Ψυχιατρικό Νοσοκομείο (ΔΑΦΝΙ)-Σοβαρές ελλείψεις καταγγέλλουν οι γιατροί

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του προσωπικού του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής για τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν, η πολιτεία, όπως φαίνεται, κωφεύει.

Με ανακοίνωση του ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον και την ασφαλή λειτουργία του νοσοκομείου.

Συνολικά στο Ψ.Ν.Α. νοσηλεύονται σε σταθερή βάση πάνω από 1000 ασθενείς. Οι 539 είναι μοιρασμένοι σε 42 δομές στην κοινότητα και οι υπόλοιποι στα επιμέρους τμήματα, το Ψυχογηριατρικό Τμήμα, η Παθολογική κλινική και τα τμήματα Χρόνιας Νοσηλείας.

Στο ίδιο πρόγραμμα εντάσσεται και η Μονάδα απεξάρτησης 18Άνω που περιλαμβάνει, 3 συμβουλευτικούς σταθμούς τοξικομανών και αλκοολικών, 3 κλειστά προγράμματα τοξικομανών και 2 αλκοολικών, ειδικό πρόγραμμα εξαρτημένων γυναικών και μητέρων, κέντρο ημέρας εφήβων, τμήμα διατροφικών διαταραχών, Μονάδας Σωματικής Αποτοξίνωσης ¨DETOX¨.

Αναπόσπαστο κομμάτι του νοσοκομείου είναι και οι εξωτερικοί ξενώνες που σκοπό έχουν να συμβάλουν στην αποσυλοποίηση των πρώην ασθενών.

Τα επίσημα στοιχεία του ΤΕΠ:

Σύμφωνα, με τα επίσημα στοιχεία μόνο για την περίοδο Γενάρη έως και Οκτώβριο του 2022 εξετάσθηκαν 3.851 ασθενείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των εφημεριών και επιτακτική ανάγκη επιπλέον στελέχωσης των τμημάτων.

Δυστυχώς, την τελευταία δεκαετία -και υπό το βάρος των κοινωνικών/οικονομικών αλλαγών- αυξήθηκε η ζήτηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας. Παρόλα, αυτό οι προσλήψεις δεν είναι εφάμιλλες των απαιτήσεων.

Στην ανακοίνωση, του ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων επεξηγεί τις ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό που έχουν προκύψει:

“Στον Οργανισμό του ΨΝΑ που υπάρχει από το 1986, με ελάχιστες τροποποιήσεις, βάσει των αναγκών που υπάρχουν και δεν είναι ίδιες με αυτές προηγούμενων δεκαετιών, καθώς αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών ψυχικής υγείας, προβλέπεται η ύπαρξη θέσεων στην Ιατρική υπηρεσία :

75 ειδικών ιατρών ψυχιατρικής + 12 επικουρικοί και υπηρετούν μόνο 35, 5 ιατρών παθολόγων + 1 επικουρικός και υπηρετούν μόνο 3, 5 ιατρών νευρολόγων και υπηρετούν 2, 5 ιατροί βιοπαθολογίας και υπηρετούν 3, 4 χειρουργοί και υπηρετεί μόνο 1, 3 ιατροί ακτινολογίας και υπηρετούν 2, 3 οδοντίατροι και υπηρετούν 1, 2 ιατροί αναισθησιολογίας οι οποίες είναι κενές,  2 καρδιολόγοι + 1 επικουρικός και υπηρετούν 2, που όταν χρειαστεί να απουσιάσουν, το Νοσοκομείο λόγω του τεράστιου όγκου των ασθενών, μένει χωρίς καρδιολόγο ακόμα και στην πρωινή βάρδια, ενώ οι εφημερίες καλύπτονται μέχρι τις 11μ.μ, δημιουργώντας κενό στην καρδιολογική εκτίμηση των ασθενών και των νέων εισαγωγών.

Αναφορικά με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία προβλέπονται 1.254 οργανικές θέσεις ( μονίμων 1191 και ΙΔΑΧ 63 )  σε νοσηλευτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών (ΠΕ, ΤΕ, ΔΕ, ΥΕ). Οι υπηρετούντες είναι 668 με τους 15 προς συνταξιοδότηση μέσα στο 2023, δηλαδή οι μισοί από αυτούς που προβλέπονται στον οργανισμό του 1986,  καθώς η στελέχωση αγγίζει το 56%, εκ των οποίων το 1/5 είναι συμβασιούχοι επικουρικοί και ΟΑΕΔ αγγίζοντας τους 113 , ενώ οι  μόνιμοι είναι 446 από τις 1191 οργανικές θέσεις και οι ΙΔΑΧ  53 από τις 63 οργανικές θέσεις +  76 προσωποπαγείς θέσεις.

Από αυτούς τους 668 που στελεχώνουν την Νοσηλευτική Υπηρεσία, μόνο 7 είναι ΠΕ Νοσηλευτές,  201 ΤΕ , 384 Δ.Ε και 65 Υ.Ε βοηθοί θαλάμων ( αφού 24 βαπτίστηκαν πρώτα βοηθοί θαλάμων καθώς προέρχονται από το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ 55 – 67 ) , καλύπτοντας όλες τις ανάγκες και τη λειτουργία των βαρδιών ακόμα και με μονοβάρδιες στις εξωτερικές δομές και πολλές φορές με ΔΕ και ΥΕ, ενώ την ίδια στιγμή έχει ψηφιστεί το νέο αντιδραστικό καθηκοντολόγιο που μεταφέρει την ευθύνη από τα «μεγαλοστελέχη» της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής υπηρεσίας στη «μαρίδα» του προσωπικού της βάρδιας, για ότι προκύψει.

