«Ο Πολιτισμός δεν κληρονομείται, κατακτάται»

Γέμισε χρώματα και πρωτότυπα συνθήματα το κέντρο της Αθήνας από τη νέα δυναμική κινητοποίηση-μήνυμα των καλλιτεχνών προς την κυβέρνηση.

Για ακόμη μια ημέρα πλήθος κόσμου από τον χώρο του πολιτισμού διαδήλωσε δυναμικά και με πρωτοτυπία, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις αναφορικά με τα δικαιώματα των καλλιτεχνών και το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα 85.

Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, καθώς οι καλλιτέχνες κλιμακώνουν και διευρύνουν τις κινητοποιήσεις τους, ενώ σήμερα «συναντήθηκαν» στον δρόμο οι σπουδαστές τη δραματικής σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Είναι, πλέον, δεδομένο σε όλους τους τόνους ότι ο κόσμος του Πολιτισμού απορρίπτει την ΚΥΑ και τα επικοινωνιακά τρικ Μαξίμου και υπουργείου Πολιτισμού και δείχνει αποφασισμένος να παραμείνει σε τροχιά αγώνα για πολύ καιρό.

Αυτό, άλλωστε, καταγράφεται και από τις χθεσινές ανακοινώσεις με το συντονιστικό της κατάληψης του Εθνικού Θεάτρου να σημειώνει «σπουδαστές, σπουδάστριες και σπουδαστά των Ανώτερων Δραματικών Σχολών, φοιτητές, φοιτήτριες και φοιτητά, καλλιτέχνες, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στον τουρισμό, μαθητές και μαθήτριες είμαστε ενωμένοι σε έναν κοινό αγώνα απέναντι στην αστυνομοκρατία και την αναλγησία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη».

Ψήφισμα-καταπέλτης από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών 

«Δεν είμαστε 2 ολόκληρους μήνες στον δρόμο για 179 ευρώ» είχε διαμηνύσει με μια πύρινη ανακοίνωση το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών προαναγγέλλοντας ακόμη πιο μαζικές δράσεις, διεθνοποίηση του αγώνα των καλλιτεχνών και ορίζοντα διαμαρτυρίας έως και τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το ΣΕΗ, στον απόηχο της γενικής συνέλευσης, έδωσε στη δημοσιότητα το ψήφισμα-πλαίσιο για κλιμάκωση του αγώνα των καλλιτεχνών κατά του Προεδρικού Διατάγματος και των επικοινωνιακών τρικ της κυβέρνησης.

Οι ηθοποιοί εκφράζουν την οργή τους, καταγγέλλουν την κρατική βία και τις εικόνες αστυνομοκρατίας έξω από χώρους του πολιτισμού και δίνουν στη δημοσιότητα το πλαίσιο για σειρά δράσεων, προαναγγέλλοντας έναν αγώνα - μαραθώνιο.