Κατάληψη στο Ολύμπια – Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας»!

Ο αγώνας και οι κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, με αφορμή την υποβάθμιση των πτυχίων τους συνεχίζονται με δυναμισμό.

Χθες, Παρασκευή (24/2), στη λίστα με τις καταλήψεις προστέθηκε και το Ολύμπια- Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας». Σπουδαστές, εργαζόμενοι και αλληλέγγυοι διαδηλώνουν έναντι στο προεδρικό διάταγμα και μέσω ανακοίνωσης σημειώνουν: “Καταλαμβάνουμε το Ολύμπια ως πράξη αλληλεγγύης στις υπάρχουσες καταλήψεις καλλιτεχνών, με στόχο να δημιουργήσουμε μια εστία ζύμωσης και αγώνα που θα στεγάσει τις διεκδικήσεις του κλάδου μας.”

“Το ΠΔ 85/2022 αντλώντας από το θολό τοπίο ισοτίμησης των πτυχίων ανώτερης εκπαίδευσης αποτελεί ξεκάθαρη υποβάθμιση των σπουδών μας και ευθεία επίθεση του κράτους στον καλλιτεχνικό κόσμο”, τονίζουν οι καλλιτέχνες στην ανακοίνωση της κατάληψης του θεάτρου.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το κτίριο της οδού Ακαδημίας, όπου στεγαζόταν παλαιότερα η Λυρική Σκηνή. Στον χώρο είχε πραγματοποιηθεί τον Γενάρη του 2009 μια από τις πιο δημιουργικές και δυναμικές καταλήψεις στον απόηχο της εξέγερσης και των κινητοποιήσεων για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Τη μακρά λίστα των καταλήψεων συμπληρώνουν οι: Δραματική Σχολή Εθνικού Θεάτρου, Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, Δραματική Σχολή ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα, Τμήμα Θεάτρου στο ΑΠΘ, κτηρίο Τσίλλερ – συντονισμός δραματικών σχολών και σχολών χορού, Ρεξ – συντονισμός εργαζομένων στο χώρο των τεχνών, Βασιλικό Θεάτρο Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Απόλλων Πάτρας, καλλιτεχνικά σχολεία.

Υπενθυμίζεται πως η «νομοθετική ρύθμιση» που υποσχέθηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στους εκπροσώπους καλλιτεχνών και σπουδαστών, δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια Κοινή Υπουργική Απόφαση που λύνει μόνο ορισμένα  μισθολογικά θέματα αγνοώντας για το βασικό αίτημα για την αναγνώριση των πτυχίων τους, την ύπαρξη κατηγορίας ανώτερης της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και την ηθική τους αποκατάσταση.

Η ανακοίνωση της κατάληψης:
Από ομάδα εργαζομένων και σπουδαστών στον χώρο του χορού

Από σήμερα Παρασκευή 24/2 το Ολύμπια- Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» τελεί υπό κατάληψη από ομάδα εργαζομένων και σπουδαστών στον χώρο του χορού. Καταλαμβάνουμε το Ολύμπια ως πράξη αλληλεγγύης στις υπάρχουσες καταλήψεις καλλιτεχνών, με στόχο να δημιουργήσουμε μια εστία ζύμωσης και αγώνα που θα στεγάσει τις διεκδικήσεις του κλάδου μας. Οι άνθρωποι του χορού, δίχως στέγη για την τέχνη και το επάγγελμά μας  ανοίγουμε χώρο για τον χορό μέσα από την πολιτική μας δράση στο κατειλημμένο Ολύμπια.

Το ΠΔ 85/2022 αντλώντας από το θολό τοπίο ισοτίμησης των πτυχίων ανώτερης εκπαίδευσης αποτελεί ξεκάθαρη υποβάθμιση των σπουδών μας και ευθεία επίθεση του κράτους στον καλλιτεχνικό κόσμο. Επιχειρεί να υποβαθμίσει περαιτέρω τις εργασιακές μας συνθήκες συνθλίβοντας τα ελάχιστα αναχώματα ζωτικής σημασίας που είχαμε καταφέρει να ορθώσουμε με τις μέχρι τώρα συλλογικές μας διεκδικήσεις.

Τα αιτήματα της άμεσης τροποποίησης του, της επαγγελματικής αξίας των πτυχίων μας και η ανάγκη ίδρυσης κρατικής στέγης χορού και πανεπιστημιακού τμήματος χορού αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του αγώνα μας. Μαχόμαστε ενάντια στη στοχευμένη προσπάθεια εξαθλίωσης των ζωών μας, απαντώντας σε ένα σύστημα εκμετάλλευσης, μέσω της συλλογικοποίησης και οραματιζόμενα έναν κόσμο ελευθερίας και ισότητας. Ορθώνουμε τις φωνές μας, φωνάζοντας «10, 100, 1000 καταλήψεις» και σας καλούμε να στηρίξετε την κατάληψη Ολύμπια και τον κλιμακούμενο αγώνα των καλλιτεχνών.

Συντονιστικό Κατάληψης Ολύμπια.