρισμό υπηρεσιακών θεμάτων και εσωτερικών διαδικασιών, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Πρόκειται για μία διαδικασία που ακολουθείται τακτικά στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του αρχηγείου ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία και με την οποία ασκείται ο έλεγχος της λειτουργίας των υφιστάμενων Υπηρεσιών.

Συνεπώς, μέσω της συγκεκριμένης διαταγής, υπενθυμίζονται διατάξεις και διαδικασίες υπό το πρίσμα της σπουδαιότητας της ολοκληρωμένης -προανακριτικής, διοικητικής και στατιστικής- διαχείρισης περιστατικών διαφθοράς ενώ σε καμία περίπτωση το περιεχόμενό της δεν αναφέρεται σε “προβληματικές εσωτερικές έρευνες” ή άλλες σχετικές αιτιάσεις, που επικαλούνται τα ανωτέρω δημοσιεύματα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ χειρίζονται και διεκπεραιώνουν διοικητικές υποθέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 120/2008 “Πειθαρχικό Δίκαιο Αστυνομικού Προσωπικού”, ενώ τα πορίσματα που εξάγονται ελέγχονται διεξοδικά τόσο από τις ιεραρχικά ανώτερες Υπηρεσίες, αρμόδιες για την εκδίκαση αυτών όσο και – κατά περίπτωση – από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη».