Νοσοκομεία: Διήμερες κινητοποιήσεις για το νομοσχέδιο του Ογκολογικού Παίδων και τα Τέμπη

Με παναττική στάση εργασίας στα νοσοκομεία, συγκέντρωση την Τετάρτη (ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή), στις 11.30 το πρωί στην πύλη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», πορεία προς τη Βουλή και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ξεκινούν οι διήμερες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι υγειονομικοί.

Ακολούθως, την Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συμμετέχουν στην απεργία της ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, ΣΕΕΟΔΥ και όλα τα υγειονομικά σωματεία του ΕΣΥ.

«Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8 Μαρτίου και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια στις 12 Μαρτίου. Κλιμακώνουμε με νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου. Είναι ο μόνος δρόμος για να μη συγκαλυφθεί, να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη. Βάζουμε στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους: Το κράτος των λίγων, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που λογαριάζει την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή μας, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, σαν κόστος από τη μία και σαν πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από την άλλη», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Οι εργαζόμενοι καταδεικνύουν την κυβέρνηση ως υπεύθυνη για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας την περίοδο της πανδημίας.

«Για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας έχουν ρημάξει από προσωπικό και υποδομές, για την εντατικοποίηση των υγειονομικών, τις μακροχρόνιες αναμονές των ασθενών, την οικονομική αφαίμαξη του λαού για να βρει την υγειά του. Την ίδια στιγμή η πανδημία μετατράπηκε σε χρυσή ευκαιρία, σε «αγελάδα» μετρητών και κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας. Είναι αδίστακτοι!», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί.

ΟΕΝΓΕ: Να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Παίδων

Οι γιατροί σημειώνουν πως, την ίδια ώρα που το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση και ψήφιση, την Τετάρτη 15 Μαρτίου στην ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που, όπως αναφέρουν, ιδιωτικοποιεί το μοναδικό Παιδοογκολογικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα.

Πάντως, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας στο θέμα της μετατροπής του Κέντρου Παίδων Μαριάννα Βαρδινογιάννη, σε Ογκολογικό Κέντρο, ανέφερε ότι «αφενός μεν ότι οι γονείς δεν θα πληρώνουν για τις θεραπείες, και αφετέρου ότι διατηρείται ο δημόσιος χαρακτήρας του κέντρου και οι εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων δεν αλλάζουν. Παράλληλα το ογκολογικό κέντρο θα μπορεί να αξιοποιεί και γιατρούς από τον ιδιωτικό τομέα, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί περισσότερες θεραπείες».