Αναφορικά με την Τεχνική Υπηρεσία προβλέπονται 110 οργανικές θέσεις και αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο 9 μόνιμοι υπάλληλοι, για την συντήρηση, αναβάθμιση, ασφαλή λειτουργία όλου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου αλλά και των Εξωτερικών Δομών του στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Στους μόνιμους υπαλλήλους προστίθενται 15 συμβασιούχοι υπάλληλοι, ενώ οι 5 συνολικά ηλεκτρολόγοι εκτελούν βάρδιες όλο το 24ωρο με 2 μηχανοτεχνίτες εναλλάξ για την κάλυψη σε όλες τις βάρδιες, Σαββατοκύριακα και αργίες. Δεν επαρκούν όμως για να καλύπτουν τις ανάγκες του νοσοκομείου και των δομών του σε απογευματινή ή βραδινή βάρδια, δεδομένου ότι υπηρετούν καθημερινά 2 ηλεκτρολόγοι στην πρωινή βάρδια.

Επιπρόσθετα, το Μικροβιολογικό εργαστήριο, που καλείται να καλύψει 9 έως 11 (24ωρες) εφημερίες το μήνα, διαθέτει 2 βιοπαθολόγους, ο ένας προς συνταξιοδότηση το Δεκέμβριο του 2023 και το διευθυντή του τμήματος, 1 χημικό, 4 τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων και 6 ΔΕ Παρασκευαστές, αδυνατώντας να καλύψουν σε 24ωρη βάση τις ανάγκες του Νοσοκομείου.

Σε ότι αφορά τη Διοικητική Υπηρεσία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες στα Κ.Ψ.Υ και στο 18ΑΝΩ, σύμφωνα με τον παλιό οργανισμό του 1986, προβλέπονται 132 οργανικές θέσεις μονίμων και 13 οργανικές θέσεις ΙΔΑΧ ( Π.Ε , Τ.Ε,  Δ.Ε ), όπου σε σύνολο 145 οργανικών θέσεων υπηρετούν 90 + 15 συμβασιούχοι ( τρίμηνα, επικουρικό, ΟΑΕΔ ). 

Στους λοιπούς κλάδους με τον οργανισμό του 1986, που δεν ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των υπηρεσιών του Νοσοκομείου που υπάρχουν στην κοινότητα πλέον, έχει ως εξής: Στους Ψυχολόγους σε σύνολο 86 οργανικών θέσεων μονίμων (46) και ΙΔΑΧ (40), υπηρετούν 72 + 4 ΙΔΟΧ + 3 ΕΟΔΥ και 30 προσωποπαγείς θέσεις, στο τμήμα επισκεπτριών/ων υγείας, σε σύνολο 41 οργανικών θέσεων μονίμων και ΙΔΑΧ, υπηρετούν μόλις 7+1 τρίμηνη μετακίνηση, στην Κοινωνική υπηρεσία σε σύνολο 84 οργανικών θέσεων μονίμων(68) και ΙΔΑΧ (16), υπηρετούν 37+5 ΙΔΟΧ+1 ΕΟΔΥ και 27 προσωποπαγείς και στο τμήμα εργοθεραπευτών σε σύνολο 26 οργανικών θέσεων μονίμων(23) και ΙΔΑΧ(3), υπηρετούν 17+24 προσωποπαγείς. Τέλος στη Φύλαξη ο όρος διάλυση είναι λίγος, αφού αποτελεί φιλέτο ως υπηρεσία για εργολάβο το επόμενο διάστημα και υπηρετούν μόλις 11 ΙΔΟΧ + 1 ΟΑΕΔ + 5 με προσωποπαγή θέση με την πλειοψηφία τους προς συνταξιοδότηση το 2024.

Η διοίκηση του Νοσοκομείου κατ’ επανάληψη έχει ενημερωθεί μέσω εγγράφων, καταγγελιών που κοινοποιήθηκαν στην εισαγγελία, κινητοποιήσεων από τους ίδιους τους εργαζόμενους για την κρισιμότητα της κατάστασης, που θέτει σε κίνδυνο πολλές φορές και την ζωή των ψυχικά πασχόντων, χωρίς να στοχεύει και να απαιτεί τις απαραίτητες προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα διασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου, ενώ η μόνη λύση που υπήρξε είναι η πρόσφατη προκήρυξη 2 μόνο θέσεων ψυχιάτρων !!!

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των έως τώρα κυβερνήσεων, που βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση με την παράδοση υπηρεσιών σε εργολάβους και έχει ως αποτέλεσμα την υποστελέχωση και την επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Είναι η πολιτική που επιστέγασμά της είναι το “νέο ΕΣΥ” της κυβέρνησης της ΝΔ και είναι συνέχεια των ΣΔΙΤ και της γενίκευσης των ελαστικών σχέσεων εργασίας από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ”.

Πηγή: www.rosa.gr